Άνω κάτω είναι μαθητές με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις αφού τα σχολεία στα οποία φοιτούν άρχισαν τις τελευταίες ημέρες να τους ενημερώνουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά επειδή απουσίαζαν κατ΄ εξακολούθηση από τα μαθήματα τους.

«Η πρακτική αυτή παρατηρείται κάθε χρόνο. Τα παιδιά αναστατώνονται και οι γονείς τρέχουν με αγωνία να διασφαλίσουν ότι ο καθηγητικός σύλλογος του κάθε σχολείου ξεχωριστά θα αντιμετωπίσει το δικό τους παιδί με διαφορετικό τρόπο χωρίς κανένας να μπορεί να τους διασφαλίσει το αποτέλεσμα», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων Χαράλαμπος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι «πλέον και εμείς ως Συμμαχία στην οποία ανήκουν πολλοί από τους συνδέσμους που εκπροσωπούν αυτά τα παιδιά θα ζητήσουμε από το υπουργείο Παιδείας να διαφοροποιήσει τις διαδικασίες του».

«Τα παιδιά με σπάνιες αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις» εξήγησε από πλευράς του ο πρόεδρος του συνδέσμου «Ασπίδα Ζωής» Μάριος Βακανάς «πρέπει να παρακολουθούνται από τους γιατρούς τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται στο Μακάρειο νοσοκομείο και άρα για να δουν τα παιδιά πρέπει αυτά να βρίσκονται στο νοσοκομείο κατά τις πρωινές ώρες ενώ απουσιάζουν συχνά και εξαιτίας των διαφόρων ιατρικών εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται». Πέραν αυτών, «έχουμε παιδιά που χρειάζονται εργοθεραπεία και ως γνωστό η εργοθεραπεία μέσω του ΓεΣΥ προσφέρεται μόνο από τους εργοθεραπευτές του δημοσίου και τέλος πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ευπαθή παιδιά τα οποία συχνά ασθενούν και χρειάζεται να απουσιάσουν από τα μαθήματα τους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τις τελευταίες ημέρες, «όπως συμβαίνει με όλους τους μαθητές, τα παιδιά μας ενημερώνονται από τα σχολεία τους ότι έχουν συμπληρώσει τον καθορισμένο αριθμό απουσιών ή ότι πλησιάζουν στο να τον συμπληρώσουν και κινδυνεύουν να παραμείνουν στάσιμα. Κάθε χρόνο, γίνεται το ίδιο πράγμα, τα παιδιά αναστατώνονται διότι γνωρίζουν ότι οι απουσίες τους γίνονται εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και αυτό τα φέρνει σε δύσκολη θέση, ενημερώνουν τους γονείς οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία να αποταθούν στο σχολείο και να ζητήσουν από τους καθηγητικούς συλλόγους να δουν τα παιδιά τους με επιείκεια». 

«Είναι γεγονός ότι στις πλείστες περιπτώσεις οι καθηγητικοί σύλλογοι διαγράφουν τις απουσίες αλλά η αναστάτωση και η αγωνία κάθε χρόνια για τους μαθητές και τους γονείς τους παραμένει». Για αυτό, «και ζητάμε να γίνει κάποια άλλη ρύθμιση. Τα σχολεία γνωρίζουν τα προβλήματα των παιδιών αυτών. Πρέπει το υπουργείο Παιδείας να διαφοροποιήσει κάποια πράγματα για να μην τρέχουμε κάθε χρόνο για το ίδιο θέμα. Τα παιδιά με σπάνιες ή άλλες χρόνιες παθήσεις δίνουν την κάθε μέρα της ζωής τους το δικό τους αγώνα, έχουν τις δικές τους αγωνίες, προσπαθούν και αρκετά από αυτά έχουν και πολύ καλές επιδόσεις στο σχολείο τους δεν μπορούμε να τα φέρνουμε σε δύσκολη θέση εξαιτίας διαδικασιών και κανονισμών οι οποίες εύκολα μπορούν να διαφοροποιηθούν και να δοθούν οι απαραίτητες εξαιρέσεις», κατέληξε.