Εδώ και μήνες προσπαθούν να βρουν την άκρη αρμόδιοι φορείς σχετικά με την αγέλη σκύλων που έχει εντοπιστεί να κυκλοφορεί στον Πεδιαίο ποταμό, κατά μήκος του γραμμικού πάρκου, το οποίο διέρχεται τους δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου και Λακατάμιας. Την ώρα δε, που φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος, καθώς πολλοί δημότες έχουν καταγγείλει επιθετικές συμπεριφορές από τα σκυλιά.
Οι μόνες δράσεις γίνονται από πλευράς δήμων χωρίς, ωστόσο, να έχουν εδώ και μήνες αποτέλεσμα. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Δήμος Στροβόλου επανειλημμένως έχει απευθυνθεί σε φορείς όπως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Αστυνομία ζητώντας τη δική τους συνδρομή για τον εντοπισμό και την παγίδευση των σκύλων, ούτως ώστε αυτοί να μεταφερθούν στο καταφύγιο και να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι προκαλώντας φόβο σε πεζούς στο γραμμικό πάρκο αλλά και για να σταματήσουν οι επιθέσεις σε άλλα ζώα. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό, διάφορα ΜΜΕ αλλά και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκαναν λόγο για επιθέσεις των σκυλιών σε βάρος γάτων (αρκετές από τις οποίες τις σκότωσαν) που διαβιούν σε διάφορα σημεία του γραμμικού πάρκου με τη φροντίδα εθελοντών και κατοίκων των περιοχών. Τις τελευταίες ημέρες όμως έγιναν πολλές καταγγελίες (και στον «Φ») από πολίτες, ότι δέχθηκαν επιθέσεις από αγέλη σκύλων την ώρα που περπατούσαν στο γραμμικό πάρκο.
Ο Δήμος Στροβόλου, πριν από μερικές εβδομάδες, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των άλλων δύο επηρεαζόμενων δήμων, του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, του διευθυντή της Υπηρεσίας Θήρας και εκπροσώπου της Αστυνομίας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, άσπρος καπνός δεν βγήκε από την εν λόγω σύσκεψη καθώς οι υπόλοιπες Υπηρεσίες φωτογραφίζουν ως υπεύθυνους τους δήμους, εντός των ορίων των οποίων κυκλοφορούν τα αδέσποτα σκυλιά. Μάλιστα, στην εν λόγω σύσκεψη αποφασίστηκε μόνο ότι οι τρεις δήμοι θα συνεργαστούν από κοινού για υλοποίηση σχεδίου σύλληψης των σκύλων, με την Υπηρεσία Θήρας να προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας των δήμων και με άλλες παγίδες αλλά και την κατασκευή μεγάλων παγίδων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Δήμος Στροβόλου καλεί σε ενημέρωση ιδιοκτήτες διαμερισμάτων για το «ΚτίΖΩ»
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Στροβόλου εδώ και μήνες έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία παγίδες, ωστόσο, τα σκυλιά δεν μπαίνουν σε αυτές. Επίσης, υπάλληλοι του δήμου σε συγκεκριμένη Υπηρεσία του, έχουν επιφορτιστεί και με αυτό το καθήκον. Τον εντοπισμό δηλαδή της αγέλης. Μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία έχουν υποδειχθεί από πολίτες ότι είδαν τα σκυλιά, τροφή και νερό σε μια προσπάθεια να περιοριστούν εκεί και να είναι ευκολότερη η παγίδευσή τους. Επιπρόσθετα, έχουν μετακινηθεί και γάτοι που ήταν σε συγκεκριμένα σημεία του γραμμικού πάρκου, σε άλλους χώρους φιλοξενίας, ούτως ώστε να μην δεχθούν επίθεση καθώς τα σκυλιά πήγαιναν εκεί όπου έβρισκαν τροφή και νερό των γάτων.
Αναφορικά πάντως με τη σύσκεψη που έγινε στον Δήμο Στροβόλου, τοποθετήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, με τα σχόλια τους να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», από πλευράς Κτηνιατρικών Υπηρεσιών λέχθηκε ότι αυτές δεν μπορούν να επέμβουν καθώς πρόκειται για ζήτημα αδέσποτων σκύλων, το οποίο πρέπει να χειριστεί η τοπική Αρχή (δηλαδή ο δήμος) και όχι για επικίνδυνα ζώα και επικίνδυνες φυλές όπως αυτές εμπίπτουν στην κείμενη νομοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη τέθηκε και το ενδεχόμενο χρήσης του όπλου με βελάκια για τη νάρκωση ζώων (χρειάζεται ειδική άδεια για χρήση και σημειώνεται ότι οι δήμοι πριν πολλά χρόνια είχαν αλλά τους ζητήθηκε να τα παραδώσουν), ως λύση για να προσεγγίσουν τα σκυλιά και να τα μεταφέρουν σε καταφύγιο. Ωστόσο, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες απέρριψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν πλέον τέτοια μέσα.
Από πλευράς Αστυνομίας αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει στη «σύλληψη» των σκύλων εκτός κι αν τίθεται θέμα ασφάλειας ανθρώπου ή ζώου και η Αστυνομία κληθεί κατά την ώρα που συμβαίνει η επίθεση.
