Αστέρια πλησιάζουν με ταχύτητα προς το πρόσωπό σου. Σχεδόν αγγίζεις με το δάχτυλό σου έναν κομήτη που σε προσπερνά. Ταξιδεύεις στο διάστημα, ανάμεσα στους δακτυλίους του Κρόνου, δίπλα από ηφαίστεια που εκρήγνυνται σε άλλους πλανήτες, πάνω από παγωμένους κρατήρες. Τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχεται το δέος. Συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι πάνω σε ένα μικρό γαλάζιο μάρμαρο που ταξιδεύει διαρκώς γύρω από τον Ήλιο. Αυτή τη μοναδική εμπειρία προσφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, το πλανητάριο στην αυλή της Μητρόπολης Ταμασσού.

Ο «Φ» βρέθηκε σε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του «Τhe Cyprus Planetarium Tamassou & Orinis», μεταξύ των οποίων βρίσκονται αστεροσκοπείο με ρομποτικό τηλεσκόπιο, ηλιοσκόπιο, αίθουσα επαυξημένης πραγματικότητας (virtual reality -VR) σε 360 μοίρες, αίθουσα παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας, αμφιθέατρα, χώρος συνεδριάσεων, κατάστημα με αναμνηστικά, εστιατόριο και καφετέρια. Το πλανητάριο, το οποίο πραγματοποιεί σήμερα τα επίσημα του εγκαίνια στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοίγει από αύριο για το κοινό ώστε να προσφέρει μια μοναδική εμπορεία γνώσης και ψυχαγωγίας.

Στο πρώτο κτήριο βρίσκεται ο θόλος του πλανητάριου, ο οποίος αποτελεί μια σφαιρική οθόνη προβολών, η διάμετρος της οποίας ξεπερνά τα 18 μέτρα, καθιστώντας το πλανητάριο ως το μεγαλύτερο της ανατολικής Μεσογείου. Η αναπαραγωγή του ουράνιου θόλου με τόσο ρεαλιστικό τρόπο επιτυγχάνεται με τη βοήθεια δέκα περιμετρικών προβολέων (projectors) τελευταίας τεχνολογίας. Η αίθουσα προβολών του πλανηταρίου έχει 181 καθίσματα και ακόμη εννέα θέσεις για τροχοκάθισμα. Πέρα από τις μοναδικές εικόνες που θα προσφέρει το πλανητάριο, δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι είναι ο ίδιος κοσμοναύτης, στη αίθουσα θα βρίσκεται και κάποιος επιστήμονας στη διάθεση του κοινού για συζήτηση και επεξήγηση των θεματικών που παρουσιάστηκαν.
Στο εν λόγω κτήριο βρίσκεται, επίσης, η αίθουσα Virtual Reality 360 μοίρες. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας, στο οποίο ο επισκέπτης κάθεται σε ειδικούς εξομοιωτές εικονικής πραγματικότητας βιώνοντας διαστημικά ταξίδια, εξερευνήσεις και άλλα. Στη διάρκεια της πρόσφατης ξενάγησης, οι επισκέπτες βρέθηκαν πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, παρατηρώντας τα πλάσματα του βυθού. Στην ίδια αίθουσα υπάρχει και διαδραστικό τραπέζι-οθόνη, με πληροφορίες για πλανήτες.
Επιπλέον, στο κτήριο προσφέρεται αίθουσα gaming με τρισδιάστατα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας.

Ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να δει από κοντά ένα κομμάτι πραγματικού μετεωρίτη που βρέθηκε το 1576, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο από την Αργεντινή. Στην είσοδο του πλανητάριου υπάρχει κατάστημα με αναμνηστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία έχουν σχέση με τις επιστήμες και το διάστημα. Παράλληλα υπάρχει καφετέρια και αίθουσα συνεδριάσεων.
Στο δεύτερο κτήριο είναι εγκαταστημένο το αστεροσκοπείο, το οποίο διαθέτει σύγχρονο ρομποτικό θόλο και τηλεσκόπιο με δυνατότητες τηλεχειρισμού από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το τηλεσκόπιο είναι συνδεδεμένο με γιγαντοοθόνη, ώστε να παρακολουθεί τις παρατηρήσεις του πλήθος επισκεπτών από αίθριο αμφιθέατρο στην ταράτσα. Επιπλέον διαθέτει και σύγχρονο ηλιοσκόπιο με φίλτρα υδρογόνου για παρατήρηση σε πραγματικό χρόνο του ηλίου και των ηλιακών καταιγίδων. Διευκρινίστηκε, μάλιστα, ότι οι εικόνες του τηλεσκόπιου μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς έρευνας ακόμη και από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ακριβώς από κάτω υπάρχει εστιατόριο.
Τις εγκαταστάσεις του πλανηταρίου και τον εν λόγω προηγμένο εξοπλισμό, αγκαλιάζει το Ινστιτούτο Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού «Interstellar». Το εν λόγω ίδρυμα απαρτίζεται από επιφανείς ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιστήμονες και έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με όλα τα κυπριακά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σκοπός, μεταξύ άλλων, να δημιουργεί και να εποπτεύει εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μετατρέπουν το πλανητάριο σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο.
Το πλανητάριο στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Άγγελος Σαββίδης, με το κτήριο να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και με βιοκλιματικό σχεδιασμό. Το έργο υλοποιήθηκε με τις προσπάθειες του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας και με τη στήριξη του επιχειρηματία και ακαδημαϊκού, Βιάτζεσλαβ Ζαρένκοφ. Όπως σημείωσε στον «Φ» ο Μητροπολίτης τόσο το πλανητάριο όσο και το ινστιτούτο αποτελούν όνειρο ετών. «Να μπει η φαντασία και το παραμύθι στη ζωή του κόσμου», είπε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας και την επιθυμία να αποτελέσουν την πρώτη έδρα αστροφυσικής στην Κύπρο, ενισχύοντας και άλλες επιστήμες όπως τα μαθηματικά, τη φυσική, τη γεωγραφία κ.λπ.

Πρόγραμμα λειτουργίας
Το έργο θα εγκαινιαστεί σήμερα στις 7:30 το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αύριο ανοίγει για το κοινό με εκδηλώσεις. Στις 6:00 με 6:45 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει διάλεξη ο καθηγητής αστροφυσικής και επί δεκαετίες συνεργάτης της NASA, Θανάσης Οικονόμου. Θα ακολουθήσει εντός του ναού της μητρόπολης κονσέρτο κυπριακής παραδοσιακής μουσικής σε κλίμακα κλασικής.
Το πλανητάριο θα λειτουργεί Τρίτη – Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 20:00 και Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 20:00.