Μια σύγχρονη νομοθεσία για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή προωθεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο επιχορηγεί τις θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, μέσω ενός καινοτόμου σχεδίου, σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό Πόπη Κανάρη.
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση για το θέμα της γονιμότητας, με την ευκαιρία της Ημέρας της Μητέρας, η Δρ Κανάρη επεσήμανε πως το σχέδιο αυτό επιχορηγεί και την φύλαξη ωάριων από γυναίκες, με σκοπό τη διαφύλαξη της γονιμότητας τους σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η Δρ Κανάρη σημείωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο επικαιροποιημένου Σχεδίου Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας έχει εντάξει το σχέδιο επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας αλλά και δράσεις, οι οποίες αφορούν την υπογεννητικότητα στον τόπο μας.
Οι δράσεις αυτές όπως εξήγησε, αφορούν ενέργειες για τη πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα οποία, εάν δεν θεραπευθούν έγκαιρα, αυξάνουν την υπογονιμότητα ειδικά στις γυναίκες.
Τόνισε παράλληλα πως ως κοινωνία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς η Κύπρια γυναίκα τεκνοποιεί κατά μέσο όρο, στα 32 έτη και θα πρέπει να ενθαρρύνουμε, συνέχισε η Υπουργός, τις νέες γυναίκες, να ξεκινούν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό όσο πιο νωρίς γίνεται, αφού η γυναίκεια γονιμότητα μειώνεται αισθητά μετά τα 35 έτη.
Αυτό, πρόσθεσε, αδιαμφισβήτητα προσθέτει στο ποσοστό υπογονιμότητας που βλέπουμε να υπάρχει σήμερα αλλά και προσθέτει σωματικό, ψυχολογικό και οικονομικό κόστος στην κάθε γυναίκα που μπαίνει στην διαδικασία υποβοηθούμενης αναναπαραγωγής, με σκοπό την απόκτηση του δικού της παιδιού.
Η Δρ Κανάρη είπε πως το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τις γυναίκες που κάνουν το δικό τους αγώνα για την απόκτηση ενός παιδιού και παράλληλα καλεί την κοινωνία για τη δική της συμπαράσταση τονίζοντας πως η στήριξη δίνει δύναμη και η δύναμη προσφέρει φως.