Μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, υπουργείο Υγείας και κόμματα, συμφωνούν ότι το μοντέλο διοίκησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχει αποτύχει και προκρίνουν την κατάργηση των τριών διοικητικών περιφερειών στις οποίες ανήκουν σήμερα διοικητικά τα δημόσια νοσοκομεία. Από πλευράς της, η υπουργός Υγείας θέτει και θέμα συγκράτησης του ΟΑΥ στην υπογραφή συμβολαίων με επιπρόσθετα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αφού, όπως υποστηρίζει, πρέπει να μελετηθούν τα κριτήρια εισδοχής και να μην τίθενται τα δημόσια νοσηλευτήρια σε επίπεδο ανταγωνισμού το οποίο, προς το παρόν δεν μπορούν να φθάσουν.

Η αλλαγή του τρόπου διοίκησης των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Υγείας της Βουλής, η οποία θα μελετούσε πρόταση νόμου του βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη που προνοούσε κατάργηση των τριών περιφερειών διοίκησης του ΟΚΥπΥ και δημιουργία ξεχωριστής περιφέρειας σε κάθε επαρχία. Ωστόσο, με την έναρξη της συνεδρίασης –και αφού ο κ. Σαββίδης τοποθετήθηκε επί της πρότασης του– η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη ενημέρωσε την επιτροπή ότι δεν χρειάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας αφού ο τρόπος διοίκησης των νοσοκομείων ορίζεται με διάταγμα από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας, μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι χθες υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση της με το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού με το συγκεκριμένο θέμα να βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα για συζήτηση.

Η υπουργός Υγείας εξήγησε ότι στόχος είναι το κάθε νοσηλευτήριο θα είναι αυτόνομο διοικητικά. Να διαθέτει, δηλαδή, δικό του εκτελεστικό διευθυντή. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει την πρόσληψη άλλων τριών εκτελεστικών διευθυντών. Υποστήριξε ότι στόχος είναι αυτή η αλλαγή να προωθηθεί από τώρα και ανέφερε πως εάν ληφθεί απόφαση και από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού τότε θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος ενδεχομένως να μην χρειαστεί αφού υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν. Για αυτό, τοποθέτησε την εφαρμογή της νέας δομής του ΟΚΥπΥ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον το σχετικό κονδύλι έχει ήδη ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η υπουργός Υγείας απάντησε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα ενημερωθεί αφού δεν έχει ληφθεί σε αυτή τη φάση οριστική απόφαση από τον ΟΚΥπΥ. Βεβαίως, όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν θα είναι απαραίτητη η πρόσληψη μόνο 3 εκτελεστικών διευθυντών, αφού, όπως εξήγησαν εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, ο νόμος προβλέπει τον διορισμό και οικονομικών διευθυντών σε κάθε περίπτωση.

Αναλύοντας το σκεπτικό της, η υπουργός Υγείας ανέφερε: «Και κατά τις επισκέψεις μου στα δημόσια νοσοκομεία έχω όντως διαπιστώσει ότι δεν μπορεί ένας εκτελεστικός διευθυντής να διοικεί ορθά τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία» και έφερε ως παράδειγμα τον εκτελεστικό διευθυντή της Περιφέρειας Λεμεσού ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του, «το νοσοκομείο της Λεμεσού, το νοσοκομείο της Πάφου, της Κυπερούντας και της Πόλης Χρυσοχούς».

Η υπουργός Υγείας ανέφερε, εξάλλου, ότι έχει αποστείλει επιστολή και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ζητώντας ενημέρωση για τα κριτήρια με τα οποία εντάσσονται νέα νοσηλευτήρια στο ΓεΣΥ αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ένταξη νέων νοσηλευτηρίων επιβάλλει την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων ώστε αυτά να καταστούν ανταγωνιστικά. Η τοποθέτηση της αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη, ο οποίος  υπέδειξε στην Υπουργό πως «εμείς θέλουμε το ΓεΣΥ να αναπτύσσεται και δεν μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη του ΓεΣΥ επειδή δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ενισχύσουμε τα κρατικά νοσοκομεία».

Πάντως, οι βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων συμφώνησαν ότι ο τρόπος με τον οποίο διοικούνται αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν φαίνεται να αποδίδει ως θα έπρεπε. 

Πρόταση ενώπιον του δ.σ. του οργανισμού

Η πρόταση της υπουργού Υγείας τέθηκε από την ίδια ενώπιον του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης χθες το απόγευμα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις αλλά τα μέλη του δ.σ. του οργανισμού άκουσαν τα όσα η Υπουργός ανέφερε και επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν το ζήτημα και να επανέλθουν. Βεβαίως, όπως πληροφορούμαστε και από πλευράς ΟΚΥπΥ φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης και γίνονται σκέψεις για ενίσχυση της διοίκησης των νοσηλευτηρίων. Δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, το κατά πόσον θα υιοθετηθεί στο τέλος, ως έχει η πρόταση της Υπουργού. Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση επιβάλλεται και η σύμφωνος γνώμη του υπουργείου Οικονομικών.