Δυσαρεστημένοι είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι από την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων.

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια υποστηρίζουν ότι ο ΟΑΥ ευνοεί τον ΟΚΥπΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών του ΟΚΥπΥ λένε από πλευράς τους, ότι ο ΟΑΥ δεν στηρίζει τον ΟΚΥπΥ αλλά ευνοεί περισσότερο τους ιδιώτες.

Οι δύο πλευρές στάθηκαν η μια απέναντι στην άλλη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριο Καραϊσκάκη, να αναφέρει, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που ο ΟΑΥ δεν διαφοροποιήσει την πρόταση του, τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ δεν θα την υπογράψουν.

Πρώτος λάδι στη φωτιά έριξε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας. «Τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να τύχουν ισότιμης αντιμετώπισης από τον ΟΑΥ», είπε προσθέτοντας ότι «η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ περνά μέσα από τα βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων». 

Στον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ απάντησε λίγο αργότερα ο πρόεδρος του συνδέσμου των ιδιωτικών νοσοκομείων, Μάριος Καραϊσκάκης: «Αυτή τη στιγμή οι χειρουργικές επεμβάσεις στο πλαίσιο του ΓεΣΥ διενεργούνται κατά 70% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 30% στα δημόσια νοσοκομεία. Στον ΟΚΥπΥ, κατά την ψήφιση της νομοθεσίας το 2017, δόθηκε μεταβατικός χρόνος πέντε έτη, κατά τα οποία το κράτος θα δίνει χορηγία. Τα πέντε έτη λήγουν τον Ιούνιο του 2024 και μαθαίνουμε ότι τώρα θα ζητηθεί παράταση για άλλα δύο χρόνια, δηλαδή να πάμε μέχρι το 2026. Εμάς αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν παίρνουν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια οικονομική ενίσχυση από το κράτος», είπε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «από τον ΟΑΥ βλέπουμε ότι γίνεται μια συνεχής προσπάθεια να ευνοηθεί ο ΟΚΥπΥ. Στην πρόταση του ΟΑΥ για τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων, ο οργανισμός ήρθε και έβαλε ένα ποσοστό 10% επιπρόσθετης αύξησης το οποίο μόνο ο ΟΚΥπΥ μπορεί να εξασφαλίσει. Όλα τα κριτήρια που καθορίζονται στη νέα πρόταση είναι υπέρ του ΟΚΥπΥ και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό διότι ο ΟΑΥ έρχεται και δίνει αυτό το ποσοστό αύξησης 10% για όλα τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ. Δηλαδή, συγκρίνουμε εδώ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο με ένα νοσοκομείο του ΟΚΥπΥ με μικρό αριθμό κλινών και ειδικοτήτων που βρίσκεται σε ένα χωριό».

Ο ΟΑΥ, είπε ο κ. Καραϊσκάκης, «θα μπορούσε, να ξεχωρίσει τις υπηρεσίες που ο ΟΚΥπΥ ως κρατικός οργανισμός είναι υποχρεωμένος να προσφέρει από τον τρόπο αποζημίωσης όλων των νοσοκομείων. Τότε θα λέγαμε “ναι”». Η πρόταση του ΟΑΥ, είπε συνεχίζοντας «αλλάζει συνεχώς. Όταν την είδαμε αρχικά, είπαμε “ωραία, τώρα θα γίνει σωστή δουλειά”. Τελικά μας έρχονται συνεχώς αλλαγές με τις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε. Με αυτά τα δεδομένα, εμείς ως σύνδεσμος δεν μπορούμε να πούμε στα μέλη μας να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις με τον ΟΑΥ». Με τον οργανισμό, κατέληξε, «θα έχουμε μια νέα συνάντηση τη Δευτέρα και ελπίζω ότι θα δούμε να γίνονται αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή τη φορά».

Οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΙΝ, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γενικού γραμματέα της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Παναγιώτη Γεωργίου. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι ευνοείται ο ΟΚΥπΥ. Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν δέχονται παθολογικά περιστατικά, ούτε δύσκολα περιστατικά. Τα στέλνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, εάν πρόκειται για περίοδο κατά την  οποία η τιμή μονάδας στην οποία υπολογίζονται οι αποζημιώσεις πέφτει, οι ιδιώτες δεν διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή τις προγραμματίζουν έναν χρόνο μετά ή στέλνουν στους ασθενείς στο δημόσιο για να χειρουργηθούν».

