Με σύνθημα «να είσαι εκεί» πραγματοποιείται φέτος η 48η Πορεία Χριστοδούλας από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ο οποίος είναι παρών και προσφέρει για περισσότερα από 50 χρόνια δωρεάν υπηρεσίες υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου σε όλες τις πόλεις και χωριά της Κύπρου μας. 

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος είναι οι εκατοντάδες εθελοντές σε όλες τις πόλεις  που βρίσκονται όλα αυτά τα χρόνια στο πλάι του και προσφέρουν τη δυνατότητα οι καρκινοπαθείς, στο ταξίδι της ασθένειάς τους να έχουν την ανακουφιστική φροντίδα που αξίζουν. Στόχος ζωής τους η βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ασθενών, όσο και των οικογενειών τους.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος είναι και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Αυτοί που εγκύπτουν πάνω από τον ασθενή. Που θα του κρατήσουν το χέρι στο δύσκολο ταξίδι. Πού θα του προσφέρουν με τα ίδια τους τα χέρια όλα όσα χρειάζεται για ν’ ανακουφιστεί. Που θα χαράξουν μέσα από την διεπιστημονική προσέγγιση την πορεία του. Είναι οι άνθρωποι που ο καρκινοπαθής και η οικογένειά του θα συναντήσουν στα Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία και «Ευαγόρειο» στη Λεμεσό. Είναι οι άνθρωποι που θ’ αλωνίσουν κάθε γωνιά της Κύπρου για να παρέχουν κατ΄οίκον ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα στους ανθρώπους που την χρειάζονται, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωρία. Συνοδοιπόροι τους οι άνθρωποι του Συνδέσμου, οι οποίοι παρέχουν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη στους ασθενείς και στις οικογένειες τους, προκειμένου να διαχειριστούν συναισθηματικά και πρακτικά ζητήματα της ασθένειάς τους, αλλά και οι θεραπευτές που θα φροντίσουν για την παροχή των υπηρεσιών φυσιοθεραπείας και αρωματοθεραπείας. Σημαντικό κομμάτι είναι και οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την μεταφορά των ασθενών από τις πόλεις τους στα ογκολογικά κέντρα σε Λευκωσία και Λεμεσό. 

Τέσσερις άνθρωποι πρώτης γραμμής, μία γιατρός, μία νοσηλεύτρια κατ’ οίκον φροντίδας, ένας συμβουλευτικός ψυχολόγος και μία κοινωνική λειτουργός, κρίκοι της μεγάλης αλυσίδας των υπηρεσιών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, μιλούν στον «Φ», για τις εμπειρίες τους, το έργο που επιτελούν και για όλα όσα ζουν καθημερινά με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. «Είναι εκεί» και σε καλούν «να είσαι εκεί» για να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν. 

Δρ  Κλαούντια Πέτρου, Ιατρός Ανακουφιστικής Φροντίδας, επαρχία Λεμεσού:  «Είμαι εκεί για εσένα γιατί νοιάζομαι, γιατί θέλω» 

Είναι ένα από τα σημαντικά πρόσωπα που είναι εκεί! Στο Ευαγόρειο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Λεμεσό. Η Δρ. Κλαούντια Πέτρου, γιατρός με ειδίκευση στην ανακουφιστική φροντίδα, επικεντρώνεται πάντα στον ασθενή πρώτιστα ως άνθρωπο με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Η καθημερινή επαφή της με τους ασθενείς είναι σημαντική για την έκβαση της ασθένειάς τους. Είναι το σημείο κλειδί της επικοινωνίας με τον ογκολόγο του ασθενή για να καταφέρει να προσφέρει μαζί με την ομάδα της ολοκληρωμένες υπηρεσίες και να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της ασθένειας του. 

