Σε εξέλιξη είναι εδώ αρκετό διάστημα οι εργασίες εγκατάστασης ηχοπετασμάτων σε δύο σημαντικές περιοχές της Λεμεσού, δίνοντας λύση στο τεράστιο πρόβλημα την ηχορύπανσης που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι που γειτνιάζουν με τον αυτοκινητόδρομο.
Η κατασκευή ηχοπετασμάτων μεταξύ των κόμβων Αγίας Φύλας και Πολεμιδιών θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και τους μαθητές δύο Δημόσιων Σχολείων, τα οποία γειτνιάζουν με τον αυτοκινητόδρομο.
Στο έργο της Φάσης 2Α, κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ, περιλαμβάνεται η κατασκευή ηχοπετασμάτων 1,150 μέτρων από τη νότια και βόρεια πλευρά, μεταξύ των δύο κυκλικών κόμβων και θα εξυπηρετήσει δεκάδες κατοίκους, εταιρίες και επιχειρήσεις που στεγάζονται στην περιοχή.
Στο έργο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αντικατάσταση περίπου 70 μέτρων υφιστάμενων ηχοπετασμάτων μπροστά από το ΚΒ΄ Δημοτικό Σχολείο με καινούργια ύψους 4 μέτρων, καθώς και η τοποθέτηση 370 μέτρων περίπου ηχοπετασμάτων, ύψους 2 μέτρων στην αερογέφυρα Πολεμιδιών, τα οποία θα συμβάλουν στην προστασία του σχολείου από την ηχορύπανση. Επίσης, θα γίνει τοποθέτηση ηχοπετασμάτων 160 μέτρων μπροστά από το ΚΕ΄ Δημοτικό Σχολείο (Εκάλης), τα οποία θα έχουν ύψος 4 μέτρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηχορύπανση πλήττει τον τουρισμό – Χωρίς άδεια ήχου κέντρα αναψυχής
Όπως ανέφερες στον «Φ», ο επαρχιακός μηχανικός των Δημοσίων Έργων, Θράσος Αφάμης, οι εργασίες ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο του 2022 και βάσει συμβολαίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023. Σε κάποια σημεία του παρακαμπτήριου θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος τοίχος, σε άλλο σημείο θα γίνει κατασκευή νέου περιτοιχίσματος, όπου θα τοποθετηθούν τα ηχοπετασμάτα ύψους 2 μέχρι 4 μέτρων.
Το πρόβλημα της ηχορύπανσης είναι σοβαρό καθώς αρκετοί κάτοικοι της περιοχής δυσκολεύονται ακόμη και να κοιμηθούν λόγω ανυπόφορου θορύβου από τα διερχόμενα οχήματα. Μάλιστα λόγω περιορισμών στους προϋπολογισμούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων, οι φάσεις της Ακουστικής Μελέτης κατασκευάζονται σταδιακά ενώ τα χρήματα για το 2023, ήταν περιορισμένα. Για να επιλυθεί το πρόβλημα σε όλες τις περιοχές της Λεμεσού θα πρέπει να διατεθούν για την επόμενη τριετία, 4 με 5 εκατομμύρια ευρώ.
Η ανάγκη για μείωση του θορύβου με εγκατάσταση ηχοπετασμάτων αφορά περιοχές που γειτνιάζουν με δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και με ελάχιστο όριο ταχύτητας 80 χλμ την ώρα, σημείωσε ο κ. Αφάμης. Ανέφερε ότι σε περιοχές που καταμετρούνται επίπεδα θορύβου πέραν των προτεινόμενων από το Τμήμα Περιβάλλοντος ορίων, η τοποθέτηση νέων ηχοπετασμάτων γίνεται σταδιακά και με ιεράρχηση.
«Μέχρι στιγμής στον Παρακαμπτήριο Λεμεσού έχουν τοποθετηθεί ηχοπετάσματα μήκους 9.000 μέτρων στα πλαίσια της υλοποίησης της Φάσης 1 και μέρους της Φάσης 2Α της Ακουστικής Μελέτης του Παρακαμπτηρίου Λεμεσού καθώς και στα πλαίσια της Κατασκευής του Έργου Κάθετου Δρόμου Λεμεσού. Επίσης, ορισμένα έχουν τοποθετηθεί από ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αναπτύξεις παρακείμενων τεμαχίων», είπε.