Σάλο προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Φ» με την καταγγελία γυναίκας η οποία έλαβε λανθασμένη διάγνωση για μεταστατικό καρκίνο και προσδόκιμο ζωής τους έξι μήνες βάσει του συγκεκριμένου αποτελέσματος που της δόθηκε.

Η παραπονούμενη μετά από δική της πρωτοβουλία, προέβη σε επιστημονική εξέταση DNA επί του συγκεκριμένου δείγματος βιοψίας, που κατέδειξε τελικά ότι δεν ανήκε σε εκείνη αλλά σε άλλο άτομο.

Το θέμα πήρε χθες φυσιολογικά διαστάσεις. Άμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, η οποία έδωσε οδηγίες στον ΟΚΥπΥ για τάχιστη διερεύνηση της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή καταγγελία.

Απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν κλήθηκε να δώσει ο διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Πάνος Εργατούδης. Μιλώντας στον Άλφα, ο κ. Εργατούδης ξεκαθάρισε ότι η ασθενής -παραπονούμενη δεν έλαβε ποτέ χημειοθεραπεία. «Η ασθενής δεν έχει πάρει χημειοθεραπεία και ούτε είχε προγραμματιστεί για να πάρει χημειοθεραπεία. Δεν προχώρησε να πάρει θεραπεία γιατί υπήρχε αμφιβολία κατά ποσό είναι αυτό που έγραφε η διάγνωση», είπε.

Επεσήμανε ότι έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός, ανώτερο ιατρικό διευθυντικό στέλεχος του Ογκολογικού Κέντρου, ούτως ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη στην όλη διαδικασία. «Είναι όντως στενάχωρο το ότι η ασθενής μπήκε σε μια διαδικασία που είχε την εντύπωση ότι είχε καρκίνο. Από τις προκαταρκτικές έρευνες που έχουμε κάνει, είναι ότι έγινε δεύτερο δείγμα την ίδια ημέρα, επειδή η διάγνωση δεν συνηγορούσε με το τι έβλεπαν οι γιατροί και ο δεύτερος ασθενής λαμβάνει ήδη θεραπεία. Είναι ήδη σε πλάνο θεραπείας», τόνισε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Εργατούδης επιβεβαίωσε την λάθος διάγνωση λέγοντας: «Είναι γεγονός ότι της ανακοινώθηκε ότι έχει μεταστατικό καρκίνο και αυτό που της ανέφερε και ο γιατρός της, είναι ότι εάν αυτό επαληθεύεται, η πρόγνωση γι’ αυτό δεν είναι καλή. Αυτό ισχύει».

Ερωτηθείς για τα βήματα που έγιναν μετά τα λανθασμένα αποτελέσματα που έλαβε η παραπονούμενη και εάν έγιναν περαιτέρω εξετάσεις, είπε: «Γι’ αυτό δεν ξεκίνησε χημειοθεραπεία. Σε άλλη περίπτωση όταν όλα καταδεικνύουν ότι ο καρκίνος, είναι καρκίνος και πρέπει να πάρει θεραπεία, αυτό γίνεται άμεσα». Ξεκαθάρισε ότι μετά το αποτέλεσμα που δόθηκε στην ασθενή, οι εξετάσεις συνεχίστηκαν. «Σε αυτή την περίπτωση, επειδή αυτό που φαίνονταν στη διάγνωση της βιοψίας, δεν συνομολογούσε με το τι έβλεπε ο γιατρός και η ομάδα του, μαζί με τα υπόλοιπα αποτελέσματα, δεν προχώρησαν να δώσουν οδηγία για να ξεκινήσει χημειοθεραπεία».

Υπέδειξε ότι στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου τηρούνται αυστηρές διαδικασίες για την συλλογή δειγμάτων. «Είμαστε διαπιστευμένοι, όλες οι διαδικασίες μας είναι καταγραμμένες και όλες οι υπογραφές από αυτούς που λαμβάνουν τη βιοψία είναι στα χαρτιά. Υπάρχουν αποδείξεις».

