Οικιακές βοηθοί και εργάτες τρίτων χωρών εκμεταλλεύονται Κύπριους εργοδότες αλλά και τις Αρχές του νησιού μας, επιστρατεύοντας δόλο με απώτερο σκοπό να μεταβαίνουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια, γι’ αυτό οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για αντιμετώπισή του.
Πιο συγκεκριμένα, μεγάλος αριθμός ατόμων από τρίτες χώρες έρχονται στην Κύπρο μέσω ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας, προκειμένου να δουλέψουν στο νησί μας ως οικιακοί βοηθοί ή εργάτες. Έτσι, λοιπόν, γίνονται διευθετήσεις μέσω των εργοδοτών τους ώστε τα εν λόγω πρόσωπα να λάβουν άδεια παραμονής από τις αρμόδιες Αρχές, κατά τη νενομισμένη διαδικασία.
Λίγο μετά που αρχίζουν να εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και εν συνεχεία αναχωρούν για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως έχει αποδειχθεί, πολλοί περνούν στα κατεχόμενα μέσω οδοφραγμάτων, προφασιζόμενοι επίσκεψη, όμως, δεν επιστρέφουν ποτέ. Στις πλείστες περιπτώσεις, οι εν λόγω υπήκοοι τρίτων χωρών μόλις διέλθουν από τα οδοφράγματα στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, μεταβαίνουν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και επιβιβάζονται σε πτήσεις με προορισμό τον αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί, παίρνουν αεροπλάνο με προορισμό κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα αλλοδαπά αυτά άτομα, με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν την άδεια παραμονής της Δημοκρατίας για να πετύχουν είσοδο σε άλλο κράτος μέλος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», τελευταίως έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί υπήκοοι τρίτοι χωρών που ακολουθούν την περιγραφόμενη πρακτική, έχουν προτίμηση σε χώρες όπως η Αυστρία και Πορτογαλία.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει ήδη όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως έχει αναφερθεί σε επαφές μεταξύ λειτουργών του δημοσίου, οι ημεδαποί εργοδότες έχουν υποβληθεί σε μεγάλα έξοδα για τη διευθέτηση της εργοδότησης των εν λόγω προσώπων στην Κύπρο, ωστόσο πέφτουν θύματα εξαπάτησης, με αποτέλεσμα να έχουν σχετικά μεγάλη οικονομική δαπάνη, χωρίς αντίκρισμα.
Έχει, μάλιστα, τονιστεί ότι αυτό το modus operandi επιβαρύνει ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του δημοσίου. Γίνεται λόγος, συγκεκριμένα, για διοικητικό άχθος που επωμίζονται κρατικές υπηρεσίες, αλλά και η Αστυνομία Κύπρου.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», το εν λόγω ζήτημα ήδη έχει απασχολήσει την ηγεσία του αστυνομικού σώματος αλλά και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, με στόχο την αποτροπή του φαινομένου.
Όπως, μάλιστα, είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, η Αστυνομία αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες να προβεί σε μέτρα. Συγκεκριμένα, δόθηκαν οδηγίες στα μέλη του αστυνομικού σώματος που υπηρετούν στα οδοφράγματα να δεσμεύουν τις άδειες παραμονής ατόμων που διέρχονται από τα σημεία ελέγχου στις κατεχόμενες περιοχές. Αυτές θα επιστρέφονται στους υπηκόους τρίτων χωρών με την επάνοδό τους.
Εδώ να σημειωθεί ότι η άδεια παραμονής που εκδίδεται από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι απαραίτητη για την επιβίβαση αυτών των ατόμων σε αεροσκάφος που εκτελεί πτήση προς κράτος-μέλος και η μη κατοχή της από αλλοδαπούς δεν θα καθιστά εφικτή την είσοδό τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, εκτιμάται πως το μέτρο αυτό θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με πηγή πληροφόρησής μας, ήδη έχουν ενημερωθεί όλα τα εμπλεκόμενα στελέχη της Αστυνομίας από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.