Πέραν των απλών παγίδων, οι οποίες αναμένεται να δανειστούν από την Υπηρεσία Θήρας στους επηρεαζόμενους δήμους, θα προσφερθεί και η τεχνογνωσία ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη παγίδα, η οποία ονομάζεται «μαντρί», μέσα στην οποία δύναται να εισέλθουν ομαδικά ως σύνολο τα σκυλιά, τα οποία εδώ και μήνες κυκλοφορούν όλα μαζί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια τέτοια παγίδα θα τοποθετηθεί σήμερα σε συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο έχουν θεαθεί πολλές φορές τα σκυλιά.
Πάντως, ο Δήμος Στροβόλου απευθύνει εκκλήσεις σε Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Αστυνομία ενημερώνοντας ότι το θέμα είναι σοβαρό και ανησυχητικό. Υπάρχουν μάλιστα και σχετικές επιστολές από τον περασμένο Μάρτιο.
Σε απάντηση του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλου Πίπη, σε επιστολή του Δήμου Στροβόλου, καταγράφονται σχετικά εδάφια της νομοθεσίας, περιλαμβανομένων και των «εξαιρετικά επειγουσών περιπτώσεων που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους» εμπλέκοντας και την Αστυνομία με συγκεκριμένες προϋποθέσεις στη δράση της. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Δήμος Στροβόλου στην επιστολή του προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Αστυνομία αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο άρθρο της νομοθεσίας (το 32 του Περί Σκύλων Νόμου). Η απάντηση του κ. Πίπη σε αυτό ήταν: «Το άρθρο το οποίο επικαλείστε, ως ορίζεται και από τον τίτλο “Δραστικά μέτρα σε εξαιρετικές περιπτώσεις”, τα οποία εφαρμόζονται εάν και εφόσον προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα μέσα για σύλληψη των αδέσποτων σκύλων και ισχύουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο ίδιο άρθρο. Ως εκ των προαναφερθέντων συνάγεται ξεκάθαρα πως αποτελεί υποχρέωση του Δήμου Στροβόλου να καταβάλει, με προσωπικό που διαθέτει ή ζητώντας τη συνδρομή ειδικευμένων προσώπων, όπως εκπαιδευτών/ συμπεριφεριολόγων σκύλων, προσπάθεια και να διασφαλίσει τη σύλληψη των συγκεκριμένων σκύλων, χρησιμοποιώντας πάντοτε τα κατάλληλα μέσα παγίδευσης».
Πονοκέφαλος εδώ και αρκετούς μήνες
Η εμφάνιση των σκυλιών έγινε περίπου τον περασμένο Ιανουάριο όταν οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 6 με 7 σκυλιά, τα οποία διακινούταν μέσα στον ποταμό κατά μήκος του γραμμικού πάρκου, από τα όρια του Δήμου Λευκωσίας μέχρι και τη Λακατάμια. Η μεγάλη απόσταση (πολλά χιλιόμετρα) δυσκολεύει το έργο των τοπικών Αρχών να τα εντοπίσουν και να τα παγιδεύσουν. Ακόμα και όταν γίνεται μια αναφορά από κάποιο δημότη για το πού βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή, είναι αδύνατον να παραμείνουν στο ίδιο σημείο μέχρι να σπεύσουν μέλη των δημοτικών Υπηρεσιών. Στην αρχή δεν έγινε αναφορά για επιθετική συμπεριφορά κατά ανθρώπων παρά μόνο για επιθέσεις κατά των γάτων που βρίσκονται στο γραμμικό πάρκο. Τότε, μάλιστα, είχαν προβεί σε δηλώσεις σε διάφορα ΜΜΕ και εθελοντές που φροντίζουν τους γάτους στο γραμμικό πάρκο, στέλνοντας και το μήνυμα ότι τα σκυλιά δεν ευθύνονται για τη συμπεριφορά και την εγκατάλειψή τους, καλώντας τον κόσμο να μην είναι ενδεχομένως επιθετικός μαζί τους αλλά να ειδοποιεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να παρέμβουν για την ασφαλή μετακίνηση των σκύλων.
Από τη δράση των δήμων τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως πιάστηκε σε παγίδα μόνο ένας σκύλος από την αγέλη, ενώ ο αριθμός τους κατά διαστήματα αυξάνεται ή μειώνεται, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοτών που τους βλέπουν στις τρεις περιοχές.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σοβαρευτείτε!
Το πιο απλό πράγμα και σε αυτό το ζήτημα, όπως φυσικά και σε τόσα άλλα που απασχολούν αυτό τον τόπο, είναι κάποιοι να κλωτσήσουν τις ευθύνες παρακάτω. Γιατί εγώ; Ο άλλος! Καλά όλα αυτά, καλή και η νομοθεσία. Όμως, μπροστά σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Αστυνομία οφείλουν να βρουν λύσεις και να είναι και αυτές μέρος της λύσης του προβλήματος. Δεν είναι μόνο αρμοδιότητα των δήμων, ειδικά τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ίδια τα ζώα.