Ο Μάριος Χριστοφίδης γράφει για το πώς, κατά τη γνώμη του, έπρεπε να απαντήσει η πρόεδρος της Βουλής στον Τούρκο ομόλογό της…
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο συνέδριο των προέδρων Κοινοβουλίων στη Πράγα υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ και της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, όταν η τελευταία αναφέρθηκε ορθά στις ομοιότητες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας και της τουρκικής εισβολής το 1974.
Ο Μουσταφά Σεντόπ είπε στην Αννίτα Δημητρίου: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας σας, δεν θυμάστε ότι το 1959 η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν Συνθήκη Εγγύησης για την Κυπριακή Δημοκρατία και το 1974 η Τουρκία επενέβη σύμφωνα με τη Συνθήκη για να σώσει τους Τουρκοκύπριους».
Τότε η κ. Δημητρίου του απάντησε: «Δεν είμαι εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά εκπροσωπώ το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό να γίνει ξεκάθαρο. Η ηλικίας μου; Αλήθεια; Έχουμε σεξιστική συμπεριφορά μέσα σ’ αυτό τον χώρο και το δεχόμαστε; Είμαι απογοητευμένη και περιμένω την υποστήριξη των παρευρισκόμενων. Δεν θα δεχτώ σε αυτό το δωμάτιο τέτοια σεξιστική συμπεριφορά».
Κανονικά, η κ. Δημητρίου έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά στη αναφορά του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στη Συνθήκη Εγγυήσεων. Έχασε την ευκαιρία η Αννίτα να αποστομώσει τον Τούρκο δημόσια και να του πει: «Πρέπει να αστειεύεστε αξιότιμε φίλε μου παραθέτοντας τη Συνθήκη Εγγύησης, επειδή η Συνθήκη προβλέπει το εξής: “Η οποιαδήποτε παρέμβαση έχει μόνο σκοπό την επαναφορά στην κατάσταση πραγμάτων που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη”, αλλά η χώρα σας, παραβιάζοντας τη διάταξη αυτή, εξανάγκασε τους Έλληνες από τον Βορρά να προφυγοποιηθούν στον Νότο, ενώ οι Τούρκοι μετακινήθηκαν από τον Νότο στον Βορρά. Η χώρα σας εγκαθίδρυσε ένα παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς στον Βορρά, κατέχοντας διά της βίας το 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιορίζοντας έτσι την εδαφική της ακεραιότητα που η δική σας η χώρα εγγυάται σύμφωνα με τη Συνθήκη».
Αντ’ αυτού η Αννίτα περιορίστηκε στον σεξισμό χάνοντας την εξαιρετική ευκαιρία να ρεζιλέψει τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και την κατοχική Τουρκία διεθνώς, μπροστά στους προέδρους Κοινοβουλίων 47 χωρών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τέτοιες ευκαιρίες δεν θα πρέπει οι αρμόδιοι να μην τις εκμεταλλεύονται και μάλιστα δυναμικά. Αυτή είναι η Κύπρος.