«Οι προσπάθειες σας και η αφοσίωση σας αξίζουν τον θαυμασμό και την εκτίμηση μας, γιατί είστε παραδείγματα υπέροχου ομαδικού πνεύματος και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που σας έχουμε ως φοιτητές και φοιτήτριες στο πανεπιστήμιο μας», είπε η πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick Νατάσσα Φρειδερίκου μιλώντας την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 στην παρουσίαση του αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου Formula και της ομάδας των φοιτητών που το κατασκεύασαν «από το μηδέν», όπως υπογράμμισε.
Με το αυτοκίνητο αυτό η ομάδα FUF Racing Team του Frederick θα συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student Racing Competition στις 12-16 Ιουλίου 2023 στην Ιταλία.
Την Τρίτη 11 Ιουλίου αναχωρούν με προορισμό την πίστα Autodromo Riccardo Paletti στην ιταλική πόλη Πάρμα όπου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, 12 φοιτητές μέλη της ομάδας, μαζί με τον σύμβουλο καθηγητή τους δρα Αντώνη Λόντο. Είναι η πρώτη κυπριακή ομάδα σε πανεπιστημιακό επίπεδο που κατασκεύασε μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο τύπου Formula (με μηχανή εσωτερικής καύσης, με βενζίνη) και η μοναδική που θα συμμετάσχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για τρίτη φορά. (Από την Κύπρο θα λάβει μέρος φέτος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό και ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου με αγωνιστική Formula δικής τους κατασκευής).
Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», ο διεθνής διαγωνισμός Formula Student καλεί πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν έναν οργανισμό με όλα τα τμήματα μιας ομάδας αγωνιστικής Φόρμουλας: από τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αυτοκινήτου, μέχρι την εξεύρεση χορηγών, το business plan της, τον σχεδιασμό της στολής, την προβολή της ομάδας. Το πρωτότυπο αγωνιστικό αυτοκίνητο κάθε ομάδας που συμμετέχει στον διαγωνισμό, αξιολογείται για τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις επιδόσεις του, για το κατά πόσον μπορεί να περάσει στην παραγωγή και για το αν δίνονται έξυπνες ή και πρωτοποριακές λύσεις στα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν.
Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αντώνης Λόντος, «είμαστε πανέτοιμοι, δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε από άλλες ομάδες και πανεπιστήμια, έστω κι αν έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τον δικό μας. Πρέπει απλά η ομάδα να μπορεί ανά πάσα στιγμή ν’ αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, γιατί τέτοιου είδους διαγωνισμοί έχουν απρόοπτα που απαιτούν άμεσες λύσεις».
Η επιτυχία βρίσκεται στο ταξίδι…
«Αυτό το αυτοκίνητο – είπε η Νατάσσα Φρειδερίκου μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στον κήπο του Frederick στη Λευκωσία – αντιπροσωπεύει την κορύφωση αμέτρητων ωρών σχεδίασης, πρωτότυπης κατασκευής και τελειοποίησης. Αντιπροσωπεύει τη σύνθεση δημιουργικότητας και καινοτομίας κάθε μέρους που κατασκευάστηκε με λεπτομερή προσοχή για να πετύχει βέλτιστη απόδοση. Αυτό το αυτοκίνητο συμβολίζει το φιλόδοξο όραμα των φοιτητών μας να υπερβαίνουν τα όρια και να εξερευνούν νέους ορίζοντες. Ωστόσο αυτή η πορεία δεν αφορά μόνο τη νίκη στον διαγωνισμό. Όπως λέει και η φράση που έχουμε υιοθετήσει στο Πανεπιστήμιό μας, «the journey to my success», η επιτυχία βρίσκεται στο ταξίδι, στα ανεκτίμητα μαθήματα που θα αποκομίσουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού – τα μαθήματα της ανθεκτικότητας, της προσαρμοστικότητας και της συνεργασίας.
