Τελεσίγραφο για λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας δίνουν μέχρι την Τετάρτη οι γονείς στην τρίτη Τεχνική Σχολή Λεμεσού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που δεν προσληφθούν καθαρίστριες θα απαγορεύσουν στους μαθητές να εισέλθουν στις αίθουσες, με σκοπό να καθαρίσουν οι ίδιοι.

Όπως υπογράμμισε στον «Φ» ο πρόεδρος των γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, το πρόβλημα συναντάται σχεδόν σε όλες τις Τεχνικές Σχολές. Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, διαβεβαιώνει ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί λύση, προτρέποντας τους γονείς να μην προχωρήσουν σε μέτρα και να μη χαθεί διδακτικός χρόνος.

Σε επιστολή του, ο σύνδεσμος γονέων της Γ’ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, τονίζει ότι η παρουσία καθαριστριών είναι επιβεβλημένη και ενημερώνει πως εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν αναλάβει, οι ίδιοι, την καθαριότητα του χώρου. «Η παρούσα κατάσταση, μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι αυτονόητο ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι λόγω της έλλειψης προσωπικού και κατά επέκταση λόγω των αυξανόμενων αναγκών της σχολής. Αυτοί περιλαμβάνουν θέματα υγιεινής των μαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και ευρύτερων ζητημάτων, όπως της εικόνας του σχολείου». Όπως εξηγούν, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω μονάδα προσφέρει μαθήματα από το πρωί ως το βράδυ –συγκεκριμένα μέχρι τις 9:00 τη νύχτα– εντούτοις εργάζονται μόλις δύο καθαρίστριες, με το πρόβλημα να έχει ενταθεί και άλλο από τον Ιανουάριο. Ως αποτέλεσμα, προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν στους μαθητές να μπουν στις τάξεις, δίνοντας προθεσμία για εξεύρεση λύσης μέχρι και αύριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ανέφερε στον «Φ» ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην τρίτη Τεχνική Σχολή Λεμεσού, αλλά σχεδόν σε όλες τις σχολές. «Αυτό συμβαίνει διότι έχει αφυπηρετήσει ένας σημαντικός αριθμός καθαριστριών, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πότε θα αναπληρωθούν». Υπογράμμισε ακόμη, ότι οι τεχνικές σχολές δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και ότι δύο καθαρίστριες δεν προλαβαίνουν. «Υπερβαίνουν τον εαυτό τους οι καθαρίστριες, σε κάθε άλλη περίπτωση οι τεχνικές σχολές θα είχαν βρωμήσει». 

Σχετικά με τη διευθέτηση του προβλήματος, ο κ. Νικηφόρου ανέφερε ότι πριν από περίπου ένα μήνα επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, την δεύτερη Τεχνική Σχολή Λεμεσού. «Μας είπαν ότι θα το δουν, έκτοτε δεν πήραμε καμία. Θεωρώ ότι θα αρχίσουν όλες οι Τεχνικές Σχολές να λαμβάνουν μέτρα», είπε μάλιστα ότι υπάρχει η πιθανότητα και η σχολή της Πάφου να αντιδράσει. «Για εμάς οι συνθήκες υγιεινής των μαθητών είναι υψίστης σημασίας. Για αυτό το λόγο και γίνεται έκλυση προς τον Υπουργό, όπως άμεσα λυθεί το ζήτημα, ώστε να λειτουργήσουν σωστά και καθαρά οι μονάδες». 

«Αχρείαστα τα μέτρα των γονέων»

Ως αχρείαστα παρουσίασε ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν οι γονείς, αφού όπως είπε, ήδη γίνονται προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα. Όπως εξήγησε, το αίτημα έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι το αρμόδιο για τους διορισμούς. «Είμαι ο πρώτος παραπονούμενος για το ότι δεν έχουμε καθαρίστριες», αφού όπως τόνισε αυτό επηρεάζει την όψη των μονάδων και την προσπάθεια που γίνεται σε αυτές, ζητώντας παράλληλα, όλοι να δείξουν καλή θέληση. «Θεωρώ ότι σε λίγες ημέρες θα λυθεί το πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε ότι είναι λάθος τα παιδιά να χάσουν το μάθημά τους. «Δεν έγινε κάτι που να αξίζει να βγουν από τις αίθουσες. Δεν υπάρχει η ανάγκη της άσκησης πίεσης, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα και εργαζόμαστε ώστε να λυθεί». 

Το ζήτημα του μικρού αριθμού καθαριστριών, ανέφερε ο κ. Μαρκάτζιης, ξεκινά από τις αφυπηρετήσεις και τις άδειες ασθενείας. «Ζητάμε αντικατάσταση και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όμως είναι όλοι ενήμεροι. Πλέον δεν είναι θέμα που μπορώ να λύσω εγώ, ως Διεύθυνση. Από την πλευρά μου, προσπάθησα να μεταφέρω καθαρίστριες από τη μια σχολή στην άλλη, ώστε να λύσουμε έστω και προσωρινά το πρόβλημα, όμως αντέδρασαν οι συντεχνίες».