Διάκριση σε βάρος των παιδιών που έχουν γεννηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου και επιθυμούν να φοιτήσουν σε αγγλόφωνα νηπιαγωγεία και σχολεία, καταγγέλλεται σε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας. Όπως υπογραμμίζεται, τα παιδιά αυτά οφείλουν να φοιτήσουν στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση πριν να μπουν σε προδημοτική τάξη, όμως, λόγω της αύξησης ξένων πολιτών δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για εκείνα, τουλάχιστον, τα παιδιά που διαμένουν στη Λεμεσού. Σημειώνεται, δε, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες των παιδιών αντιμετωπίζουν προβλήματα και με την ανανέωση της άδειας παραμονής τους, καθώς το Τμήμα Μετανάστευσης τους το αρνείται εάν δεν προσκομίσουν επίσημο ενδεικτικό φοίτησης του παιδιού τους στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια, μετά από την απότομη άφιξη ξένων πολιτών στην Κύπρο, τα αγγλόφωνα νηπιαγωγεία/σχολεία με προδημοτική τάξη αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά που έχουν ανάγκη να φοιτήσουν στην αγγλική γλώσσα, καθώς οι υφιστάμενες θέσεις είναι πολύ λίγες σε σύγκριση με τη ζήτηση που υπάρχει στην επαρχία της Λεμεσού. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, στη λίστα του υπουργείου Παιδείας καταγράφονται μόνο πέντε ιδιωτικά αγγλόφωνα νηπιαγωγεία και εννέα ιδιωτικά αγγλόφωνα σχολεία, επισημαίνοντας ότι κάποια από αυτά δεν διαθέτουν τμήμα για την στήριξη Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης. Σημειώνεται, δε, ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου ο αριθμός των ξένων πολιτών ανέρχεται στις 53.100 στη Λεμεσό και στις 193.300 Παγκυπρίως.
«Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά με χρονολογία γέννησης από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, για φοίτηση στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση πριν από την φοίτηση στην προδημοτική τάξη, έχει επιδεινώσει το πιο πάνω αναφερθέν πρόβλημα. Είναι λοιπόν αδύνατον τα ιδιωτικά αγγλόφωνα νηπιαγωγεία/ σχολεία να αναλάβουν τον μεγάλο αριθμό παιδιών που υποχρεούνται να φοιτήσουν στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση».
Παράλληλα, σημειώθηκε ότι αυτά τα παιδιά χάνουν το δικαίωμα ανανέωσης εγγραφής σε ιδιωτικούς παιδοκομικούς σταθμούς για τη φοίτηση της Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης, ώστε να προετοιμαστούν εκεί. Μια επιλογή, όπως αναφέρεται, που έχουν τα υπόλοιπα παιδιά.
«Η αδυναμία εγγραφής των παιδιών σε εγκεκριμένη αγγλόφωνη προδημοτική τάξη λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας θέσεων, τους αφαιρεί και το δικαίωμα παραμονής στην Κύπρο, καθώς το Τμήμα Μετανάστευσης αρνείται να ανανεώσει την άδεια παραμονής τους αν δεν προσκομίσουν επίσημο ενδεικτικό φοίτησης του παιδιού τους στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση», υπογραμμίζεται.
«Η νομοθεσία καταπατά τα δικαιώματα όχι μόνο των παιδιών αλλά και των γονέων, καθώς και όλων των παιδοκομικών σταθμών αφού τους αφαιρεί το δικαίωμα να προετοιμάσουν όλα τα παιδιά ισάξια για τη μετάβαση τους στην προδημοτική τάξη». Η επιστολή, καλεί την υπουργό Παιδείας όπως λάβει άμεσα μέτρα καθώς επηρεάζεται η εγγραφή παιδιών στη σχολική χρονιά 2023-2024 καθώς και η εξασφάλιση παραμονής αρκετών οικογενειών στην Κυπριακή Δημοκρατία.