Η δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης θα θέσει κάτω από ένα φορέα τη χάραξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου και ταυτόχρονα η προστασία στους νομίμως δικαιούχους στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως αναφέρεται στο ερωτηματολόγιο ανάλυσης αντίκτυπου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την ίδρυση του υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για ψήφιση σε νόμο, αναμένεται ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαφόρων παραμέτρων που αφορούν τη μετανάστευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράσινο φως για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης
Επισημαίνεται ότι η δημόσια υπηρεσία πρέπει να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες και ρυθμίσεις για εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας. Με την υιοθέτησή του νομοσχεδίου θα επέλθει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και συγκεκριμένα τα θέματα αρχείου πληθυσμού, θέματα του περί γάμου νόμου και του συμφώνου πολιτικής συμβίωσης, τα οποία παραμένουν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, θα μεταφερθούν καθήκοντα που σήμερα ασκούνται από το υπουργείο Εσωτερικών και το υφυπουργείο Πρόνοιας, κάτω από την ομπρέλα του υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επομένως, για σκοπούς διοικητικής διάρθρωσης του Υφυπουργείου, μεταφέρεται και εντάσσεται σε αυτό, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, το οποίο μετονομάζεται σε Τμήμα Μετανάστευσης. Με την ίδια ονομασία μεταφέρεται από το υπουργείο Εσωτερικών και η Υπηρεσία Ασύλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προχωρεί το Υφυπουργείο για το Μεταναστευτικό
Το Υφυπουργείο, στελεχώνεται από κατάλληλο προσωπικό με νομική κατάρτιση για το χειρισμό, μεταξύ άλλων, των δικαστηριακών υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υφυπουργείου κατόπιν έγκρισης και εξουσιοδότησης από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Επίσης, το Υφυπουργείο στελεχώνεται από κατάλληλο προσωπικό για θέματα κοινωνικής πρόνοιας, που αφορούν μεταξύ άλλων, το χειρισμό ανήλικων και ευάλωτων αιτητών διεθνούς προστασίας.
Η δημιουργία του Υφυπουργείου περιλαμβάνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαφόρων παραμέτρων, που αφορούν στη μετανάστευση και το άσυλο, έχοντας ως βάση τις ακόλουθες προτεραιότητες:
(α) Αποτροπή των παράτυπων ροών και καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών προσώπων,
(β) επίσπευση των διαδικασιών που αφορά αιτήσεις ασύλου, ιδιαίτερα των πρόδηλα αβάσιμων,
(γ) πάταξη της αδήλωτης εργασίας,
(δ) βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας,
(ε) ένταξη των νόμιμα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών μέσα από κατάλληλη αξιοποίηση των προσόντων/ δεξιοτήτων, που παρουσιάζουν έλλειψη στην κυπριακή αγορά εργασίας,
(στ) προώθηση πολιτικής για ασυνόδευτα ανήλικα, και
(ζ) εφαρμογή και υλοποίηση αποτελεσματικών διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν διατηρούν δικαίωμα παραμονής στη Δημοκρατία, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής.
Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ο Υφυπουργός συνιστά τον πολιτικό προϊστάμενο και την αρμόδια αρχή για τους υπαλλήλους του Υφυπουργείου ο οποίος ενεργεί μέσω του γενικού διευθυντή του Υφυπουργείου, κατ΄ αναλογίαν των αρμοδιοτήτων Υπουργού, αναφορικά με το προσωπικό του Υπουργείου.
Σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου είναι ο αρμόδιος λειτουργός για την άσκηση της διοίκησης του Υφυπουργείου.
Ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, διορίζεται με πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η διάρκεια της θητείας δεν υπερβαίνει τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου.