Πού τελειώνει ένα οικόπεδο και πού αρχίζει ο δρόμος; Πού να περπατήσει ο πεζός, όταν το πεζοδρόμιο γίνεται ένα με το ανοικτό χωράφι το οποίο θεωρείται οικόπεδο; Η συγκεκριμένη εικόνα, λίγο ως πολύ, απαντάται σε όλους τους δήμους πριν αρχίσει το κούρεμα των φυτών από τις τοπικές Αρχές.

Η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να υπήρχε αν οι ιδιοκτήτες καθάριζαν τα οικόπεδα τους και οι δήμοι τα πεζοδρόμια τα οποία βρίσκονται εντός της επικράτειας τους. Όμως, είναι αλήθεια ότι πολλοί ιδιοκτήτες αδιαφορούν επειδή ο καθαρισμός συνεπάγεται κόστος ή επειδή δεν υπάρχει προοπτική να αναπτυχθούν σύντομα τα οικόπεδα, οπόταν, ακόμη και αν καθαριστούν τη μια χρονιά, θα χρειαστεί να καθαριστούν και την επόμενη και την επόμενη και πάει λέγοντας. Βεβαίως, κόστος υπάρχει και για τις τοπικές Αρχές οι οποίες, ένεκα και της αδιαφορίας πολλών ιδιοκτητών αναλαμβάνουν οι ίδιες την καθαριότητα των χόρτων χρεώνοντας τους ιδιοκτήτες, όταν αυτοί δεν ανταποκριθούν. Συνολικά οι δήμοι, παρά τα στενά οικονομικά δεδομένα τους, κάθε χρόνο δαπανούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μόνο ο δήμος Λευκωσίας, γενικά για σκοπούς καθαρισμού, δαπανά κάθε χρόνο €400.000 και στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία είσπραξης των χρημάτων που αναλογούν στον κάθε ιδιοκτήτη.

Πάντως, αρκετοί ιδιοκτήτες έχοντας κατά νου ότι οι δήμοι κλείνουν μεγάλες συμφωνίες καθαρισμού οικοπέδων, προτιμούν τις υπηρεσίες του δήμου που γενικά είναι υποφερτές ενώ αποφεύγουν και τη διαδικασία εντοπισμού εταιρείας ή μεμονωμένου ιδιώτη για να αναλάβουν το έργο του καθαρισμού των χόρτων. Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν μόνοι τους να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους από τη βλάστηση.

Εκτός από το κόστος, υπάρχει και το θέμα της σωστής χρονικής παρέμβασης των τοπικών Αρχών, επειδή κατά καιρούς, ειδικά σε περιόδους πολυομβρίας, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να κόβονται τα χόρτα και γενικά η βλάστηση και να φυτρώνουν ξανά, οπόταν χρειάζεται να κοπούν εκ νέου, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για να αποτρέπονται πυρκαγιές. Το φαινόμενο της διπλής κοπής των δέντρων παρατηρείται και κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων αλλά και στο ύπαιθρο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στα κενά οικόπεδα και στα πεζοδρόμια δεν βρίσκει κανείς μόνο χόρτα αλλά εντοπίζει από πλυντήρια ρούχων και πιάτων μέχρι ντουλάπες και παλιοσίδερα και γενικά ότι άχρηστο έχει ο καθένας στο σπίτι ή στην αυλή του και θέλει να το ξεφορτωθεί. Βεβαίως, αν τα οικόπεδα ήταν περιφραγμένα, θα ήταν πολύ δυσκολότερο να απορρίψει κανείς βαριά αντικείμενα.

Η κατάσταση στους μεγάλους δήμους είναι συγκριτικά καλύτερη από τους μικρότερους οι οποίοι διαθέτουν λιγότερους πόρους.

Ο καλός ο μύλος τ’ αλέθει όλα

Ζητήσαμε από τον Δήμο Λευκωσίας, όπου η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με άλλες τοπικές Αρχές, να μας ενημερώσει σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης, όντας και πιο οργανωμένος από πολλούς άλλους δήμους. Διευκρινίζεται, πως οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο δεν προέρχονται από το δήμο της πρωτεύουσας.

Η αρχική θέση είναι αυτονόητη: Ο καθαρισμός άδειων οικοπέδων είτε από άγρια βλάστηση είτε από ογκώδη αντικείμενα είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών των ακινήτων, καθώς και ο καθαρισμός από οποιαδήποτε ογκώδη αντικείμενα έχουν τοποθετήσει τρίτοι στο οικόπεδό τους.

Σχετικά με τις περιπτώσεις οικοπέδων και ακατοίκητων υποστατικών τα οποία δεν θα καθαριστούν από τους ιδιοκτήτες τους, ο δήμος αναφέρει, πως δύναται να προχωρήσει στον καθαρισμό τους χρεώνοντας τους ιδιοκτήτες των τεμαχίων.

Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, κατά την εκστρατεία καθαρισμού των οικοπέδων γίνεται περισυλλογή και των ογκωδών αντικειμένων, αλλά και των κλαδευμάτων και μεταφέρονται σε αδειοδοτημένες μονάδες, προτρέποντας οι δημότες να διαχωρίζουν τα είδη των αποβλήτων, καθώς η περισυλλογή τους γίνεται ξεχωριστά.

Σχετικά με το κόστος καθαρισμού, ο δήμος μας ενημερώνει πως δαπανά πέραν των 150.000 ευρώ ανά έτος για τον καθαρισμό των οικοπέδων από την άγρια βλάστηση και τα ογκώδη αντικείμενα και κλαδεύματα, καθώς και την απομάκρυνση και τελική διάθεση των ροών των αποβλήτων αυτών σε αδειοδοτημένες μονάδες κατά την καλοκαιρινή εκστρατεία καθαρισμού. Άλλες 250.000 ευρώ διατίθενται για τις δύο δωρεάν εκστρατείες καθαρισμού και απομάκρυνσης των ογκωδών αντικειμένων και κλαδευμάτων, τη διάθεση των αποβλήτων αυτών σε αδειοδoτημένες μονάδες.

Ως προς το κόστος ανά οικόπεδο, ο δήμος αναφέρει πως οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν τα χρήματα που αναλογούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους και πως γενικά, οι δημότες αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους και αποπληρώνουν τους λογαριασμούς. Ένα μικρό ποσοστό λογαριασμών που εκκρεμούν μπορεί να αποπληρωθούν κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Ειδικά αυτή την περίοδο, ο καθαρισμός των άδειων οικοπέδων και χώρων πρασίνου βρίσκεται σε εξέλιξη, με μικρές διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα λόγω της αστάθειας των καιρικών συνθηκών και της βροχόπτωσης. Ο Δήμος αναρτά το πρόγραμμα της εκστρατείας καθαρισμού και συλλογής κλαδευμάτων και ογκωδών αντικειμένων, ανά περιοχή, στην ιστοσελίδα του και γενικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.