Με 27 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής άναψε χθες το πράσινο φως στους Κανονισμούς του υπουργείου Παιδείας, με τους οποίους από την επόμενη σχολική χρονιά τροποποιείται το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης.
Η χθεσινή απόφαση της Βουλής βάζει τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις των τελευταίων χρόνων γύρω από τον επίμαχο θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων.
Υπό τα νέα δεδομένα, οι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα αξιολογούνται στη βάση της διαμορφωτικής αξιολόγησης σε δύο μεν τετράμηνα αλλά χωρίς την κεντρική ενδιάμεση εξέταση που ίσχυε μέχρι τώρα κάθε Ιανουάριο. Ωστόσο, κεντρική εξέταση θα πραγματοποιείται κάθε τέλος της σχολικής χρονιάς. Αλλαγές ισχύουν και στα ποσοστά βαρύτητας ανά τετράμηνο, όπως αυτά έχουν περιληφθεί στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή 35% και 35% (πρώτο και δεύτερο τετράμηνο) και 30% η τελική εξέταση.
Μία ακόμα σημαντική αλλαγή είναι και η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων για τους μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου. Συγκεκριμένα, θα εξετάζονται μόνο σε δύο αντί σε τέσσερα μαθήματα και αυτά θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους σχετικούς τροποποιητικούς Κανονισμούς στήριξαν 27 βουλευτές, καταψήφισαν 12 ενώ ένας τήρησε αποχή.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια δεν έλειψαν και οι τροπολογίες καθώς το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών αποτέλεσε όλους αυτούς τους μήνες πεδίο διαφωνιών, κυρίως σε επιμέρους αλλά εξίσου σημαντικά σημεία.
Τροπολογίες κατατέθηκαν από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ που μετέχουν στην επιτροπή Παιδείας, Γιώργο Κάρουλλα, Πρόδρομο Αλαμπρίτη και Μάριο Μαυρίδη καθώς και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Σε γενικές γραμμές οι τροπολογίες αυτές άγγιζαν τα ποσοστά βαρύτητας των μορφών αξιολόγησης ανά τετράμηνο και της τελικής εξέτασης (30%, 30%και 40% αντίστοιχα), προνοούσαν την ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη, την πραγματοποίηση στο γυμνασιακό κύκλο ενδιάμεσης εξέτασης σε επίπεδο σχολείου για εντοπισμό τυχόν κενών των μαθητών καθώς και τη διατήρηση των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων στην Α’ τάξη Γυμνασίου (δηλ. να παραμείνουν τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Βιολογία) αντί να μειωθούν σε δύο. Όλες οι πιο πάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών.
Σημειώνεται ότι ξεκάθαρα υπέρ της πρότασης της υπουργού Παιδείας, όπως αυτή τέθηκε ενώπιον τους χθες για ψήφιση, τοποθετήθηκαν κατά τις ομιλίες τους, η πλειονότητα των βουλευτών, εστιάζοντας στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από μέρους της κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου με την ανάληψη των καθηκόντων της για άμεση επίλυση των προβλημάτων που επέφερε η εφαρμογή του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης δεν έλειψαν και τα παραλειπόμενα καθώς υπήρξε διαφωνία του προεδρεύοντα της Ολομέλειας, Άντρου Κυπριανού, με τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, σχετικά με τον χρόνο που δόθηκε σε κόμματα και βουλευτές για τοποθέτηση, με τον ανεξάρτητο βουλευτή να αντιδρά επικαλούμενος το Σύνταγμα. Επίσης, ο ίδιος απάντησε στην τοποθέτηση της βουλευτή των Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία κάκισε το εκπαιδευτικό σύστημα όπως είναι σήμερα, λέγοντας ότι αυτά είναι όπως τα βλέπει η ίδια και «κάποιοι οπαδοί των Οικολόγων». Η κ. Ατταλίδου απάντησε ότι «επειδή κάποιοι νομίζουν πως τα ξέρουν όλα, να σταματήσουν να έχουν τρικυμία στο μυαλό τους».