Σοβαρές καταγγελίες για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο σε σχέση με την αξιολόγηση 55 αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς για προαγωγές σε ανώτατες βαθμίδες.
Αρμόδια πρόσωπα, τα οποία έχουν καλή γνώση των γεγονότων, επικοινώνησαν με τον «Φ», κι ανέφεραν ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων προέβη σε αξιολογήσεις των αξιωματικών κατά το δοκούν κι όχι αξιοκρατικά.
Καταλογίζεται, συγκεκριμένα, πως κριτήριο το οποίο σύμφωνα με κανονισμούς που διέπουν τις αξιολογήσεις και προαγωγές αξιωματικών σε ανώτατες βαθμίδες του Σώματος, θα έπρεπε να λαμβανόταν υπόψιν από το προσεχές έτος, το 2024, προσμέτρησε στις παρούσες αξιολογήσεις. Ο λόγος για την πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας.
Συγκεκριμένα στους «περί στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Αξιωματικών) κανονισμούς του 2016», σημειώνεται ότι «το κριτήριο της πιστοποιημένης γνώσης τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας σε επίπεδο γλωσσομάθειας τουλάχιστον ‘Πολύ Καλή’ για σκοπούς κρίσεων βαθμού αντισυνταγματάρχη», τυγχάνει εφαρμογής από την 1ή Ιανουαρίου του έτους που έπεται της συμπλήρωσης επτά (7) χρόνων από την έναρξη της ισχύος των παρόντων κανονισμών».
Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν από την από την 1η Ιανουαρίου του 2024.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα ακύρωση αποστρατείας στην Εθνική Φρουρά
Άτομο με καλή γνώση των διαδικασιών αξιολόγησης, ανέφερε πως δεν μπορεί να πρόκειται περί λάθους. Σχολίασε: «Ακόμη κι αν ισχυριστούν ότι ερμήνευσαν λανθασμένα την πρόνοια του κανονισμού, τότε γιατί δεν έλαβαν υπόψιν στις αξιολογήσεις το κριτήριο που αφορά τα σωματομετρικά προσόντα των υποψηφίων, τα οποία θα έπρεπε να εφαρμοστούν την ίδια περίοδο με την καλή γνώση ξένης γλώσσας;».
Επιπλέον, μας αναφέρθηκε ότι ορισμένοι αξιωματικοί αποστρατεύτηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους μετά τις αξιολογήσεις , με αιτιολογικό ότι δεν απέκτησαν επιπλέον πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών κατά την υπηρεσία τους στην Εθνική φρουρά. Ωστόσο, σε άλλη περίπτωση υπήρξε απόφαση για προαγωγή αξιωματικού, χωρίς να πληροί αυτή την προϋπόθεση. «Οι σχετικοί κανονισμοί για το πτυχίο ή το μεταπτυχιακό, δεν υπαγορεύουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεως ως βασικό κριτήριο».
Πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι αριθμός αξιωματικών θα προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο, σε σχέση με τις επίμαχες προαγωγές.
Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεως συνήλθε στις 28 Μαρτίου. Κρίθηκαν 55 αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς που είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Οι 22 αποστρατεύτηκαν, δυο αποφασίστηκε να προαχθούν στον βαθμό του υποστράτηγου, εννέα στο αξίωμα του ταξίαρχου, ενώ δυο άλλοι ταξίαρχοι που αξιολογήθηκαν θα διατηρήσουν το βαθμό τους και θα παραμείνουν στο Σώμα.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεως απαρτιζόταν από τον υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτο Ζερβάκη. Εισηγητής ήταν ο υπαρχηγός Λουκάς Χατζημιχαήλ.