Σε εννέα μήνες και 512 ώρες λειτουργίας, τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ εξυπηρέτησαν με φυσική παρουσία 7.452 ασθενείς, εκ των οποίων το 57.3%, δηλαδή 4.269, ήταν παιδιά.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και επιβάλλουν την ενίσχυση των εφημερευόντων ιατρείων» υποστηρίζουν οι οργανωμένοι ασθενείς και ετοιμάζονται να θέσουν και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον οποίο θα συναντηθούν τη Δευτέρα 8/5, αίτημα για επέκταση τόσο του ωαρίου λειτουργίας των ιατρείων, όσο και των ημερών κατά τις οποίες τα εφημερεύοντα θα εξυπηρετούν ασθενείς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας τους, δηλαδή στις 9 Ιουλίου 2022, μέχρι και τις 23 Απριλίου 2023, τα εφημερεύοντα ιατρεία δέχθηκαν συνολικά 8.300 τηλεφωνήματα από πολίτες οι οποίοι χρειάζονταν εξυπηρέτηση. Από αυτά, 758 δεν οδήγησαν σε εξυπηρέτηση των ασθενών στα ιατρεία, καθώς είτε αφορούσαν ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν τηλεφωνικά, είτε αφορούσαν σοβαρά επείγοντα περιστατικά, τα οποία παραπέμπφθηκαν στα ΤΑΕΠ ή αφορούσαν μη επείγοντα περιστατικά και οι ασθενείς παραπέμφθηκαν στους προσωπικούς τους γιατρούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατά μέσο όρο, από την έναρξη της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων μέχρι και τις 4 Απριλίου, τα εφημερεύοντα ιατρεία επισκέπτονται 120 παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο και 92 ενήλικες. Σημαντική αύξηση στην προσέλευση καταγράφηκε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΥ, κατά τις αργίες του Πάσχα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των παιδιών που επισκέφθηκαν τα ιατρεία από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα της Διακαινησίμου έφθασε τα 256, ενώ ο αριθμός των ενηλίκων ήταν 160. 

Επαρχία με τη μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών στα εφημερεύοντα ιατρεία, κατ΄ αναλογία πληθυσμού, από την έναρξη της λειτουργίας των ιατρείων μέχρι σήμερα είναι η Λάρνακα. 

Ο ΟΑΥ κάθε εβδομάδα συλλέγει τα στοιχεία που καταγράφονται στο λογισμικό του ΓεΣΥ, με στόχο τον ερχόμενο Ιούλιο και όταν θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της λειτουργίας των ιατρείων να προχωρήσει σε αξιολόγηση του θεσμού και να προωθήσει, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, αλλαγές ή και προσθήκες τόσο στα ωράρια όσο και στις υπηρεσίες που προσφέρονται κατά τις εφημερίες. 

Για την ορθότερη αξιολόγηση του θεσμού, ο οργανισμός, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», άρχισε και την καταγραφή των δεδομένων που καταχωρούνται από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Από τα στοιχεία που έχουν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα, προκύπτει σημαντική μείωση στον αριθμό των μη επειγόντων περιστατικών που επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ, αν και ο συνολικός αριθμός ασθενών που απευθύνονται στις Πρώτες Βοήθειες παραμένει αρκετά ψηλός. Τα στοιχεία που αφορούν τα ΤΑΕΠ δεν έχουν όμως τύχει της απαραίτητης επεξεργασίας ακόμα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.  

«Τα δεδομένα που καταγράφονται κάθε εβδομάδα από τον ΟΑΥ, μας δείχνουν ότι ο θεσμός των εφημερευόντων ιατρείων έχει προσφέρει βοήθεια στους δικαιούχους του ΓεΣΥ και η βοήθεια αυτή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν τα ιατρεία λειτουργούσαν περισσότερες ώρες αλλά και περισσότερες ημέρες και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες», ανέφερε στον «Φ» ο γραμματέας της ΟΣΑΚ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «ως ΟΣΑΚ έχουμε θέσει το θέμα αυτό στην υπουργό Υγείας κατά τη συνάντηση που είχαμε μαζί της. Τα εφημερεύοντα ιατρεία δεν μπορεί παρά να ενισχυθούν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερες ώρες και ημέρες κάθε εβδομάδα».