Σε ερώτηση εάν μπορούσε να γίνει αυτή η διερεύνηση DNA που ήταν πρωτοβουλία της ασθενούς ευθύς αμέσως για να μην περάσει αυτή τη διαδικασία, ο κ. Εργατούδης ανέφερε: «Υπήρχαν απεικονιστικά αποτελέσματα τα οποία καταδείκνυαν κάτι ύποπτο. Υπήρχαν άλλα πολλά διάφορα τα οποία ήταν στο όριο εάν ήταν καρκίνος ή δεν ήταν και συνεχίζονταν οι εξετάσεις όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση». Ερωτηθείς και πάλι εάν αυτή η μέθοδος DNA στην οποία προέβη η ασθενής, είναι μέσα στις ενδεικνυόμενες εξετάσεις, είπε: «Όχι δεν είναι κάτι το σύνηθες για να γίνει εξέταση DNA. Εξέταση του DNA για να γίνει πρέπει να ξέρεις εάν είναι άσπρο-μαύρο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν άσπρο-μαύρο, υπήρχαν πολλά άλλα που συνομολογούσαν».

Ο κ. Εργατούδης κλήθηκε να ξεκαθαρίσει το θέμα του DNA και στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega. «Ποιος έστειλε την κοπέλα να κάνει τη γενετική εξέταση και να εντοπιστεί ότι αυτό το γενετικό δείγμα δεν ήταν το δικό της, το Ογκολογικό ή πήγε από μόνη της;», ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου και ο διευθυντής του Ογκολογικού απάντησε: «Όχι, πήγε από μόνη. Ήταν η ίδια η ασθενής που το έκανε».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η παραπονούμενη έλαβε απάντηση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ότι η επιστημονική εξέταση DNA της συγκεκριμένης δειγματοληψίας βιοψίας, δεν ταυτίζεται με τον δικό της γενετικό υλικό, μόλις στις 2 Ιουνίου 2023.

Για το πώς μπερδεύτηκαν τα αποτέλεσμα της βιοψίας δύο ασθενών ο κ. Εργατούδης δεν θέλησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα λόγω και της έρευνας που τρέχει. Εξήγησε όμως ότι τη συγκεκριμένη ημέρα έγιναν δύο βιοψίες και αποστάληκαν στο ιστοπαθολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο θεωρείται αξιόπιστο σε θέματα των διαγνώσεων.

Σε τοποθετήσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega και κληθείς να απαντήσει εάν ο δεύτερος ασθενής λαμβάνει ήδη θεραπεία, ο κ. Εργατούδης εμφανίστηκε σίγουρος (κατά 99,9% ανέφερε χαρακτηριστικά). «Όταν ήρθε η δεύτερη διάγνωση, αυτή ήταν πιο σίγουρη. Και για αυτή την ασθενή (όχι την καταγγέλλουσα) έχει ξαναγίνει βιοψία και επιβεβαιώθηκε η αυξημένη υποψία που είχε ο γιατρός. Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της εξατομικευμένης θεραπείας για την ασθενή».

Καταληκτικά σημείωσε ότι θα γίνει επιβεβαίωση και με τη μέθοδο του DNA και για τη δεύτερη ασθενή. «Ο στόχος μας δεν είναι να επιρρίψουμε ευθύνες. Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι αυτό που έγινε δεν θα ξαναγίνει ποτέ. Υπάρχουν οι τρόποι να μην ξαναγίνει. Το ότι σε έναν οργανισμό γίνονται κάποια λάθη, αυτό γίνεται. Το θέμα είναι να υπάρχουν οι άμεσοι μηχανισμοί ώστε να βελτιώνονται οι διαδικασίες» κατέληξε.

Διευθετήθηκαν χημειοθεραπείες αλλά δεν τις έκανε

Το θέμα της χημειοθεραπείας προέκυψε από την επιστολή του δικηγόρου της παραπονούμενης, την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

«Περί ή κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2023 η πελάτιδα μου του μετά από παραπομπή του θεράποντος ιατρού της, μετέβηκε στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου όπου της είχε ληφθεί δείγμα για βιοψία το οποίο αποστάληκε στο ΓΝ Λευκωσίας για επιστημονικές εξετάσεις. Μετά την πάροδο περί των 20 ημερών, η πελάτιδα μου ενημερώθηκε ότι από το δειγματοληπτικό έλεγχο της βιοψίας, έπασχε από μεταστατικό καρκίνο με δικαίωμα ζωής έξι μηνών. Αυτό προκάλεσε αρκετή ψυχική οδύνη τόσο στην πελάτιδα μου όσο και στην οικογένειά της, όπου κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, λάμβαναν εξειδικευμένη ψυχολογική στήριξη.