Η δρ Πέτρου υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της σφαιρικής αντιμετώπισης των ασθενών μέσω της ομάδας επαγγελματιών υγείας που αποτελείται από ψυχολόγους, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές, η οποία βοηθά σημαντικά τους ασθενείς με εμπειρία καρκίνου αλλά και τις οικογένειες τους. «Ως γιατρός επικεντρώνομαι στον έλεγχο συμπτωμάτων όπως ο έλεγχος του πόνου, η ναυτία, η αυπνία κτλ.  Συχνά βλέπουμε ασθενείς κατ’ οίκον και αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης καθώς και ένα κανάλι συχνής επικοινωνίας για τα θέματα που τους απασχολούν. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργείται μια σχέση αλληλεγγύης και ο κάθε ασθενής εξιστορεί τα βιώματα του, πώς έμαθε ότι είχε καρκίνο, πώς αντέδρασε στο άκουσμα του, πόσο δύσκολες ήταν οι θεραπείες για το σώμα του αλλά και για την ψυχολογία του καθώς και πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν για τον περίγυρο του να ανταπεξέλθει» μας αναφέρει.

Τάνια Ηροδότου, Νοσηλεύτρια Κατ’ Οίκον Φροντίδας, επαρχία Αμμοχώστου: «Είμαι εκεί γιατί χέρι – χέρι μπορούμε να τα καταφέρουμε» 

Καθημερινά μπαίνει στα σπίτια των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους. Η Τάνια Ηροδότου, νοσηλεύτρια κατ΄ οίκον φροντίδας, κρατά από την καθημερινή επαφή με της με τους ασθενείς και τους ανθρώπους τους είναι η όμορφη σχέση που δημιουργείται μεταξύ τους. Μάλιστα, όπως λέει, πολλές φορές τους υποδέχονται στα σπίτια τους σαν μέλη της οικογένειάς τους. «Μετά το αρχικό σοκ το οποίο περνούν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους από την εμφάνιση του καρκίνου, η δική μας παρουσία στο χώρο τους, τους δίνει κουράγιο, δύναμη  και ελπίδα. Νιώθουν ότι η παρουσία μας αλλά και η στήριξη που τους δίνουμε είναι ουσιαστική και αμέσως αισθάνονται μαζί μας ασφαλείς» μας λέει.

Μιλώντας για το ρόλο των νοσηλευτών της ανακουφιστικής φροντίδας, η Τάνια υπογραμμίζει πως η παρουσία τους στο πλάι του ασθενή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μέσα από την εμπειρία τους μπορούν να δίνουν λύσεις σε πρακτικά ζητήματα ώστε ο ασθενής να έχει όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα ζωής. Εξίσου σημαντική είναι και η υποδομή και η οργάνωση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, όπως είπε, για να μπορούν να προσφέρονται λύσεις σε καθημερινά προβλήματα  (π.χ. δανεισμός μηχανών οξυγόνου ή ειδικά στρώματα) αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι εκτός από τη νοσηλευτική ομάδα, οι ασθενείς παρακολουθούνται σφαιρικά από γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και φυσιοθεραπευτές. 

Χρίστος Γαλάτης, Συμβουλευτικός Ψυχολόγος, επαρχία Λάρνακας:«Είμαι εκεί με σεβασμό όχι μόνο ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος υποστηρίζοντας τον οργανισμό αλλά και τις οικογένειες με εμπειρία καρκίνου»

Στο άκουσμα της διάγνωσης του καρκίνου, ο ασθενής αλλά και οι οικείοι του χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ο ρόλος του ψυχολόγου στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο είναι να παρέχει συναισθηματική και ψυχική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της διάγνωσης της θεραπείας και της ανάρρωσης από τη νόσο. Ο Χρίστος Γαλάτης, Συμβουλευτικός Ψυχολόγος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, είναι ένας από τους ανθρώπους του συνδέσμου που συνεργάζεται με τους ασθενείς ώστε να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τις ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και του φόβου. Μαζί να με τον ασθενή, προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τη αβεβαιότητα και να βρουν τα εργαλεία και τις στρατηγικές για να διαχειριστούν τις σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις της νόσου. Όπως μας εξηγεί ο Χρίστος, στο πλαίσιο της ανακουφιστικής φροντίδας του ασθενή, ο ψυχολόγος είναι το πρόσωπο που διαδραματίζει τον κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο. Πάντα στα πλαίσια μιας συστημικής και διεπιστημονικής προσέγγισης η οποία εκτός από τον ασθενή, περιλαμβάνει και τα μέλη της οικογένειας του. Οι ψυχολόγοι του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, κατά κύριο λόγο πραγματοποιούν κατ΄ οίκον επισκέψεις στα σπίτια των ασθενών με στόχο να τους ευκολύνουν και να τους δώσουν την ευκαιρία να εκφραστούν, ακόμα κι όταν η μετακίνηση δεν είναι εφικτή. Είναι σημαντικό όπως υπογραμμίζει, μαζί με την υπόλοιπη διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, να παρέχεται ολιστική και ουσιαστική φροντίδα, βάσει της ανάπτυξης εξατομικευμένου πλάνου για τους ασθενείς μας για τις ανάγκες τους, καθώς και συνεχή υποστήριξη και συμβουλευτική τόσο για τους ίδιους αλλά και τις οικογένειες τους. 

Γιάννα Ιωάννου, Κοινωνική Λειτουργός, επαρχία Πάφου:«Είμαι εκεί γιατί δεν θέλω να είμαι πουθενά αλλού»

Ο καρκίνος είναι μια οικογενειακή ασθένεια, αφού επιβαρύνει όλα τα μέλη της οικογένειας σε συναισθηματικό επίπεδο και διαρρηγνύει τις μεταξύ τους σχέσεις. Σε αυτή τη κατάσταση είναι απαραίτητη η παρουσία της ομάδας υποστηρικτικής και ανακουφιστικής αρωγής, μας λέει η Γιάννα Ιωάννου, Κοινωνική Λειτουργός στην Επαρχία Πάφου. Η ίδια μας εξηγεί το ρόλο του διαμεσολαβητή που επιτελούν οι κοινωνικοί λειτουργοί για τα άτομα που στηρίζουν. Σκοπός τους είναι η προστασία και επανένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν την νόσο του καρκίνου. Μέσω της υποστηρικτικής θεραπείας, ο κοινωνικός λειτουργός έχει ως στόχο τη συναισθηματική αποφόρτιση του ασθενή, την κατανόηση, αλλά και την επεξεργασία των συναισθημάτων του εξυπηρετούμενου. 

Σημαντικό σημείο στην πορεία του ασθενή, είναι η αποδοχή ότι υπάρχει η ασθένεια και στη συνέχεια η ερμηνεία και η επεξήγηση της, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για τη ρεαλιστική αντιμετώπισή της αλλά και την κατανόηση από τον ασθενή, των επιπτώσεων που θα έχει στην καθημερινή του ζωή. «Ο κοινωνικός λειτουργός έρχεται σε επικοινωνία με τον ασθενή και με τους συγγενείς του. Επιπλέον, μέσω του διαλόγου προσεγγίζει και βοηθά στη συνέχεια το άτομο και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον με παρεμβάσεις αυτοεκτίμησης και γενικότερης ψυχοκοινωνικής στήριξης» μας λέει. 

Μιλώντας για τη δουλειά του Κοινωνικού Λειτουργού, η Γιάννα μας εξηγεί πως συλλέγει τα στοιχεία του κοινωνικού ιστορικού του ίδιου του ασθενή, αξιολογεί τα κοινωνικά προβλήματα που συνυπάρχουν με την ασθένεια του καρκίνου. Επίσης, ο κοινωνικός λειτουργός ενημερώνει και παροτρύνει τον ασθενή στην χρησιμοποίηση των υπηρεσιών του κράτους και της κοινότητας για την κάλυψη μιας σειράς αναγκών, διασφαλίζοντας έτσι τα δικαιώματά του.