Σημαντικό αριθμό ελέγχων διενήργησε το Τμήμα Γεωργίας μέσα στο 2022 σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμου του 2021.
Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν αφορούν κυρίως τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών, την έκδοση τιμολογίων και την κατοχή/ χρήση επαναχρησιμοποιούμενων πλαστικών κιβωτίων συσκευασίας ή μεταφοράς από μη δικαιούχους. Στους περισσότερους ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με τη χρήση κιβωτίων συσκευασίας ή μεταφοράς.
Επίσης, παραβάσεις εντοπίστηκαν όσον αφορά την έκδοση τιμολογίων για φρούτα και λαχανικά τα οποία παραδίδονται χωρίς να καθορίζεται η τιμή πώλησης τους. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα πληρωμών, τα οποία συνιστούν παραβάσεις των διατάξεων του Νόμου.
Στη σχετική έκθεση δραστηριοτήτων του Τμήματος Γεωργίας σημειώνεται πως ως η Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του Νόμου πραγματοποίησε ελέγχους στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε όλες τις επαρχίες. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν κατόπιν καταγγελίας ή αυτεπάγγελτα. Κατά το 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 5 καταγγελίες. Η μία καταγγελία αφορούσε πιθανή αθέμιτη εμπορική πρακτική η οποία διαπράχθηκε πριν την έναρξη ισχύος του Νόμου και ως εκ τούτου δεν εξετάστηκε. Από τους συνολικά 57 έλεγχους που διενεργήθηκαν κατά το 2022 έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τους 55. Στους τέσσερις δεν εντοπίστηκε παράβαση των προνοιών του Νόμου ενώ στους υπόλοιπους 51 υπήρξε παράβαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντονιστικός ρόλος στον ΓΔ του Υπ. Γεωργίας για πυρκαγιές
Συνολικά για το έτος 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 57 έλεγχοι (4 έλεγχοι μετά από καταγγελίες και 53 αυτεπάγγελτα) ως εξής:
-31 έλεγχοι στις χονδρικές αγορές Λευκωσίας(17), Λεμεσού(7) και Λάρνακας(7),
-9 έλεγχοι σε σημεία τελικής/λιανικής πώλησης (υπεραγορές, φρουταρίες),
-12 έλεγχοι σε διάφορους εμπόρους γεωργικών προϊόντων,
-5 έλεγχοι σε οργανώσεις παραγωγών – ΣΕΔΙΓΕΠ.
Ο Νόμος, είναι εναρμονιστικός της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633, και αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, στην Κυπριακή Δημοκρατία και να συμβάλει στην εξάλειψη φαινομένων ανισορροπίας στην αγορά με αρνητικές συνέπειες προς τον αγροτικό κόσμο, τους εμπορευόμενους γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, αλλά και τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, καθίστανται απαγορευμένες 13 αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στα προϊόντα, καθώς και σε άλλα προϊόντα τα οποία μεταποιούνται για να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα με τη χρήση των προϊόντων. Επιπρόσθετα από την απαγόρευση για τις 13 αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ο Νόμος απαγορεύει ακόμα 6 πρακτικές για όλα τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, ενώ για τα υπόλοιπα προϊόντα ο Νόμος απαγορεύει τις εν λόγω πρακτικές στην περίπτωση που γι’ αυτές δεν θα έχουν προηγηθεί συμφωνίες με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους.
Στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που απαγορεύονται αντιδράσεις προκαλεί η πρόνοια που προβλέπει όπως ο αγοραστής να κατέχει ή να τοποθετεί γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ενός προμηθευτή σε κιβώτια συσκευασίας ή μεταφοράς άλλου προμηθευτή, όπως επίσης και ο αγοραστής να κατέχει ή να τοποθετεί γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ενός προμηθευτή σε κιβώτια συσκευασίας ή μεταφοράς άλλου προμηθευτή. Η νομοθεσία απαγορεύει ακόμα ο προμηθευτής να τοποθετεί γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα σε κιβώτια συσκευασίας ή μεταφοράς άλλου προμηθευτή. Το υπουργείο Γεωργίας είναι ενήμερο για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και επεξεργάζεται λύσεις.