Δύο νοσηλευτές και ένας ειδικός γιατρός του ΓεΣΥ φαίνεται ότι βλέπουν την πόρτα εξόδου από το σύστημα αφού όπως εκ πρώτης όψεως διαπιστώνεται, χρέωναν τον ΟΑΥ για επισκέψεις τις οποίες ουδέποτε πραγματοποίησαν.

Παράλληλα, 250 περίπου προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ ενημερώθηκαν με επιστολή που τους στάλθηκε από τον οργανισμό ότι τέθηκαν υπό διερεύνηση αφού διαπιστώθηκε ότι εξέδωσαν μεγάλο αριθμό παραπεμπτικών για φυσιοθεραπεία για συγκεκριμένες διαγνώσεις. Ενώπιον του ΟΑΥ εκκρεμούν δεκάδες άλλες υποθέσεις ενώ, αν και με αργούς ρυθμούς, πραγματοποιούνται πλέον και επιτόπιοι αιφνίδιοι έλεγχοι.

Σε ό, τι αφορά τους δύο νοσηλευτές και τον ειδικό γιατρό, ο ΟΑΥ έχει ήδη αποστείλει επιστολές ενημερώνοντας ότι έχει ανασταλεί η ισχύς της σύμβασης τους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο ΟΑΥ έθεσε τους τρεις συγκεκριμένους παρόχους υπηρεσιών του ΓεΣΥ υπό παρακολούθηση μετά από καταγγελίες τις οποίες υπέβαλαν στον οργανισμό δικαιούχοι του συστήματος.

Από την μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι οι δύο νοσηλευτές, υπέβαλλαν στον οργανισμό απαιτήσεις για αποζημίωση η οποία αφορούσε επισκέψεις, τις οποίες, όπως οι ίδιοι δήλωναν στο λογισμικό, πραγματοποιούσαν στα σπίτια των ασθενών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόρτα εξόδου σε 26 παρόχους του ΓεΣΥ για καταχρήσεις

Ο ΟΑΥ μάλιστα, φαίνεται ότι αποζημίωσε σε κάποιες περιπτώσεις τους δύο αυτούς νοσηλευτές οι οποίοι εντέλει εντοπίστηκαν όταν ασθενείς οι οποίοι ενημερώθηκαν μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου για τις επισκέψεις που καταχωρούσαν οι νοσηλευτές στο λογισμικό, αποτάθηκαν στον οργανισμό αναφέροντας ότι δεν είχαν λάβει ποτέ τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Παρόμοια και η περίπτωση του ειδικού γιατρού ο οποίος επίσης φέρεται να υπέβαλλε απαιτήσεις για αποζημίωση από τον ΟΑΥ για επισκέψεις που καταχωρούσε στο όνομα συγκεκριμένων ασθενών του. Και πάλι οι δικαιούχοι, οι οποίοι έλαβαν τις σχετικές ενημερώσεις στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο αποτάθηκαν στον οργανισμό αναφέροντας ότι δεν είχαν επισκεφθεί τον εν λόγω γιατρό και δεν έλαβαν τις υπηρεσίες για τις οποίες ο ίδιος ζήτησε αποζημίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε αναμμένα κάρβουνα ο ΟΑΥ για ένταξη ΤΑΕΠ νέων νοσοκομείων στο ΓεΣΥ

Τόσο οι δύο νοσηλευτές όσο και ο ειδικός γιατρός, δεν θα προσφέρουν υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση των καταγγελιών από τον ΟΑΥ. Σε περίπτωση που οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιωθούν, ο ΟΑΥ πιθανότατα να προχωρήσει σε τερματισμό των συμβάσεων τους, όπως έπραξε άλλωστε και σε άλλες 11 περιπτώσεις παρόχων υπηρεσιών υγείας μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό του ΟΑΥ, τερματισμός συμβάσεων αποφασίστηκε σε οκτώ περιπτώσεις ειδικών γιατρών. Οι έξι από αυτές τις υποθέσεις προωθήθηκαν στην Αστυνομία.

Στην Αστυνομία έχουν προωθηθεί και δύο από τις τρεις περιπτώσεις άλλων παρόχων υπηρεσιών υγείας των οποίων οι συμβάσεις επίσης έχουν τερματιστεί από τον ΟΑΥ.

Ο οργανισμός έχει εξάλλου απορρίψει τα αιτήματα για αποζημίωση που υποβλήθηκαν από παρόχους αφού κρίθηκαν αδικαιολόγητα. Τα αιτήματα αυτά αφορούσαν συνολικά €9 εκατ. ενώ σε 70 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους €200.000. Τόσο στην περίπτωση της επιβολής προστίμου, όσο και στην περίπτωση της απόρριψης αιτημάτων για αποζημίωση, οι υποθέσεις αφορούσαν κυρίως τη μη συμμόρφωση των παρόχων στις οδηγίες του ΟΑΥ. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, για παράδειγμα, μια συνήθης αιτία είναι η λανθασμένη συμπλήρωση των κλινικών σημειώσεων στον φάκελο του ασθενή.

Ενώπιον του οργανισμού εκκρεμούν και βρίσκονται υπό διερεύνηση εκατοντάδες άλλες υποθέσεις. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι βάσει των επίσημων στοιχείων του ΟΑΥ, τον περασμένο Ιούνιο βρίσκονταν σε εξέλιξη γύρω στις 500 διαφορετικές έρευνες.

«Μπορούμε να  προστατεύσουμε το σύστημα»

«Οι τρεις τελευταίες υποθέσεις, των δύο νοσηλευτών και του ειδικού γιατρού, επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε εδώ και πολύ καιρό: Εμείς οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούμε να προστατεύσουμε το σύστημα από καταχρήσεις και εκμετάλλευση», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ως δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο. Το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Εάν το παρακολουθούμε και εάν δίνουμε σημασία στα μηνύματα που μας αποστέλλονται από τον ΟΑΥ και αφορούν την οποιαδήποτε καταχώρηση απαίτησης από πάροχο υπηρεσιών υγείας στο όνομα μας, τότε μπορούμε να βοηθήσουμε στον εντοπισμό όσων εκμεταλλεύονται το ΓεΣΥ και προχωρούν σε καταχρήσεις οι οποίες, λειτουργούν σε βάρος όλων μας».

Οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος, «πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν ευθύνη να προστατεύσουν το σύστημα. Δεν πρέπει να φοβούνται και το λέμε αυτό διότι από την εμπειρία μας και από το Παρατηρητήριο Ασθενών που λειτουργούμε στην ΟΣΑΚ, διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές, μας παίρνουν οι πολίτες, μας αναφέρουν κάποια πράγματα, αλλά μετά δεν προχωρούν σε επίσημη καταγγελία και έτσι ούτε και εμείς με τη σειρά μας μπορούμε να προχωρήσουμε σε καταγγελία στον ΟΑΥ ή σε όποιον άλλο φορέα είναι αρμόδιος ανάλογα με την περίπτωση».