Απολύονται επειδή έγιναν μητέρες ή και λόγω της εγκυμοσύνης τους, ενώ άλλες δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από προϊστάμενους ή/και συναδέλφους τους.
Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», αυτά είναι μερικά από τα παράπονα που λαμβάνει η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, ως η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση.
Ωστόσο, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των εργαζομένων που τολμούν να καταγγείλουν περιστατικά διάκρισης φύλου ή παρενόχλησης στον χώρο εργασίας τους, με τη συντριπτική πλειοψηφία (90%) των θυμάτων να είναι γυναίκες. Την κατάσταση δυσχεραίνει, παράλληλα, το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην Κύπρο νομοθεσία για τον εργασιακό εκφοβισμό (mobbing).
Όπως διευκρίνισε η κ. Ζαννέτου για το νομοθετικό κενό που συναντάται, μπορεί να υπάρξει ρύθμιση στη βάση των υφιστάμενων νόμων. «Από τη στιγμή που έχουμε τον περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμο του 2002 και από τη στιγμή που διαθέτουμε τον μηχανισμό διαχείρισης των καταγγελιών, δεν υπάρχει λόγος να μην ρυθμιστεί και το mobbing με νόμο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα: Ένας στους δύο εργαζόμενους βίωσαν εκφοβισμό
Τα κράτη – μέλη της ΕΕ, είπε ακόμη, άρχισαν να περιλαμβάνουν στις νομοθεσίες τους προβλέψεις για τον εργασιακό εκφοβισμό από το 1990, ωστόσο στην Κύπρο δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένος. Σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, η οποία αποτελεί ποινικό αδίκημα, ανέφερε ότι 9 στα 10 θύματα είναι γυναίκες, όμως, ελάχιστες προβαίνουν σε καταγγελία.
Το εν λόγω θέμα εξετάστηκε προσφάτως και στη δημόσια συζήτηση «Εργασιακός Εκφοβισμός, Σεξουαλική Παρενόχληση στην Εργασία», που διοργανώθηκε από την Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.
Η εμπειρογνώμονας Φύλου, δρ Άννα Πηλαβάκη, σημείωσε ότι 9 στα 10 θύματα είναι γυναίκες και ότι μία στις 3 γυναίκες σε επίπεδο ΕΕ έχει αναφέρει κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με την κ. Πηλαβάκη, ευρωπαϊκά στατιστικά δείχνουν ότι μόνο 8%-10% υποβάλλει καταγγελία.
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, ανέφερε ότι «έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες πάντα λένε όχι, είτε με λόγια είτε με έμμεσο τρόπο, αλλά συνήθως το άτομο που ασκεί τη σεξουαλική παρενόχληση σκόπιμα αγνοεί την άρνηση». Αντιθέτως, κατηγορούν κι από πάνω το θύμα ότι «κάνει τη δύσκολη». Αναφέρθηκε παράλληλα στην ευθύνη του εργοδότη για ένα ασφαλές για καταγγελία περιβάλλον χωρίς το φόβο αντεκδίκησης, καθώς και στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι έμφυλες διακρίσεις.
Ο πρόεδρος της ΑΣΔΥΚ, Γεώργιος Χωραττάς σημείωσε ότι μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που βιώνει προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά, που καλείται να ανταποκριθεί σε υπερβολικές απαιτήσεις, που είναι θύματα παρενόχλησης, δεν προβαίνει σε καταγγελίες από φόβο για αντίποινα, κοινωνικό στίγμα, ή για να μην κατηγορηθεί για αυτό που του συμβαίνει. Η θυματοποίηση, αυτή, έχει επιπτώσεις ακόμη και στην υγεία του ατόμου, το οποίο κάποτε επιλέγει την παραίτηση για να γλυτώσει, είπε.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα για τον εργασιακό εκφοβισμό, που πραγματοποιήθηκε από τη ΣΕΚ, είπε ότι στην Κύπρο 7 στους 10 πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι υφίστανται εργασιακή παρενόχληση, ενώ ένας στους 2 ομολογούν ότι οι ίδιοι έχουν βιώσει εργασιακό εκφοβισμό.
Ο δρ Παναγιώτης Σταυρινίδης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε ότι ο εργασιακός εκφοβισμός δεν είναι ποτέ ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά με κλιμάκωση και σκοπιμότητα. Τα θύματα υποφέρουν από χρόνιο άγχος, κατάθλιψη. Είπε ακόμη ότι δεν προχωρούν σε καταγγελία λόγω φόβου, ντροπής και ενοχής, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις κακοποίησης.