Ένας παθολόγος που είναι ενταγμένος ως ειδικός γιατρός στο ΓεΣΥ μπορεί να συνταγογραφήσει για συγκεκριμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση, ένας προσωπικός γιατρός όμως ο οποίος είναι παθολόγος δεν μπορεί.
Υποχρεώνεται να εκδώσει παραπεμπτικό σε ειδικό γιατρό και ο ειδικός γιατρός χρεώνει το σύστημα με μια επιπρόσθετη επίσκεψη. Την ίδια ώρα, ένας στους δέκα δικαιούχους την περασμένη χρονιά υποβλήθηκε σε κάποια επέμβαση, ενώ λίστες αναμονής παρατηρούνται σε όλους σχεδόν τους τομείς. Ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και στρεβλώσεις οι οποίες ενδεχομένως να οδηγούν σε σπατάλη κονδυλίων, είναι κάποια από τα προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας της Βουλής.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση των γιατρών του ΓεΣΥ. Εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, ο παιδίατρος Άλκης Παπαδούρης τόνισε ότι «πρέπει πάση θυσία να βρεθούν οι τρόποι για να προστατεύσουμε το σύστημα. Ως γιατροί εντοπίζουμε τα εξής προβλήματα: Υπάρχουν στρεβλώσεις σε διάφορους περιορισμούς, ο ΟΑΥ οφείλει να εγκύψει για διόρθωση. Πρέπει να καταπολεμηθούν οι καταχρήσεις και από τους ασθενείς και –δυστυχώς– και από κάποιους γιατρούς. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας προβληματίζει, η ταχύτητα με την οποία εξυπηρετούνται οι ασθενείς, επίσης, μας προβληματίζει. Αν μειωθούν τα παραπεμπτικά προς ειδικούς γιατρούς τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα. Επίσης, μας προβληματίζουν τα προβλήματα που παρατηρούνται στα νοσοκομεία, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Στις στρεβλώσεις αλλά και στην ανάγκη για άσκηση ελέγχου των γιατρών και της ιατρικής πράξης, αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Λέγοντας ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι ασθενείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν το σύστημα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα είναι οι λίστες αναμονής, κυρίως για ραντεβού με ειδικό γιατρό. Οι λίστες αναμονής, εξήγησε, οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Πρώτος παράγοντας είναι η μη σωστή κατανομή του πληθυσμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεύτερος παράγοντας, «κάποιοι από τους οριζόντιους περιορισμούς που εφαρμόζονται». Για παράδειγμα, «ένας ασθενής με οστεοπόρωση, για συνέχιση μακροχρόνιας θεραπείας με συγκεκριμένα φάρμακα, πρέπει να πάει σε ορθοπεδικό, ή ενδοκρινολόγο ή παθολόγο που είναι ενταγμένος ως ειδικός γιατρός στο ΓεΣΥ. Για να τον δει ειδικός γιατρός, πρέπει ο προσωπικός του γιατρός να εκδώσει παραπεμπτικό, ο ειδικός γιατρός να καταχωρήσει και να πληρωθεί επίσκεψη και ο ασθενής αυτός θα χρησιμοποιήσει ένα από τα ραντεβού στη λίστα του ειδικού γιατρού, τη στιγμή που άλλοι ασθενείς που χρειάζονται απαραιτήτως να τους δει ο ειδικός, θα περιμένουν για ραντεβού».
Αναφερόμενος στην ανάγκη για άσκηση ελέγχου είπε: «Με βάση τα διεθνή δεδομένα έπρεπε να διαθέταμε γύρω στους 3-4 μαγνητικούς τομογράφους. Εμείς έχουμε σίγουρα πέραν των 17 και στα περισσότερα κέντρα για να βρεις ραντεβού πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον 15 ημέρες. Να είστε σίγουροι πως αν γίνουν 20 οι μαγνητικοί τομογράφοι και πάλι θα υπάρχει λίστα αναμονής. Κάποιος πρέπει να ερευνήσει όλα αυτά τα περιστατικά. Σχεδόν παντού υπάρχουν λίστες αναμονής. Κι αυτό χρήζει διερεύνησης. Έχουμε 56 νοσηλευτήρια. Ένας πληθυσμός που φθάνει δεν φθάνει το ένα εκατομμύριο έχει στη διάθεση του ένα τόσο μεγάλο αριθμό νοσηλευτηρίων και συνέχεια ακούμε ότι όλα τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη. Μήπως είμαστε μια κοινωνία αρρώστων; Το 2022 διενεργήθηκαν πέραν των 90.000 επεμβάσεων. Δηλαδή, ο ένας στους 10 υποβλήθηκε σε κάποια επέμβαση. Ήταν όλες οι επεμβάσεις αυτές απαραίτητες; Καλό θα ήταν όλα αυτά να τα δούμε».
Γνωμάτευση για γιατρούς του ΓεΣΥ
Ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, αναφέρθηκε σε νέα γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα η οποία αφορά γιατρούς του ΓεΣΥ που ασκούν ιατρική σε νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ. Όπως είπε, για το συγκεκριμένο ζήτημα το γραφείο του θα ετοιμάσει σχετική έκθεση το επόμενο διάστημα. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στο θέμα αυτό, αναλύοντας «παρανομίες» που καταγράφονται και φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση των εκτός ΓεΣΥ γιατρών οι οποίοι μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στα εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία αλλά και στο δικαίωμα που έχει παραχωρηθεί στους προσωπικούς γιατρούς να χρεώνουν €15 τους ασθενείς τους. Για αυτά, είπε, «υπάρχουν γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος λέει ότι είναι παράνομα και αλλάζουν τη φιλοσοφία του συστήματος και συνεχίζονται».
Προσωπικοί και ειδικοί γιατροί
Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν τους προσωπικούς γιατρούς αλλά και στο γεγονός ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν έχουν ακόμα καταφέρει να καταστούν ανταγωνιστικά εντός του ΓεΣΥ. Η εκπρόσωπος της συντεχνίας Ισότητα, Ευγενία Ευσταθίου, αναφέρθηκε σε γιατρούς οι οποίοι ενημερώνουν τους ασθενείς ότι δεν έχουν διαθέσιμα ραντεβού, αλλά εάν θέλουν θα μπορούσαν να πληρώσουν από την τσέπη τους και θα προγραμματιστεί ραντεβού. Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαθεσιμότητα φαρμάκων και τόνισε ότι ο ΟΑΥ πρέπει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.