Ο διαγωνισμός Formula Student παρέχει μια πλατφόρμα για να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις σε πραγματικές προκλήσεις, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν ως προσωπικότητες και ως μελλοντικοί επαγγελματίες. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα εκπροσωπήσετε επάξια το Πανεπιστήμιο Frederick και την Κύπρο μας. Αγαπητά μέλη της ομάδας, αγαπητέ Αντώνη, θέλω να ξέρετε ότι ολόκληρη η κοινότητα του Πανεπιστημίου στέκεται ακλόνητα δίπλα σας. Πιστεύουμε στις ικανότητες και στις δυνατότητές σας και όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα στον διαγωνισμό, ένα είναι σίγουρο, ότι η αδιάκοπη αφοσίωση και το πάθος σας, έχουν ήδη ξεχωρίσει». Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ότι η FUF Racing Team είναι μία από τις συν-διδακτικές δραστηριότητες (co-curricular activities) που προσφέρει το Frederick στους φοιτητές/τριες, μέσα από τις οποίες έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που αποκτούν στα μαθήματα και να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες. Προστίθεται ότι επόμενος στόχος της ομάδας είναι να κατασκευάσει ηλεκτρικό μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο και νέας τεχνολογίας αυτοκίνητο που θα κινείται με υδρογόνο.
Δουλειά μέχρι αργά τη νύχτα
Όπως μας πληροφόρησε ο δρ Αντώνης Λόντος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Frederick, αυτό είναι το τέταρτο αυτοκίνητο που κατασκευάζεται υπό την επίβλεψη του στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου, εξ ολοκλήρου από φοιτητές και φοιτήτριες. Στην εκδήλωση παρουσίασης του αυτοκινήτου, ο καθηγητής αναφέρθηκε «στη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν τα μέλη της ομάδας», ευχαρίστησε το Frederick «για τη διαχρονική στήριξή του» και τους χορηγούς της ομάδας «ώστε να εκπροσωπήσουμε επάξια το Πανεπιστήμιο μας αλλά και τη χώρα μας σε αυτό τον πολύ σημαντικό διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν καλά πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, που προσφέρουν σπουδές σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους και όχι μόνο Engineering.
Το αυτοκίνητο πρέπει να τρέξει, να διαγωνιστεί όσον αφορά την αντοχή του, αλλά και να δείξουμε πόσο καλά ως ομάδα παρουσιάσαμε το αυτοκίνητο μας και να βρούμε χορηγούς και εταιρίες που θα μας στηρίξουν οικονομικά για να «πουλήσουμε» υποθετικά το αυτοκίνητο μας. Ευχαριστώ πολύ τους φοιτητές μου που δουλεύουν πολύ σκληρά, δουλεύουν πολλές ώρες, μέχρι αργά τη νύχτα αν χρειάζεται, για να πετύχουμε τον στόχο μας και πιστεύω ότι έχουμε όλα τα εφόδια για να πάμε πολύ καλά στον αγώνα αυτό.
Έχουμε εδώ και τον φοιτητή από την ομάδα της Formula Student του Πανεπιστημίου Κύπρου με το οποίο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Και πρέπει να πω ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε στο θέμα αυτό με οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο της Κύπρου. Ο αγώνας είναι κοινός, της Κύπρου. Εκεί εκπροσωπούμε την Κύπρο και εννοείται ότι θέλουμε κάθε ομάδα να φτάνει όσο πιο ψηλά γίνεται».
Εκ μέρους της FUF Racing Team, ο Δημήτρης Κουτσούκης φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Frederick και ένας από τους επικεφαλής της ομάδας, ανέφερε στην εκδήλωση: «Είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε να ζήσουμε αυτή τη μεγάλη εμπειρία και πρόκληση. Πάμε με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο μας που μας στηρίζει και προσδοκούμε να το τιμήσουμε ανάλογα». Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των φοιτητών της ομάδας ανήκουν στα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών Οχημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου, αλλά στην ομάδα συμμετέχουν και φοιτητές άλλων Σχολών του Πανεπιστημίου που ενδιαφέρονται για τον τομέα του αγωνιστικού αυτοκινήτου, όπως της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών και της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών.
Μέσω ανακοίνωσης του Frederick, η ομάδα ευχαρίστησε στους χορηγούς της: Kapodistrias Automotive Parts, Thomason Machinery, Remedica LTD, Giallouros Industrial Supplies (GIS) Ltd, ETEK, Marselli Aluminium Cyprus, Michael Metals, Militos Trading Ltd, Cyprus Airways, Sopro Radiator Ltd Dimitris Protopapas, Sikkens, OASI Business Technicians Ltd, DMC Economides, GKN, Μηχανουργείο Παναγή, Motorace, Andreou Laser, Silver Star Insurance, Quaife, SP Skis Ltd, Archimides, RRS.
Η κατασκευή και το αγωνιστικό πρόγραμμα
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο καθηγητής Αντώνης Λόντος, «η ομάδα Frederick University Formula Racing Team (FUF Racing Team) δημιουργήθηκε τον Μάρτιο 2015 για να εκπροσωπήσει το Frederick στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student Racing Competition στον οποίο λαμβάνουν μέρος ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια. Στόχος της ομάδας των φοιτητών – συνέχισε – είναι να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να οδηγήσουν ένα αξιόπιστο μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Μέχρι στιγμής η ομάδα έχει συμμετάσχει σε δύο παγκόσμιους διαγωνισμούς που έγιναν στην Πάρμα της Ιταλίας στην πίστα «Autodromo Riccardo Paletti» το 2017 και 2018.
Ο κύριος στόχος μας είναι η δημιουργία και ανάπτυξη μιας αυτόνομης ομάδας με γερές επιστημονικές και τεχνολογικές βάσεις, για την κατασκευή και συνεχή βελτιστοποίηση ενός αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου. Οι φοιτητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, με κυπριακές εταιρίες, αλλά και με άλλους συνεργάτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει (από την αρχή) όλα τα μέρη του δικού τους μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου.
Κατά τη διάρκεια εμπλοκής των φοιτητών με την ομάδα αγωνιστικού αυτοκινήτου, ασχολούνται με διάφορα σχεδιαστικά και κατασκευαστικά θέματα, όπως είναι η κατασκευή του σωληνωτού αμαξώματος, το σύστημα ανάρτησης, το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα πέδησης, το κύκλωμα ψύξης, το σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων, το τιμόνι του οδηγού, το κάθισμα οδηγού, την εγκατάσταση και προγραμματισμό του ηλεκτρονικού εγκεφάλου της μηχανής, το εξωτερικό αμάξωμα και την αεροδυναμική, τα προστατευτικά καλύμματα, την εργονομία και τέλος την ασφάλεια του αυτοκινήτου και της οδήγησης.
Η συμμετοχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου στο θεσμό αυτό, τους δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις στην πράξη, να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες και εταιρίες, καθώς και να αναπτύξουν ένα πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν εκείνες τις δεξιότητες που αφορούν στη διαχείριση χρημάτων και ανθρώπινου δυναμικού και που θα τις χρειαστούν στη μελλοντική τους πορεία ως επαγγελματίες επιστήμονες.
Σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια των αγώνων η κάθε ομάδα διαγωνίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως είναι ο μηχανολογικός σχεδιασμός, η τεχνική επιθεώρηση, η ανάλυση του κατασκευαστικού κόστους, η παρουσίαση του αυτοκινήτου, ο επιχειρηματικός σχεδιασμός, η αγωνιστική αντοχή του αυτοκινήτου, η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες, ο αγώνας επιτάχυνσης, η οικονομία στα καύσιμα και τέλος ο αγώνας δρόμου. Τα οφέλη από τη συμμετοχή του κάθε φοιτητή στον διαγωνισμό, είναι πολύ μεγάλα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο διαγωνισμός αυτός έχει πολύ μεγάλη προβολή και είναι πολύ γνωστός. Μέσα από αυτόν προβάλλεται όχι μόνο το Πανεπιστήμιο Frederick, αλλά και η Κύπρος. Επιπλέον μπορεί να αποτελέσει προπομπό για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των φοιτητών του Frederick με φορείς του εξωτερικού».
Μια φοιτήτρια μέλος του FUF Racing Team
Η 23χρονη Τώνια Παναγή είναι η πρώτη φοιτήτρια στην Κύπρο που συμμετέχει σε πανεπιστημιακή ομάδα στον διαγωνισμό Formula Student και μάλιστα ως οδηγός – είναι η τέταρτη οδηγός, μαζί με τους φοιτητές Μιχάλη Μιχαηλίδη, Ανδρέα Θρασυβούλου και Νικόλα Ποζίδη που είναι οι τρεις βασικοί οδηγοί της ομάδας, όπως απαιτεί ο διαγωνισμός. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο σύμβουλος καθηγητής της ομάδας Αντώνης Λόντος, «από τις 80-90 ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, μόνο 3-4 ομάδες έχουν κοπέλα οδηγό. Ναι – πρόσθεσε – μπορεί μια γυναίκα να προσφέρει στον τομέα αυτό, ό,τι και ο άνδρας. Π. χ. η Τώνια απέδειξε ότι είναι καλή οδηγός και με την αξία της μπήκε στην ομάδα των οδηγών. Έγινε οδηγός, όχι γιατί της έκανε κάποιος «χάρη», αλλά γιατί απέδειξε ότι μπορεί. Και είναι καλό να γίνει κατανοητό, ότι το αγώνισμα του αγωνιστικού αυτοκινήτου δεν αφορά μόνο άνδρες, αλλά και γυναίκες, οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν το ίδιο καλά, ίσως και καλύτερα».
Η Τώνια είναι επίσης η μοναδική από τις τρεις φοιτήτριες μέλη της 19μελούς ομάδας του Frederick University Formula Racing Team που φοιτά στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου. Η ίδια μας είπε τα εξής, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση: «Από την πρώτη στιγμή ήμουν ενθουσιασμένη με την ιδέα της κατασκευής του μονοθέσιου αυτοκινήτου και με μεγάλη μου χαρά συμμετείχα στο project. To Πανεπιστήμιο Frederick και ο καθηγητής μας κ. Λόντος, μάς δίνουν την ευκαιρία να συνεργαστούμε με άλλους φοιτητές που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.
Η προσωπική μου εμπειρία είναι πολύ θετική, πέρασα πολύ ωραία και έμαθα πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παρά τις δυσκολίες. Στην ομάδα είμαστε όλοι ισότιμα και ισάξια μέλη και σε καμιά περίπτωση δεν ένιωσα διάκριση σε βάρος μου, αφού είμαι η μόνη γυναίκα που βοηθώ στην κατασκευή του μονοθέσιου. Κάθε φορά που έπρεπε να παρθούν κάποιες αποφάσεις, γίνονταν σεβαστές όλες οι απόψεις. Πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, προσπαθειών και δυσκολιών, μας οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα και στην ολοκλήρωση της κατασκευής.
Συναρπαστικό στοιχείο για μένα, ήταν η επίλυση διάφορων τεχνικών προβλημάτων που προέκυπταν, καθώς και η οδήγηση του μονοθέσιου. Τώρα είναι όλα έτοιμα και αισιοδοξούμε για ένα καλό αποτέλεσμα για την ομάδα μας και το Πανεπιστήμιο Frederick. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πάρουμε την πρώτη θέση!».
Η FUF Racing Team με…όνομα κι επίθετο
Στην ομάδα FUF Racing Team 2023 που αναχωρεί τη μεθεπόμενη Τρίτη για την Ιταλία περιλαμβάνονται ο καθηγητής δρ Αντώνης Λόντος σύμβουλος της ομάδας, ο Φώτης Μανελίδης απόφοιτος του Frederick, συνοδός, υπεύθυνος για τον προγραμματισμό του εγκεφάλου μηχανής και οι ακόλουθοι 11 φοιτητές, οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 19 και 24 χρόνων: Μάριος Κυπριανού (υπεύθυνος μηχανολογικών), Δημήτρης Κουτσούκης (υπεύθυνος ομάδας και μάρκετινγκ), Μιχάλης Μιχαηλίδης (υπεύθυνος αμαξώματος, αεροδυναμικής και ασφάλειας, οδηγός), Τώνια Παναγή (αλλαγή ταχυτήτων, σύστημα φρένων, τροχοί, ελαστικά, οδηγός), Ανδρέας Θρασυβούλου (μονάδα ισχύος, κινητήρας, οδηγός), Νικόλας Ποζίδης (ηλεκτρονικά συστήματα, οδηγός), Ιορδάνης Κυριάκου (σύστημα αναρτήσεων), Άρης Ηρακλέους (αμάξωμα, αεροδυναμική), Ανδρέας Θεοδωρίδης (εισαγωγή αέρα, εξάτμιση, Κυπριανός Διογένους (σχεδίαση αμαξώματος, συναρμολόγηση με σασί), Κυριάκος Ανδρονίκου (σχεδιασμός σασί, εργασίες αμαξώματος και Γιώργος Πατεράκης (δημόσιες Σχέσεις και social media). Στην ομάδα FUF Racing Team περιλαμβάνονται και άλλοι 6 φοιτητές/τριες που δεν θα πάνε στην Ιταλία για τον διαγωνισμό και που είναι η Τατιάνα Sharpe, Χρίστος Πέτρου, Αναστάσιος Πέτρου, Χρίστος Πούλος, Μαρία Ιωακειμίδου και Θεόδωρος Δημητρίου.