Πνίγηκε στις αιτήσεις ασύλου η Κύπρος με τις διαδικασίες να επισπεύδονται τόσο από πλευράς πρωτοβάθμιας εξέτασης, όσο και δικαστικώς. Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, προωθεί, όπως αποκάλυψε στον «Φ» ο υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, την εκδίκαση προσφυγών από το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και τα απογεύματα.
Παράλληλα, το ΥΠΕΣ προωθεί μια σειρά από αλλαγές στις δομές φιλοξενίας και περιορισμού και αναμένει πολλά από το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους όσον αφορά στις εκκρεμούσες αιτήσεις, αφού αιτητές και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, έχουν ξεπεράσει τα 55.000 άτομα, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6% του πληθυσμού της χώρας, ενώ μόνο για το 2022 καταγράφηκαν 21.565 νέοι αιτητές ασύλου.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Ιωάννου, για να επιτευχθούν πιο γρήγορες διαδικασίες, το Υπουργείο Εσωτερικών αύξησε πρόσφατα τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου που θα εξετάζουν αιτήσεις κατά 27, ενώ θα αυξηθούν ακόμα κατά 16 και θα φτάσουν συνολικά τους 100. Με την ενίσχυση αυτή, τονίζει ο ΥΠΕΣ, θα μπορούμε να εξετάζουμε 1.900 αιτήσεις μηνιαίως σε σχέση με 1.200 που εξετάζουμε τώρα. Πρόσθετα, θα προωθηθεί η πρόσληψη άλλων 25 εξεταστών, έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις. Επίσης, γίνεται συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε δικηγόροι να γίνουν δικαστές και να εκδικάζουν προσφυγές αιτητών τα απογεύματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Τσάκωσαν» αιτητές πολιτικού ασύλου με πλαστά έγγραφα και προορισμό…τη Γένοβα
- Πονοκέφαλος οι αλλαγές στην απασχόληση αιτητών ασύλου
- Kόβονται παροχές για αιτητές ασύλου με νέα νομοθεσία
Ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου εκκρεμούν αυτή τη στιγμή προς εξέταση 29.000 αιτήσεις για παροχή καθεστώτος διεθνούς προστασίας παρόλο που το 2022 εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Ασύλου 16.005 αποφάσεις. Όσον αφορά την κατάσταση φέτος, αυτή παρουσιάζεται βελτιωμένη, όμως οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι αιτήσεις ανήλθαν στις 3.181. Οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος έχουν μειωμένες αιτήσεις σε σύγκριση με πέρυσι κατά 50%, ενώ ο μήνας Μάρτιος δείχνει μια ανησυχητική αυξητική τάση 1678 αιτήσεις. Πέρσι την αντίστοιχη περίοδο υποβλήθηκαν 5066 αιτήσεις ασύλου.
Μεγάλος αγώνας γίνεται και για τις επιστροφές μεταναστών που απορρίπτονται οι αιτήσεις τους. Φέτος 2180 άτομα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Επίσης προωθείται η μεταφορά μεταναστών μέσω του πιλοτικού προγράμματος εθελούσιας μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες κράτη μέλη της ΕΕ. Έχει επιτευχθεί η μετεγκατάσταση τους τρεις περασμένους μήνες 210 αιτητών ασύλου σε Γερμανία, Γαλλία Βουλγαρία και Ρουμανία και αναμένεται να συνεχίσει κάποιος αριθμός μετεγκαταστάσεων και το επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά στη δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στόχος, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, είναι όπως κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε από τον Σεπτέμβριο να συσταθεί. Ο υπουργός εξήγησε ότι οι υπηρεσίες που αφορούν το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού θα παραμείνουν στο υπουργείο.
Ο ΥΠΕΣ αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών του τέως υπουργού Εσωτερικών και βρισκόμαστε σήμερα στο στάδιο συζήτησης αναφορικά με το περιεχόμενο του σχεδίου. Το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορες διατάξεις τις οποίες θα ζητήσουμε από την επιτροπή να περιληφθούν στο σχέδιο, και οι οποίες θα έχουν προστιθέμενη αξία και θα συμβάλλουν ουσιαστικά με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου, έχουν γίνει ήδη διαβήματα και επαφές με αρμόδιους εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών Turkish Airlines και Pygasus, όπως επίσης και με αρμόδιους λειτουργούς των Αρχών του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, ούτως ώστε να εξευρεθεί ο τρόπος καλύτερης διαχείρισης των ροών προς την Κύπρο, μέσω της Τουρκίας.
Διερωτήθηκε πώς γίνεται να αυξήθηκαν τόσο πολύ τα ασυνόδευτα παιδιά που έρχονται μέσω Τουρκίας στην Κύπρο και να μην λαμβάνονται μέτρα. Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στον «Φ», το 2021 έφτασαν στις ελεύθερες περιοχές 287 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ το 2022 ανήλθαν στα 958.
Αναβαθμίζονται Πουρνάρα-Κοφίνου
Μεγάλη προσπάθεια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού καταβάλλεται όσον αφορά στις δομές φιλοξενίας και περιορισμού. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία νέου Κέντρου Φιλοξενίας και του Προαναχωρησιακού Κέντρου, στην περιοχή «Λίμνες» στην Μενόγεια. Το έργο θα κατασκευαστεί με έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ, ύψους 67 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το έργο θα αποτελείται από το Κέντρο Φιλοξενίας, το οποίο θα είναι χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων και το Προαναχωρησιακό Κέντρο, το οποίο θα είναι χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά, με κόστος €25 εκατ. Βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη η αναβάθμιση του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενεί περισσότερα άτομα. Συγκεκριμένα, η χωρητικότητά του θα αυξηθεί από 450 κλίνες σε 700.