«Όπως οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και το Software, που είναι πλέον παντού, έτσι και οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο λογισμικό και να του κάνουν ζημιά, με σκοπό συνήθως να ζητήσουν χρήματα για αντάλλαγμα», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ηλίας Αθανασόπουλος.
Φιλοξενούμενος στον ACTIVE o κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι, «το λογισμικό δεν καταρρέει τυχαία, υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική, όμως υπάρχουν και άμυνες, που δεν επιτρέπουν τα κακόβουλα λογισμικά». Αναφέρθηκε επίσης σε ψηφιακούς κινδύνους αλλά και φυσικούς, όπως πλημμύρα ή πυρκαγιά, ακόμη και κλοπή των servers.
Κληθείς να σχολιάσει το μπλακ-άουτ που προκλήθηκε στην κυβέρνηση με τη διαρροή νερού στους servers, ο καθηγητής πληροφορικής ανέφερε ότι ένα σύστημα μπορεί να επηρεαστεί με πολλούς τρόπους. Σίγουρα, είπε, διακρίνεται ένας κακός σχεδιασμός, από τη στιγμή που βρίσκονταν πλάι σε ντεπόζιτα.
Servers με μεγάλη χωρητικότητα δεδομένων μπορεί να βρίσκονται και σε διαφορετική χώρα, όταν αξιολογηθούν οι κίνδυνοι, ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι ανάλογα με το ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, αντίστοιχα μπορεί να εφαρμοστούν και οι ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες.
Κανένα σύστημα καταχώρησης δεδομένων επισήμανε δεν μπορεί να είναι προστατευμένο 100%.