Πολλά ερωτήματα προκαλεί χθεσινή απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου, το οποίο έριξε στα μαλακά ζευγάρι αγροτών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για σοβαρότατες κατηγορίες εργασιακής εκμετάλλευσης 7 Αιγύπτιων, που βίωσαν εργασιακό μεσαίωνα. Το Δικαστήριο καταδίκασε τους εργοδότες σε 2,5 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, αφού τους έκρινε ένοχους σε 15 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για εμπορία προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση στην εργασία. Αδίκημα που επισύρει μέχρι και 15 χρόνια φυλάκιση.
Οι 7 Αιγύπτιοι, εργάζονταν νόμιμα στις καλλιέργειες 49χρονης και 54χρονου στην ελεύθερη Αμμόχωστο από το 2017 μέχρι το 2020. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κατά την ακροαματική διαδικασία, οι συνθήκες εργασίας, καθώς και οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν άθλιες. Συγκεκριμένα κατήγγειλαν πως στα υποστατικά που τους διέθεταν οι κατηγορούμενοι ήταν σε κακή κατάσταση και δεν υπήρχε καν αποχωρητήριο. Επιπρόσθετα οι εργοδότες τους, τους κατακρατούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν, δεν τους κατέβαλλαν κανονικά τους μισθούς τους, ενώ τους υποχρέωναν να εργάζονται περισσότερες ώρες και μέρες απ’ όσες προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Σημειώνεται πως το Κακουργιοδικείο αποδέχθηκε ως αξιόπιστες τόσο τις μαρτυρίες των εργατών, όσο και των ανακριτών του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, που τους είχαν εντοπίσει σε κακή κατάσταση και τους μετέφεραν σε καταφύγιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινή φυλάκισης με… αναστολή σε ζεύγος για εργασιακή εκμετάλλευση
Ως ελαφρυντικούς παράγοντες στην επιμέτρηση της ποινής, το Δικαστήριο προσμέτρησε το γεγονός πως δεν ασκήθηκε βία εναντίον των εργατών, πως δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή τους και πως πληρώνονταν έστω και καθυστερημένα. Επιπρόσθετα λήφθηκε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορούμενων, το γεγονός πως είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, καθώς και οι επιπτώσεις που θα είχε σε αυτούς και τα παιδιά τους η ποινή φυλάκισης.
Το Κακουργιοδικείο προσμέτρησε εξάλλου ως επιβαρυντικούς παράγοντες τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, τον περιορισμό της ελευθερίας τους, την παροχή ανεπαρκούς ποσού για τη διαβίωσή τους, καθώς και την παροχή ακατάλληλου χώρου διαβίωσης.
Η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας όπως πληροφορείται ο «Φ», θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας, αφού υπάρχει πρόθεση να ασκηθεί έφεση. Σημειώνεται πως μετά το Πάσχα, από το ίδιο Δικαστήριο αναμένεται να εκδικαστεί ακόμη μία μεγάλη υπόθεση εργασιακής εκμετάλλευσης εργατών στην ελεύθερη Αμμόχωστο, με θύματα 14 Ινδούς.