Κατά της κατάργησης των Σχολικών Εφορειών ως ανεξάρτητες οντότητες και ένταξης τους στους δήμους, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου που άπτεται των μεταρρυθμίσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τάσσεται η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών.
Σε σχετική της ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι Σχολικές Εφορείες δεν πρέπει να θεωρηθούν τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι οι παρενέργειες της κατάργησής τους κι ένταξής τους στους δήμους, «θα αποδειχθεί εσφαλμένη με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα αντανακλούν άμεσα στην καθημερινή εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων και αυτό φαίνεται με τις πρώτες αντιδράσεις των εμπλεκομένων φορέων της εκπαίδευσης, δηλ. των οργανωμένων γονέων Μέσης, Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ κ.ά».
Σημειώνεται, ακόμη, ότι δεδομένου ότι οι Σχολικές Εφορείες μέχρι το 1965 ήταν κάτω από την ευθύνη της κοινοτικής συνέλευσης, με τη σύσταση του υπουργείου Παιδείας τέθηκαν κάτω από την αρμοδιότητα του, πέραν του προϋπολογισμού που τους διαθέτει η κυβέρνηση, διαχειρίζονται δωρεές που παραχωρήθηκαν από πολίτες ή/και ιδρύματα και επιφορτίζονται με αυξημένες ευθύνες αναφορικά με τη διαχείριση και συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών θεωρεί ότι δεν πρέπει να ενταχθούν στους δήμους, αλλά να παραμείνουν αυτόνομοι οργανισμοί.
Με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νέων δεδομένων που προκύπτουν, η Επιτροπή προτείνει όπως:
α) Για κάθε δήμο να λειτουργεί μία Σχολική Εφορεία,
β) τα έντεκα μέλη να εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες, ταυτόχρονα με την εκλογή των αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης και
γ) στην πρώτη συνεδρίαση της Σχολικής Εφορείας να εκλέγεται ο πρόεδρος και οι λοιποί αξιωματούχοι.