Ο Χρυσόστομος Π. Ρουσής, πρώην διευθυντής σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καταγράφει λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. 

     «Η γλώσσα είναι η σκέψη μας. Καλλιεργώντας τη γλώσσα καλλιεργούμε τη σκέψη μας και τη δυνατότητα καλύτερης επικοινωνίας». (Γ. Μπαμπινιώτης).

     1. «Η Τουρκία είναι μια από τις πιο “σεισμογενείς” χώρες του κόσμου». (αντί του ορθού: σεισμογόνες χώρες) – «Η Πάφος είναι “σεισμογενής” επαρχία της Κύπρου». (αντί του ορθού: σεισμογόνος). – «Η Κύπρος βρίσκεται στη “σεισμογενή ζώνη” των Άλπεων-Ιμαλάϊων, μέσα στην οποία εκδηλώνεται το 15% των σεισμών παγκοσμίως». (αντί του ορθού: σεισμογόνο ζώνη).

«Τα “σεισμογόνα νησιά” δημιουργήθηκαν από σεισμούς». (αντί του ορθού: σεισμογενή)

Σημειώστε: Το λεξικό επίθημα -γενής δηλώνει αυτό που έγινε από κάτι. Λέμε και γράφουμε:

σεισμο-γενή/ηφαιστειο-γενή νησιά, λατινο-γενείς γλώσσες, εξω-γενείς παράγοντες.

Το -γόνος δηλώνει αυτό που προκαλεί κάτι, που κάνει κάτι: σεισμο-γόνο ρήγμα/ζώνη, καρκινο-γόνες ουσίες, η χρήση δακρυ-γόνων από την αστυνομία.

2. «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συμφωνήσει στα “πλαίσια” του νέου πνεύματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». (αντί του ορθού: στο πλαίσιο του νέου πνεύματος).

3. «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Δεν αφορά φυσικά την “πλειοψηφία” των προσωπικών γιατρών». (αντί του ορθού: την πλειονότητα των προσωπικών γιατρών).

4. «Ο Richard Nixon γλύτωσε την ταπείνωση μιας δίκης μετά το σκάνδαλο Watergate, “απλά” παραιτήθηκε». (αντί του ορθού: απλώς παραιτήθηκε).

5. «Σε 108 δισ. υπελόγησε ο Πρόεδρος τής Τουρκίας το ποσό που “άμεσα” χρειάζεται η Τουρκία, για να αποκαταστήσει τις δημόσιες υποδομές». (αντί του ορθού: αμέσως).

6. «Κανείς δεν ξέρει τι κίνδυνοι “εγκυμονούνται” σε αυτή τη νέα, απρόβλεπτη εποχή».(αντί του ορθού: Κανείς δεν ξέρει τι κινδύνους εγκυμονεί αυτή η νέα, απρόβλεπτη εποχή).

7. «Το μεγαλύτερο “προτέρημα τής χώρας μας” είναι το ανθρώπινό της δυναμικό. 

(αντί του ορθού: το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τής χώρας μας).

Σημειώστε: “προτέρημα” είναι η καλή ιδιότητα (σωματική ή πνευματική) κάποιου: 

Η ικανότητα για διάλογο είναι ένα από τα προτερήματα τού νέου Προέδρου. ΣΥΝ. προσόν.

     8. Ο σύγχρονος άνθρωπος ξοδεύει “πολύ περισσότερα αγαθά” για να εξισορροπήσει το εσωτερικό του κενό. (Erich Fromm) (αντί του ορθού: περισσότερα ή πιο πολλά αγαθά).

9.«Η Αντιπολίτευση στην Ελλάδα “ζητά να διεξάγουν” σύντομα εκλογές». (αντί του ορθού: ζητά να διεξαγάγουν εκλογές). Σημειώστε: να/θα διεξ-αγάγ-ω, να/θα εισ-αγάγ-ω.

    10. Οι εξετάσεις των τετραμήνων “χρήζουν βελτίωση”, λένε οι εκπαιδευτικοί. (αντί του ορθού: χρήζουν βελτίωσης) Σημειώστε: χρήζω (+γεν.), απολαύω (+γεν.), τυγχάνω (+γεν.)