Ανήλικοι βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν τις φραγές στα κινητά τους και επιδίδονται σε τζόγο. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς δίνουν και χαρτζιλίκι στον παππού, αντί να παίρνουν από αυτόν.
Πώς γίνεται κάτι τέτοιο; Σχετική αναφορά για ανήλικους που επιδίδονται στον τζόγο έκανε ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος, ο οποίος προτίθεται να εγγράψει στη Βουλή θέμα προστασίας των ανηλίκων. Όπως ανέφερε ο κ. Κέττηρος ενημερώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν κρούσματα, ανήλικοι να ζητούν το τηλέφωνο του παππού το οποίο δεν έχει φραγές και να ποντάρουν ηλεκτρονικά, κυρίως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Μάλιστα, κάποιοι από τους ανήλικους δίνουν και χρήματα στον παππού για τη χρήση του κινητού τους. Άλλοι παππούδες φέρονται να μην έχουν ιδέα για τη χρήση του κινητού τους για ποδοσφαιρικά στοιχήματα. Οι ανήλικοι καταφεύγουν σε αυτό τον τρόπο για να παρακάμψουν τις φραγές που βάζουν οι γονείς προκειμένου να μην έχουν τα παιδιά τους πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Όσοι δεν μένουν κοντά στους παππούδες ή όσοι δεν έχουν παππούδες και είναι εθισμένοι στον διαδικτυακό τζόγο, ποντάρουν μέσω των κινητών φίλων ή γνωστών, κάποιοι εκ των οποίων φέρονται μάλιστα να εισπράττουν μίζα κάθε φορά από τα χρήματα που παίζονται.
Όπως μας ελέχθη, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες όταν οι γονείς ζήτησαν εξηγήσεις από τα παιδιά τους, αυτά αντέδρασαν παρατηρώντας, πως αντί να πιούν ένα καφέ με το χαρτζιλίκι τους έπαιξαν με φίλους. Άλλοι προέταξαν το ότι κέρδισαν ξαλαφρώνοντας τους γονείς.
Η θεωρία του γιατρού Κυριάκου Βερεσιέ σχετικά με το τι συνέβη με τον τζόγο είναι ότι «είχαμε έναν ωραίο, συντηρημένο δρόμο, τον γεμίσαμε τρύπες και τώρα κάνουμε προγράμματα πρόληψης για να μην πέφτουμε στις τρύπες».
Ο κ. Βερεσιές εκφράζει φόβους ότι με την εισαγωγή και νέων τρόπων τζόγου, θα διαλυθούν πολλές οικογένειες.
Ένα ζήτημα που απασχολεί κάποιους από τους γονείς είναι και το γεγονός ότι κάποιοι ανήλικοι που δραστηριοποιούνται στον τζόγο παραμελούν και τα μαθήματά τους και οι δραστηριότητες τους περιστρέφονται στο στοίχημα.
Αποταθήκαμε στη συμβουλευτική ψυχολόγο και διευθύντρια στο ΚΕΝΘΕΑ κ. Έλενα Ζαρούνα η οποία μας ανέφερε, πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ειδικά προγράμματα για ανήλικους στο ΚΕΝΘΕΑ, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί δεδομένου ότι το πρόβλημα με τον εθισμό στον τζόγο προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις χρόνο με το χρόνο.
Όπως εξήγησε, πέραν των στατιστικών στοιχείων υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για το πως μπορεί να μπει κάποιος στη διαδικασία του τζόγου και κάποιοι ενήλικες πλέον, δηλώνουν πως η πρώτη τους επαφή έγινε όταν σε παιδική ηλικία είχαν επισκεφθεί με τον πατέρα ή ακόμη και τη μητέρα τους κάποιο πρακτορείο για να στοιχηματίσουν. Η κ. Ζαρούνα θεωρεί, πως το μεγάλο στοίχημα είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία. Όπως εξηγεί, εντός της οικογένειας είναι σημαντικό, μέσα από το πρότυπο του γονέα, το παιδί να μην αποκτά παραστάσεις τζόγου γι’ αυτό το παιδί δεν πρέπει να εκτίθεται σε εμπειρίες στοιχήματος οποιασδήποτε μορφής.
Μια άλλη παράμετρος αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά τις ηλικίες που δεν επιτρέπεται να εισέρχονται σε πρακτορεία στοιχημάτων. Για παράδειγμα αν είσαι κάτω των 18 ετών δεν μπαίνεις σε πρακτορείο και αν είσαι κάτω των 21 ετών δεν εισέρχεσαι σε καζίνο.