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Γεωργίου, «υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν ΤΑΕΠ και δεν τα έβαλαν στο ΓεΣΥ. Εμείς βάλαμε τα ΤΑΕΠ μας και η αποζημίωση που μας έδωσε ο ΟΑΥ είναι η μισή του πραγματικού κόστους που πληρώνει για τη λειτουργία των ΤΑΕΠ ο ΟΚΥπΥ. Έχουμε το ψυχιατρείο, έχουμε δομές σε απομακρυσμένες περιοχές, έχουμε το Μακάρειο νοσοκομείο το οποίο διαθέτει εξειδικευμένες υπηρεσίες που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασύμφορες, αλλά εμείς συνεχίζουμε να τις προσφέρουμε. Οι ιδιώτες αυτά δεν τα κάνουν, άρα δεν μπορούμε να λέμε ότι ευνοείται ο ΟΚΥπΥ». 

Ως συντεχνία, είπε, «είμαστε και εμείς απογοητευμένοι από τον ΟΚΥπΥ. Αλλάζουμε συνεχώς διευθύνσεις. Εμάς μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και μετά ακούμε ότι θα προσλάβουν ακόμα 3 εκτελεστικούς διευθυντές. Εξοπλισμοί, ιματισμός δεν είναι αρκετά. Με αυτά τα δεδομένα πως θα προσελκύσουμε κόσμο για να είναι τα δημόσια νοσοκομεία οικονομικά αυτόνομα;».

Οι διαφορετικές θέσεις μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων, δεν σχολιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, αφού η επιτροπή είχε από την αρχή αποφασίσει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση θα τοποθετούνταν μόνο οι εμπλεκόμενοι φορείς και η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Βεβαίως, σημαντική θα ήταν η τοποθέτηση του ΟΑΥ επί του θέματος αφού και οι δύο πλευρές στην ουσία κατάγγειλαν, η κάθε μια με τον τρόπο της, τον οργανισμό. Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, σε ένα γενικό σχόλιο του στο τέλος της συνεδρίασης ανέφερε ότι «από την ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα, όποιος έρχεται να με δει, μου ζητά περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Ως πολίτης και εγώ θα ήθελα ένα απεριόριστο προϋπολογισμό. Διετέλεσα όμως και σε θέση που αφορούσε τους προϋπολογισμούς και ξέρω ότι η πίττα όσο μεγάλη κι αν είναι δεν είναι ποτέ αρκετή για να ικανοποιήσει όλους».

«Θα μας οδηγήσουν στην κατάρρευση»

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια διαφωνούν με την πρόταση του ΟΑΥ για τον τρόπο αποζημίωσης τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο «Ζ» του ΓεΣΥ (κατάλογος στον οποίο περιλαμβάνονται ιατρικά αναλώσιμα). «Αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο σημαντικά υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Με την αφαίρεση τους το κόστος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο». Επίσης, «αφαιρέθηκαν εξειδικευμένα φάρμακα, αντιβιοτικά από τον κατάλογο που αποζημίωνε ο ΟΑΥ ξεχωριστά από την υπόλοιπη αποζημίωση του νοσοκομείου. Και αυτό πέρασε στα νοσηλευτήρια για να καταβάλλουν το κόστος. Με αυτά τα δεδομένα, και σε συνδυασμό με την πρόταση που έχουμε για τον νέο τρόπο αποζημίωσης, θα μας οδηγήσουν στην οικονομική κατάρρευση». Επιπρόσθετα, είπε καταλήγοντας ο κ. Καραϊσκάκης, «είχαμε συμφωνήσει ότι θα γινόταν ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εξειδικευμένα περιστατικά. Μετά ο ΟΑΥ άλλαξε γνώμη και μας είπε ότι θα βάλει όρια και θα προχωρήσει σε κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες και πάλι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Στα όσα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, είχαν κάνει αναφορά νωρίτερα και οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΓεΣΥ οι οποίοι έκαναν λόγο για «καταβαράθρωση των όρων εργασίας των γιατρών» εννοώντας την σμίκρυνση των καταλόγων εξειδικευμένων αναλωσίμων ειδών και φαρμάκων.

1η Σεπτεμβρίου στο Σύστημα, το «Υγεία»

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση την ένταξη της πολυκλινικής «Υγεία» που εδρεύει στη Λεμεσό, στο ΓεΣΥ. Σύμφωνα με την απόφαση και με τα όσα είχαν συμφωνηθεί, η πολυκλινική θα αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στο πλαίσιο του συστήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι στην Βουλή εκκρεμεί πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ η οποία προνοεί την παραμονή των εκτός ΓεΣΥ γιατρών του «Υγεία» στο νοσηλευτήριο μέχρι το 2025. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει οριστεί ημερομηνία συζήτησης του θέματος από την επιτροπή Υγείας της Βουλής. Το θέμα είχε προγραμματιστεί για συζήτηση και πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από πλευράς κάποιων κομμάτων και έτσι δόθηκε αναβολή χωρίς να οριστεί νέα συνεδρίαση.