Το 58,9% αγγίζει το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή στην Κύπρο όσον αφορά τη χρονιά 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, στην Κύπρο καταγράφονται και πολύ ψηλά ποσοστά προωρότητας, με 1 στα 10 παιδιά να γεννιούνται πρόωρα (11.3% των ζώντων νεογνών).

Σε ανακοίνωση της η ΟΣΑΚ, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, να οργανώσει διήμερο εργαστήρι με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικής για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και την πρόληψη της προωρότητας, καθώς και «την υποστήριξη και αποφασιστικότητα που επέδειξε η ίδια η Υπουργός». Την ίδια ώρα η ΟΣΑΚ, εκφράζει την ελπίδα της ότι σύντομα θα εφαρμοστούν δράσεις για την υλοποίησή της Εθνικής Στρατηγικής. «Οι οργανωμένοι ασθενείς (αν και η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δεν είναι ασθένεια) στέκονται στο πλευρό του ΥΥ και είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την άψογη μέχρι τώρα συνεργασία τους με τους υπόλοιπους φορείς προς επίτευξη των στόχων που θα τεθούν στη στρατηγική», επισημαίνουν.

Την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, εκπροσώπησε ο Οργανισμός Birth Forward με την πρόεδρό του, Ιόλη Ορφανίδη. Στο εργαστήρι συμμετείχαν όλοι οι σχετικοί εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ σημαντικό είναι ότι παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) καθώς και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO), ώστε να στηρίξουν τις εργασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη η Κύπρος στην Ευρώπη στα πρόωρα νεογνά

Οι λόγοι που καθιστούν την ανάπτυξη μιας τέτοιας στρατηγικής είναι παραπάνω από φανερο, σημειώνει η ΟΣΑΚ. «Η Κύπρος σημειώνει πολύ μεγάλο ποσοστό καισαρικών (58,9% επί του συνόλου των γεννήσεων το 2021 σύμφωνα με τα δεδομένα της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας) καθώς και πολύ υψηλά ποσοστά προωρότητας, με 1 στα 10 παιδιά να γεννιούνται πρόωρα (11.3% των ζώντων νεογνών). Η καισαρική τομή, αν και είναι μια ασφαλής και σωτήρια διαδικασία, παραμένει μία εγχείρηση, η οποία θέτει σε ρίσκο τη ζωή της μητέρας και του παιδιού, όταν γίνεται χωρίς ιατρικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ποσοστό πάνω από 10% καισαρικών τομών επί του συνόλου του πληθυσμού δεν συμβάλλει σε βελτιωμένους περιγεννητικούς δείκτες», καταλήγει η ανακοίνωση.