Δεδομένου ότι η πελάτιδα μου, δεν αποδέχονταν τα αποτελέσματα που της είχαν παραδοθεί από το ΓΝ Λευκωσίας και παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε και κύκλος χημειοθεραπειών για την ίδια, προχώρησε σε επιστημονική εξέταση DNA επί της συγκεκριμένης δειγματοληψίας βιοψίας και διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο δείγμα ΔΕΝ άνηκε στην ίδια, αλλά σε άλλο άγνωστο άτομο. Στα πλαίσια της προστασίας των δικαιωμάτων της πελάτιδας μου στη βάση των ως άνω νομοθεσιών, παρακαλώ όπως ετοιμαστούν και μας αποσταλούν οι πιο κάτω βεβαιώσεις.

1) Ποιος λειτουργός στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε στη συγκεκριμένη δειγματοληψία βιοψίας, και/ή ποιος λειτουργός ήταν υπεύθυνος για την αποστολή των δειγμάτων στο ΓΝ Λευκωσίας για εξέταση.

2) Ποιος λειτουργός από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου μετέφερε το συγκεκριμένο δειγματοληπτικό δείγμα προς το ΓΝ Λευκωσίας.

3) Ποιος λειτουργός από το ΓΝ Λευκωσίας, παρέλαβε το συγκεκριμένο δειγματοληπτικό δείγμα για επιστημονική εξέταση.

Περαιτέρω υπάρχει το ερώτημα, ποιου προσώπου η πελάτιδα μου έλαβε το αποτέλεσμα και κατά ποσόν αυτό το άτομο έλαβε το αποτέλεσμα της πελάτιδας μου; Το άτομο αυτό ενημερώθηκε τα πραγματικά δεδομένα της κατάστασης της υγείας του ή δεν λαμβάνει πλέον εξειδικευμένη θεραπεία αφού ενημερώθηκε ότι δεν πάσχει πλέον από καρκίνο, με τις όποιες συνέπειες στην υγεία του».

Χθες, μετά την τοποθέτηση του ογκολογικού Κέντρου ότι δεν είχαν γίνει χημειοθεραπείες, με επιστολή προς τον Τύπο, ο δικηγόρος της παραπονούμενης δήλωσε τα εξής:

«H πελάτιδα μας αλλά και το δικηγορικό μας γραφείο, σεβόμενοι την πολύχρονη προσφορά τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αλλά και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, δεν θα θέλαμε να προβούμε σε οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις ή τοποθετήσεις για το θέμα που έχει προκύψει. Σεβόμαστε απόλυτα τον ρόλο που διαχρονικά έχουν επιτελέσει αλλά και επιτελούν τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όσο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα πρέπει να μηδενίσει την προσφορά τους στην Δημόσια Υγεία.

Σκοπός των επιστολών προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, είναι να διερευνηθούν τα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα κατά την συγκεκριμένη ημερομηνία δειγματοληψίας αλλά και να ερευνηθούν ενδελεχώς τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό έτσι ώστε να αποκλειστούν μελλοντικά παρόμοιας φύσεως λάθος διαγνώσεις.

Περαιτέρω, θα θέλαμε όμως να διευκρινίσουμε, ότι η πελάτιδα μας, δεν τέθηκε κάτω από οποιανδήποτε διαδικασία χημειοθεραπείας, ωστόσο, της διευθετήθηκε ραντεβού για να υποβληθεί σε κύκλο χημειοθεραπειών, που όμως δεν συμμετείχε λόγω του ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, είχε λάβει τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων DNA επί του συγκεκριμένου δείγματος βιοψίας που καταδείκνυε ότι δεν άνηκε σε αυτήν αλλά σε άλλο άτομο».