Τον Σεπτέμβριο εντάσσονται ιδιωτικά ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ αλλά ακόμα δεν έχει προωθηθεί το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των ασθενοφόρων σε περιβάλλον Γενικού Συστήματος Υγείας. Ο ΟΑΥ προγραμματίζει την ένταξη περισσότερων υπηρεσιών αποκατάστασης στο σύστημα αλλά ακόμα δεν έχει αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης. Το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας. Οι οργανωμένοι ασθενείς εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη συνέχεια στον τομέα της Υγείας και μεταβαίνουν στο Προεδρικό προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε ότι πολλά και σημαντικά ζητήματα παραμένουν στάσιμα και αυτή η στασιμότητα σε κάποιες περιπτώσεις, εάν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, θα προσθέσει και άλλα προβλήματα στο ΓεΣΥ», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να τύχουν διαχείρισης, υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να τύχουν μελέτης, υπάρχουν προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ασθενών και τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζουν υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειάζονται τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών έχουμε υποχρέωση να αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα και να διεκδικούμε όσα περισσότερα γίνεται για το συμφέρον των ασθενών».
Για παράδειγμα, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης. Είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον προηγούμενο υπουργό Υγειάς. Η νυν υπουργός ζήτησε να το μελετήσει. Ήταν δικαίωμα της να το κάνει. Έκτοτε όμως έχουν περάσει δύο μήνες. Τους επόμενους μήνες ο ΟΑΥ προγραμματίζει την επέκταση των υπηρεσιών αποκατάστασης που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ. Ο αριθμός των κέντρων αποκατάστασης τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ είναι περιορισμένος αφού, εξαιτίας της ανυπαρξίας νόμου, δεν είναι δυνατό να αδειοδοτηθούν άλλα κέντρα. Ενημερωθήκαμε χθες ότι η υπουργός τελείωσε τη μελέτη της και μένουν κάποιες λεπτομέρειες πριν ενημερώσει τη Βουλή για να προχωρήσει στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Δεν ξέρουμε τι θα προλάβει η Βουλή και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο σε νόμο».
Επίσης, «έχουμε το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα. Το υπουργείο Υγείας είχε αρχίσει τη διαβούλευση του νομοσχεδίου πέρσι το καλοκαίρι. Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το θέμα. Ξέρουμε όμως, ότι ο ΟΑΥ προχώρησε σε συμφωνίες για την ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ. Θα έχουμε λοιπόν, πέραν των κρατικών ΤΑΕΠ και ιδιωτικά αλλά δεν θα έχουμε μια Αρχή η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των ασθενοφόρων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- 11 νέες οδηγίες και 4 εισηγήσεις για ΤΑΕΠ από την Υπουργό
- Ανταλλαγή πυρών για τα ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων
«Επειδή μας λέχθηκε ότι δεν καθυστερούν όλα τώρα αλλά κάποια είχαν καθυστερήσει επί προηγούμενης κυβέρνησης, εμείς λέμε ότι τους πολίτες και τους ασθενείς δεν τους απασχολεί το να επιρρίψουν ευθύνες αλλά το να βλέπουν τον τομέα της Υγείας να βελτιώνεται και να τους εξυπηρετεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ και υπενθύμισε ότι «σε εκκρεμότητα βρίσκονται κι άλλα νομοσχέδια τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη προωθηθεί όπως είναι το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων ώστε να υπάρχει σωστός έλεγχος τόσο των υπηρεσιών όσο και των εξοπλισμών που χρησιμοποιούν, αλλά και το νομοσχέδιο για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία».
Η ΟΣΑΚ στις 8 Μάιου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην προσπάθεια τους για εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας. Στην ατζέντα της συνάντησης, περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ και θέματα που αφορούν τον τομέα των φαρμάκων και συγκεκριμένα τη λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων που λειτουργεί υπό τον ΟΑΥ. Στην ατζέντα περιλαμβάνονταν, επίσης, η ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ και η δημιουργία μητρώων ασθενών στο σύστημα. Και τα δύο αυτά θέματα, ωστόσο, έχουν προωθηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τον ΟΑΥ.
Στα συρτάρια ο Συνήγορος του Ασθενή
«Πριν από μερικές ημέρες ακούσαμε την υπουργό Υγείας να δηλώνει από ραδιοφώνου ότι το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενή δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Για τους ασθενείς αποτελεί προτεραιότητα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί ενώπιον της ΟΣΑΚ ότι θα το προωθήσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Να υποθέσουμε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ο Πρόεδρος δεν θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του προς τους ασθενείς;», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ. Και στο παρελθόν, πρόσθεσε, «το νομοσχέδιο αυτό σκάλωνε μετά από παρεμβάσεις από συγκεκριμένα άτομα τα οποία στηρίζονται από συγκεκριμένα κόμματα και δεν επιθυμούν τη λειτουργία του θεσμού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν στήθηκε και αυτή τη φορά το ίδιο σκηνικό».