Καμία δέσμευση για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν φαίνεται να προκύπτει επί του παρόντος σε σχέση με τις τέσσερις εταιρείες, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν προχθές στην «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για «κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο («Malicious Cyber Activities»).

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του αρμόδιου αμερικανικού Υπουργείου, τοποθέτησε σε κατάλογο εμπορικού αποκλεισμού τις εταιρείες Intellexa S.A. (Ελλάδα), Cytrox Holdings Zrt. (Ουγγαρία), Intellexa Limited (Ιρλανδία) και Cytrox AD (Σκόπια).

Οι εταιρείες δεν είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Όμως, όλες θεωρείται ότι σχετίζονται με τον Όμιλο Intellexa, που έχει ως ιδρυτή τον Ταλ Ντίλιαν και συνιδρυτή τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (με δική τους παραδοχή). Οι δύο επιχειρηματίες έχουν δραστηριότητες στην Κύπρο και απασχόλησαν τις διωκτικές Αρχές της Κύπρου την τελευταία εξαετία, είτε ξεχωριστά είτε και οι δύο μαζί. Τα ονόματά τους ήταν στο προσκήνιο σε υποθέσεις όπως αυτή του βαν παρακολουθήσεων και του λογισμικού υποκλοπών Predator.

Το εν λόγω «spyware» είχε προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς στην Ελλάδα, ενώ είχε απασχολήσει και εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής (PEGA). Επιπλέον, όλες οι εταιρείες αποτέλεσαν αντικείμενο δημοσιευμάτων του «Φ» στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση και διάθεση λογισμικών παρακολούθησης. Κάποιες είναι άμεσα συνδεδεμένες με υπαλλήλους ή συνεργάτες των Ντίλιαν και Άβνι.

Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, για την ώρα δεν τίθεται θέμα λήψης οποιονδήποτε μέτρων από πλευράς κυπριακής Πολιτείας και δη σχετιζόμενων κυβερνητικών υπηρεσιών.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για εξέταση της εν λόγω υπόθεσης. Καλά ενημερωμένη πηγή μάς ανέφερε ότι το Τμήμα θα μπορούσε να ασχοληθεί, μόνο αν αποδειχθεί πως εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία έχει μετοχική σχέση με μια εκ των προαναφερθεισών τεσσάρων νομικών οντοτήτων.

«Από τη στιγμή που μια επιχειρηματική οντότητα δεν έχει αριθμό σύστασης στον Έφορο Εταιρειών, τότε δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση να ασχοληθεί το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών», πρόσθεσε το ίδιο πρόσωπο.

Ούτε κι από πλευράς της κυπριακής Υπηρεσίας Εμπορίου (υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας) έγινε κάποια σχετική ενέργεια. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν δόθηκε κάποια σχετική οδηγία για διερεύνηση των δεδομένων που προέκυψαν με την προχθεσινή απόφαση των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν έχει εξετάσει το θέμα κατά συνέπεια δεν έχει καταλήξει σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Οι αναφορές, πάντως, στα αμερικανικά ανακοινωθέντα για τον λόγο που οι Intellexa S.A., Cytrox Holdings Zrt., Intellexa Limited και Cytrox AD συμπεριλήφθηκαν σε «μαύρη λίστα», δεν περνούν απαρατήρητες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, σημειώνουν πως οι κυρώσεις έχουν να κάνουν με τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως οι νομικές οντότητες τιμωρήθηκαν «για διακίνηση προγραμμάτων του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, θέτοντας σε απειλή με αυτό τον τρόπο το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».