Ο Ορέστης Γερμανός, φοιτητής ιατρικής και μέλος συμβουλίου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζει την δυσαρέσκεια του απόφαση της υπουργού Υγείας να αποσύρει τροποποιητικό νομοσχέδιο για την πλαστική χειρουργική.

Σαν φοιτητής Ιατρικής που θέλει να βλέπει τον τομέα της Υγείας να προοδεύει σε αυτό τον τόπο θα ήθελα να εκφράσω και εγώ με την σειρά μου την απογοήτευση μου στην απόφαση της υπουργού Υγείας να αποσύρει τροποποιητικό νομοσχέδιο που προνοούσε την ένταξη των αισθητικών επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής στις δραστηριότητες των αντίστοιχων κλινικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο προκάτοχος της κ. Κανάρη, ο πρώην υπουργός Υγείας είχε υποβάλει στη Βουλή πρόταση τροποποίησης των κανονισμών του ΟΚΥΠΥ με σκοπό να δοθεί στους πλαστικούς χειρουργούς του δημοσίου το δικαίωμα να διενεργούν αισθητικές επεμβάσεις εκτός του ΓεΣΥ με προτεινόμενα ελκυστικά τέλη που θα κατέβαλλαν οι πολίτες που θα επέλεγαν το δημόσιο για να υποβληθούν στις επεμβάσεις αυτές. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στην επιτροπή Υγείας κατά την πρώτη της συνεδρίαση μετά τις προεδρικές εκλογές. Παρόλα αυτά αναβλήθηκε αφού η νέα υπουργός ήθελε πρώτα να μελετήσει το νομοσχέδιο. 

Στην συνεδρία της 30 Μαρτίου του 2023 της επιτροπής Υγείας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι η νυν υπουργός Υγείας αποφάσισε να αποσύρει το σχέδιο νόμου που είχε προγραμματιστεί για συζήτηση, λόγω του ότι δεν είναι προτεραιότητα της καινούργιας κυβέρνησης το παραπάνω θέμα.

Με όλο τον σεβασμό θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευση μου για αυτή την απόφαση της κ. υπουργού γιατί η απόφαση της αυτή το μόνο που επιφέρει είναι η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης. 

Ο κύριος λόγος ο οποίος με οδήγησε να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου για το συγκεκριμένο θέμα είναι η στέρηση ολοκληρωμένης ιατρικής εκπαίδευσης στους ειδικευόμενους πλαστικής χειρουργικής στην Κύπρο. Οι τομείς που θα πρέπει να ασχολείται η εκπαίδευση ενός ειδικευόμενου πλαστικής χειρουργικής πρέπει να περιλαμβάνει την επανορθωτική και την αισθητική χειρουργική. Όμως λόγω της νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται στους πλαστικούς χειρούργους η διενέργεια των αισθητικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ως αποτέλεσμα, η εκπαίδευση δεν είναι πλήρης και ονομάζουμε πλαστικούς χειρούργους άτομα τα οποία δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες. Η ειδικότητα πλαστικής χειρουργικής στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας, αναφέρεται ως «Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική», όπως άλλωστε θα έπρεπε εάν γινόταν και σε πράξη στα νοσοκομεία του δημοσίου. Επιπλέον, λόγω της δημιουργίας του ΓεΣΥ, τα περιστατικά μειώθηκαν αρκετά στα νοσοκομεία. Μέσω αυτής της τροποποίησης στο νομοσχέδιο, θα οδηγούσαμε στην αύξηση του όγκου των περιστατικών για μεγαλύτερη εμπειρία ειδικευόμενων ιατρών.

Να μην ξεχνάμε ότι εκτός από την ανάπτυξη της ιατρικής εκπαίδευσης, το τροποποιητικό νομοσχέδιο θα επιφέρει και άλλα πολλά πλεονεκτήματα, έναντι των ελαχίστων ή και του ουδενός μειονεκτήματος. Θα αποσκοπούσε σε €1,2 εκατ. ετησίως έσοδα για τον ΟΚΥπΥ. Το κόστος των συγκεκριμένων επεμβάσεων θα καλυπτόταν από τους ίδιους τους ασθενείς και ούτε περαιτέρω εξοπλισμό χρειάζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια για τη διενέργεια των αισθητικών επεμβάσεων.

Για αυτούς τους λόγους, καλώ την κ. υπουργό να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση για άμεση εφαρμογή για το καλό του συστήματος υγείας αλλά και της εκπαίδευσης.