Τεχνοκράτες του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας στην προσπάθεια τους να τοποθετηθούν στα ζητήματα που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι με βάση κείμενη νομοθεσία και το περιβαλλοντικό κεκτημένο για προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 παρεμποδίστηκαν και κλήθηκαν να υποστηρίξουν την προώθηση τουριστικών αναπτύξεων στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σωτήρας και της Κοινότητας Λιοπετρίου. Όλα αυτά κατά τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου. Θέμα προς συζήτηση ενέγραψαν συνολικά 14 βουλευτές, ενώ κατά τη συζήτηση συμμετείχαν μόλις δύο μέλη (Κυριάκος Χατζηγιάννης και Μιχάλης Γιακουμή) της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ενώ στην πορεία της συνεδρίασης παραβρέθηκε ακόμα ένα μέλος (Σταύρος Παπαδούρης). Στη συζήτηση συμμετείχε ακόμα ένας βουλευτής (Γιώργου Κάρουλλας) ο οποίος ενέγραψε μαζί με τους υπόλοιπους το σχετικό θέμα.
Παρουσιάζοντας το θέμα, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στην πανδημοτική συγκέντρωση στον Δήμο Σωτήρας όπου ακούστηκε κραυγή απόγνωσης από πλευράς κόσμου για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης. Διερωτήθηκε κατά πόσο ευσταθούν τα παράπονα και με ποιο τρόπο αποκαθίσταται πλήρως το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου.
Σε κάποια στιγμή, ο κ. Χατζηγιάννης ισχυρίστηκε ότι από όσα λέχθηκαν δεν υπήρχε καμία παρέμβαση στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Παίρνοντας τον λόγο ανώτερη λειτουργός στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι εδώ και 10 χρόνια το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει αποστείλει σειρά επιστολών για παράνομες επεμβάσεις που περιλαμβάνουν εκβραχισμούς, δημιουργία παραλιών με μεταφορά άμμου, ανάπτυξη υποδομών και φυτεύσεις ξενικών ειδών. Σημειώνεται, ότι η ΕΕ, στο πλαίσιο διαδικασίας παράβασης, κάνει σαφή αναφορά στις παρανομίες και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) ζητά άρση τους. Οι παρανομίες αυτές συμβάλλουν στην υποβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής. Περαιτέρω, τονίστηκε ότι η ΕΟΑ εφαρμόζει τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου ως έχει. Παρεμβαίνοντας, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η τοποθέτηση αυτή ξεφεύγει από τη συζήτηση, σημειώνοντας ότι «δεν συζητήσαμε παρέμβαση ή επηρεασμό στην περιοχή Natura 2000 και αλίμονο να γίνει εκμετάλλευση της συζήτησης».
Ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας ανέφερε ότι υπάρχει αναβρασμός στη Σωτήρα. Όπως είπε, τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε η ανάπτυξη στην Αγία Νάπα και τη δεκαετία του ’90 δειλά – δειλά άρχισαν να κτίζονται οι πρώτες επαύλεις στη Σωτήρα. «Από το 2012 που γίναμε δημαρχείο, υπήρχε έντονος παλμός του κόσμου να διεκδικήσουμε τουριστική ανάπτυξη. Ζητήσαμε από το Τμήμα Πολεοδομίας τοπικό σχέδιο το 2013. Το 2020 δημοσιεύτηκε το σχέδιο με κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία. Εντοπίσαμε 4-5 τεμάχια τα οποία διαφυλάξαμε για να κτιστούν ξενοδοχεία. Πρόκειται για τεμάχια πέραν των 5.000τ.μ. τα οποία έπρεπε να διαφυλαχτούν να μην κτιστούν επαύλεις και να προχωρήσει η ανάπτυξη που επιδιώκαμε». Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα, τον Νοέμβριο του 2020 δημοσιεύτηκε το τοπικό σχέδιο, ενώ μετά από 6 μήνες, τον Ιούνιο του 2021 «ξαφνικά ήρθε μια ειδική οικολογική αξιολόγηση η οποία στην ουσία ανέτρεψε τα πάντα και όλος ο σχεδιασμός των 7 χρόνων μπήκε στην άκρια». Με βάση την έκθεση, σημείωσε, όλες οι αιτήσεις που αφορούν ξενοδοχείο πέραν των τριών ορόφων απορρίπτονται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράκαμψη κατά… 18 ορόφους σε κτήριο στη Σωτήρα
Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος επιδεικνύει υπερβάλλον ζήλο κάτω από το καθεστώς Natura 2000 για μια περιοχή που δεν είναι ενταγμένη στο Δίκτυο. Σημειώνεται ότι η περιοχή στην οποία αναφέρεται εφάπτεται με προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000.
Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου, υιοθετώντας όσα είπε ο Δήμαρχος Σωτήρας ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια να στερηθεί η ανάπτυξη μιας ημικατεχόμενης επαρχίας. Αναφερόμενος στο τοπικό σχέδιο Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας, σημείωσε ότι κατατέθηκε από το 2017 και δεν γνωρίζουν οι επηρεαζόμενοι πότε αυτό θα δημοσιευτεί. Για στον Δήμο Αγίας Νάπας, ο κ. Ζαννέττου ανέφερε ότι το μόλις το 1/3 της Αγίας Νάπας μπορεί να αναπτυχθεί, 1/3 ανήκει στο Τμήμα Δασών και το υπόλοιπο 1/3 στο κράτος.
Η Έλενα Στυλιανοπούλου από το Τμήμα Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η περιοχή προστασίας Natura 2000 καθορίστηκε το 2008 με κύριο στόχο να προστατευτεί το βραχοπλουμίδι που μεταναστεύει και διαχειμάζει στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι μέσα στην περιοχή Natura 2000 αδειοδοτήθηκε η μαρίνα Αγίας Νάπας για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αναφέρθηκε στην υποχρέωση του Τμήματος Περιβάλλοντος να αξιολογεί έργα που βρίσκονται ή δύνανται να επηρεάσουν περιοχές Natura 2000. Μετά την προειδοποιητική επιστολή από την Κομισιόν εξετάστηκαν οι συσσωρευτικές επιπτώσεις στην περιοχή. Αποφασίστηκε, είπε, να μην γίνουν αναπτύξεις πέραν των επιτρεπόμενων συντελεστών δόμησης από τη στιγμή που «τα μάτια της Κομισιόν ήταν στραμμένα πάνω μας».
Σχολιάζοντας, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η όλη προσπάθεια έγινε εκ των υστέρων, αφαιρώντας ουσιαστικά δικαιώματα από αιτητές για αναπτύξεις. Σημείωσε ότι πέραν του επηρεασμού δικαιώματος, επηρεάζεται και η ανταγωνιστικότητα. Έκανε στόχο για στρέβλωση του ανταγωνισμού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη. Πρόσθεσε ότι περιορίστηκε η παραχώρηση κινήτρων με αδιαφανή διαδικασία και χωρίς να πείθει το Τμήμα Περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ότι άνοιξε η όρεξη του Τμήματος Περιβάλλοντος να σταματήσει τις αναπτύξεις στην περιοχή.
Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας ανέφερε ότι η περιοχή Natura 2000 καθορίστηκε το 2008. Πρόσθεσε ότι μετά την προειδοποιητική επιστολή από την Κομισιόν «θα έπρεπε να δούμε συσσωρευτικά τις επιπλέον αναπτύξεις που υπάρχουν και από έργα πλησίον της προστατευόμενης περιοχής που δύναται να επηρεάσουν». Πρόσθεσε ότι η περιοχή και οι επιπτώσεις της παρακολουθούνται από την Κομισιόν και η Δημοκρατία πρέπει να είναι προσεχτική για το πώς προχωρεί.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η περιβαλλοντική διάσταση δεν έχει να κάνει με την ειλημμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα κίνητρα, σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να διαχειρίζονται την εξουσία με αυτό τον τρόπο. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος εξακολουθεί να αποφασίζει κατά το δοκούν.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Εκκρεμεί το διάταγμα προστασίας πτηνών
Μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμη εκδοθεί το αναγκαίο διάταγμα προστασίας και διαχείρισης άγριων πτηνών και θηραμάτων για την περιοχή ΖΕΠ Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι, γεγονός το οποίο συνδέεται με την ισχύουσα διαδικασία παράβασης για τη μη έκδοση των αναγκαίων διαταγμάτων προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο. Περαιτέρω, τα τελευταία 5 χρόνια η Κομισιόν έχει αποστείλει σειρά επιστολών στις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κακής εφαρμογής του άρθρου 6, παράγραφος 4, της οδηγίας για τους οικοτόπους, λόγω της κατασκευής και λειτουργίας της Μαρίνας Μακρόνησος στην Αγία Νάπα εντός και πλησίον της περιοχής ΖΕΠ Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι, καθότι δεν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές περιοχές χωροθέτησης, δεν έχει υποβληθεί επαρκής αιτιολόγηση των υπέρτερων λόγων σημαντικού δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογούν την περιβαλλοντική έγκριση του εν λόγω έργου και δεν έχουν καθοριστεί επαρκή και κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα για τη σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά που έχει ήδη προκληθεί στην περιοχή ΖΕΠ Αγία Θέκλα –Λιοπέτρι.