Κυκλώματα άρχισαν να διαφημίζουν τη «δυνατότητα» να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη χωρίς έλεγχο
Κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες, με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την χθεσινή ένταξη της Κύπρου στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, προσπαθούν να τους πείσουν ότι με την παράτυπη μετανάστευση τους στην Κύπρο, ανοίγει ο δρόμος για νόμιμη μετακίνησή τους και μάλιστα αεροπορικώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Μετά την εξέλιξη αυτή και άλλοι μετανάστες που θεωρούν πλέον ότι αίρονται οι συνοριακοί έλεγχοι ενημερώνουν συγγενικά τους πρόσωπα ότι η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόλος έλξης για τους μετανάστες.
Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η παραφιλολογία και η παρερμηνεία το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι δεν έχουν αρθεί οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη Σένγκεν τόσο για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και για τους ευρωπαίους, αλλά και υπηκόους τρίτων χωρών.
Σημειώνεται ότι από χθες η Κύπρος συνδέθηκε με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) που επιτρέπει την πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών της ΕΕ για σκοπούς επιβολής του νόμου.
Η πρόσβαση στο Σύστημα αναβαθμίζει, μεταξύ άλλων, το επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας της Κύπρου, συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, τόσο σε Κύπρο όσο και σε ΕΕ, διευκολύνει τον εντοπισμό εξαφανισθέντων προσώπων, καθώς και υπηκόων τρίτων χωρών εναντίον των οποίων έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής στη χώρα τους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι η πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών αποτελεί ένα από τα ορόσημα στην πορεία πλήρους εφαρμογής του κεκτημένου Σένγκεν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάθε μέρα και μια βάρκα με μετανάστες – Πάμε για ρεκόρ
Ως εκ τούτου, σημειώνει, «δεν έχουν αρθεί οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη Σένγκεν, τόσο για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και υπηκόους τρίτων χωρών». Μέχρι την ένταξη της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν, η Κύπρος θα συνεχίζει, όπως και προηγουμένως, να διεξάγει ελέγχους τόσο σε αφικνούμενους όσο και αναχωρούντες επιβάτες σε όλα τα Συνοριακά Σημεία Διέλευσης, στη βάση του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου.
Πλέον, οι εκτενείς όγκοι δεδομένων του συστήματος είναι πλέον προσβάσιμοι από την Αστυνομία Κύπρου, τα μέλη της οποίας μπορούν να το συμβουλεύονται στους καθημερινούς τους ελέγχους, ενισχύοντας περαιτέρω την προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Το SIS είναι ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν και θεωρείται ότι συνέβαλε και συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και εγγυάται την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, στηρίζοντας έμπρακτα την επιχειρησιακή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αστυνομικών, συνοριακών, μεταναστευτικών, τελωνειακών και δικαστικών αρχών της ΕΕ και των χωρών Σένγκεν.
Βασικός σκοπός του SIS είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους πληρέστερες και πιο αξιόπιστες πληροφορίες.