Ρομποτική εφαρμογή για ταχύτερη αξιολόγηση, μηχανογραφικό εργαλείο για κατηγοριοποίηση ρίσκου ώστε να αναδεικνύονται οι περιπτώσεις με ανάγκη άμεσης παρέμβασης, ενίσχυση της ομάδας ελέγχου αδήλωτης εργασίας, ψηφιοποίηση και απλοποίηση της υποβολής αίτησης, αποτελούν μερικές από τις ενέργειες του υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).
Όπως σημειώνει στον «Φ» η υφυπουργός Μαριλένα Ευαγγέλου, με στόχο ο θεσμός να καταστεί πιο αποτελεσματικός και δίκαιος, προχωρούν και με την ενίσχυση της κοινωνικής παρέμβασης, ώστε να εργαστούν όσοι είναι ικανοί και να επιμορφωθούν οι λήπτες που αιτιολογημένα απέχουν από την εργασία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρεμιέρα σήμερα για το «1450» για κρατικά επιδόματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργείου, τον περασμένο Μάιο σχεδόν 26.000 πολίτες έλαβαν ΕΕΕ, ενώ από το 2014 που συστάθηκε μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 46.327 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 69.227 πολίτες.
Μέχρι τον Μάιο πληρώθηκαν συνολικά 19.143 αιτήσεις ΕΕΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε σχεδόν 26.000 συμπολίτες. Από αυτούς, οι 10.285 είναι ΑμεΑ, οι 4.541 συνταξιούχοι, οι 3.175 ανήλικα παιδιά και οι 2.927 μαθητές/φοιτητές, οι 970 εργαζόμενοι δικαιούχοι με χαμηλά εισοδήματα. Επιπλέον, οι 4.576 δικαιούχοι δεν εργάζονται, με τους 564 να είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι που αναζητούν εργασία, τους 292 να είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι που αναζητούν εργασία με ειδικά κριτήρια, (μειωμένο ωράριο, συγκεκριμένη περιοχή κ.λ.π.) και τους 3.706 να μην είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, με τους περισσότερους (περί τους 2.900) να προσκομίζουν ιατρικά πιστοποιητικά ότι είναι ανίκανοι προς εργασία.
Έχοντας εντοπίσει αδυναμίες του ΕΕΕ, και στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του θεσμού, το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας πραγματοποιεί σχετική μελέτη, η οποία θα καταδείξει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες που θα συμβάλουν ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διευκρινήσεις για ενίσχυση συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχωρά ήδη η ενίσχυση της Κοινωνικής Παρέμβασης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ενεργοποίηση των δικαιούχων του ΕΕΕ είτε στην αγορά εργασίας για όσους είναι ικανοί να εργαστούν, είτε σε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων ή κατάρτισης για όσους αιτιολογημένα δεν είναι ικανοί για εργασία», ανέφερε η κ. Ευαγγέλου και πρόσθεσε: «Η φιλοσοφία του ΕΕΕ, δεν είναι μόνο οι παροχές επιδομάτων, αλλά -στον ίδιο βαθμό σημαντικότητας- και η κοινωνική ενσωμάτωση των δικαιούχων, η οποία αποτελεί και ένα εκ των βασικότερων στόχων της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η λήψη του ΕΕΕ, θα προϋποθέτει την ανταπόκριση των δικαιούχων στο πλάνο της Κοινωνικής Παρέμβασης».
Την ίδια ώρα, αναφέρει η υφυπουργός, έχει ενισχυθεί η ομάδα ελέγχου του ΕΕΕ η οποία θα συμβάλει μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση της αδήλωτης απασχόλησης. «Στην υπηρεσία του ΕΕΕ έχει μόλις τεθεί Ρομποτική Εφαρμογή- Artificial Intelligence, η οποία αυτοματοποιεί χρονοβόρες διαδικασίες με στόχο την ταχύτερη αξιολόγηση των αιτήσεων, καθώς και Μηχανογραφικό Εργαλείο Κατηγοριοποίησης Ρίσκου- Risk Assessment Tool για την προτεραιοποίηση και κατηγοριοποίηση των αιτήσεων στη βάση ανάλυσης ρίσκου, έτσι ώστε να εντοπίζονται ταχέως οι περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν άμεσης παρέμβασης».
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε, έχει ετοιμαστεί η ηλεκτρονική αίτηση του ΕΕΕ με την οποία απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία υποβολής αίτησης με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στην διεκδίκηση επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και την μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων και θα τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα.
«Ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του ΕΕΕ μετά από σχεδόν 10 χρόνια εφαρμογής του, κρίνονται αναγκαία έτσι ώστε να καταστεί πιο ανθρωποκεντρικό, δίκαιο και κυρίως ταχύτερο ως προς την εξυπηρέτηση. Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες που προκύπτουν, στοχεύουμε οι δικαιούχοι να λαμβάνουν το ΕΕΕ την ώρα που το χρειάζονται, παρέχοντας τους ταυτόχρονα τα εφόδια αναλόγως των εξατομικευμένων τους αναγκών για ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία».