Άνοιξε τα χαρτιά της η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου για τα τρία φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το υπουργείο και ταλανίζουν την κοινωνία.
Σε συνέντευξή της στον «Φ», η κ. Προκοπίου αναφέρεται στον επανασχεδιασμό των Κεντρικών Φυλακών με άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο, στην πολύ ανησυχητική κατάσταση με τα ναρκωτικά, τα οποία έχουν εισβάλει σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και στο θέμα της βίας στους αθλητικούς χώρους. Η υπουργός Δικαιοσύνης παρ’ όλο που πρόσφατα ανέλαβε δείχνει πλήρως ενημερωμένη για όλα τα ανοικτά θέματα του νευραλγικού υπουργείου της, τονίζοντας ότι τα ναρκωτικά είναι πηγή πολλών εγκλημάτων, ενώ αποκάλυψε ότι πολλοί γονείς παιδιών μπλεγμένων με εξαρτησιογόνες ουσίες, ζητούν την παρέμβασή της για να σωθούν.
Το πλάνο που μελετά για τις φυλακές περιλαμβάνει και τις κτηριακές εγκαταστάσεις, ενώ έρχονται λύσεις ανακούφισης για τον υπερπληθυσμό. Όσον αφορά στη βία στα γήπεδα, η κ. Προκοπίου δηλώνει ότι συστήνεται στο υπουργείο της συμβουλευτική ομάδα ειδικών για θέματα χρήσης ναρκωτικών από νεαρούς.
Πόσο σας ανησυχεί η κατάσταση με τα ναρκωτικά στην Κύπρο;
Έχουμε διαπιστώσει πως η χρήση ναρκωτικών έχει εξαπλωθεί γενικότερα στην κοινωνία και επηρεάζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πως συνεχώς υπάρχουν οδηγοί που βρίσκονται στους δρόμους, πίσω από το τιμόνι, υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ κι αυτό αποδεικνύεται από τους ελέγχους που κάνει η Αστυνομία. Έχουμε περιστατικά στα σχολεία, στα στρατόπεδα και όπως είδαμε και στα γήπεδα. Μεγάλος αριθμός εγκλημάτων διαπράττεται από χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι αποτελούν μια σημαντική μερίδα κρατουμένων στις φυλακές. Άρα, ναι, μας ανησυχεί πάρα πολύ.
Έχετε γίνει δέκτης τηλεφωνημάτων ή μηνυμάτων από γονείς για παρέμβασή σας ώστε να σωθούν τα παιδιά τους από τα ναρκωτικά;
Δυστυχώς ναι. Από γονείς που βρίσκονται σε απόγνωση. Γονείς για τους οποίους τα παιδιά τους αρχίζουν να αποτελούν εστία κινδύνου για τη δική τους σωματική ακεραιότητα. Γονείς που ψάχνουν για βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Παρότι τα θέματα απεξάρτησης, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης δεν εμπίπτουν στις δικές μας αρμοδιότητες, ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, πολλές φορές πιστεύοντας ότι η παρέμβαση της Αστυνομίας θα λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας.
Πού στοχεύει η πολιτική σας σε σχέση με τους χρήστες ναρκωτικών;
Εμείς ως Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε την ευθύνη μέσω της Αστυνομίας να περιορίσουμε την διακίνηση, την εμπορία και τη χρήση ναρκωτικών. Αρμοδιότητα μας είναι, αυστηρά ομιλούντες, η καταστολή. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι κοινωνικό και η προσέγγιση του από την κυβέρνηση πρέπει να είναι ολιστική, με τη συνεργασία άλλων υπουργείων αλλά και μη-κυβερνητικών φορέων. Όπως οριζόντιο είναι το πρόβλημα, οριζόντιες πρέπει να είναι και οι πολιτικές μας.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει εισβάλει και στα γήπεδα. Πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;
Αναπόφευκτα, το θέμα των ναρκωτικών επηρεάζει και τον αθλητισμό και το έχω αναφέρει σε όλες τις μέχρι τώρα συνεντεύξεις μου. Οι μαρτυρίες που έχουμε από αστυνομικούς οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με οπαδούς είναι ενδεικτικές του μεγέθους του προβλήματος. Είδαμε, επίσης, πως στους τελευταίους αγώνες έχουν γίνει συλλήψεις από την Αστυνομία, οπαδών που είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά και είχαν ταυτόχρονα προβεί σε παραβατικές πράξεις μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Έχουμε διαπιστώσει το πρόβλημα και για αυτό ένα από τα μέτρα που έχουμε προτείνει είναι να δοθεί η δυνατότητα στην Αστυνομία, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να διενεργεί αλκοτέστ και ναρκοτέστ στον περιβάλλοντα χώρο έξω από τα γήπεδα. Η διενέργεια των τεστ δεν θα γίνεται σε όλους τους οπαδούς, αλλά θα είναι υπό την κρίση των αστυνομικών και θα συνάγεται αναλόγως από την συμπεριφορά των οπαδών. Ας μην ξεχνάμε ότι έτσι κι αλλιώς ο νόμος απαγορεύει την είσοδο σε χώρους διεξαγωγής αθλητικών εκδηλώσεων όσων βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Υπό το πρίσμα αυτό, το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε ως αναγκαίο εργαλείο αποτελεσματικότερης εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουμε το θέμα της πρόληψης και έχω επανειλημμένα τονίσει τόσο σε συνεντεύξεις μου, όσο και ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, πως θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα και ανθρωποκεντρικά. Επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο τη σύσταση μιας συμβουλευτικής ομάδας με ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και άλλους ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν και σε θέματα αντιμετώπισης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και σε θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά και του αθλητικού ευ αγωνίζεσθαι. Θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτά τα παιδιά και είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για να δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε κάποιο πρόγραμμα στα σχολεία και όχι μόνο. Πρέπει όμως να πούμε πως αυτά τα προγράμματα έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για αυτό κι εμείς αποφασίσαμε και άμεσα, κατασταλτικά μέτρα, διότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να περιορίσουμε τις χειροπιαστές συνέπειες του όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Πλάνο επανασχεδιασμού Φυλακών
Έχετε αναφερθεί σε πλάνο επανασχεδιασμού των Κεντρικών Φυλακών. Τι θα περιλαμβάνει;
Όντως επεξεργαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο διαχείρισης και επανασχεδιασμού του θέματος των φυλακών με ένα τρόπο που θα δώσει λύση στον υπερπληθυσμό και σε όσα θέματα προκύπτουν από αυτόν. Πιστεύω πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα περιλαμβάνει άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα. Να μου επιτρέψετε ωστόσο να μην αναφερθώ σε λεπτομέρειες προτού ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό μας. Μόλις είμαστε έτοιμοι, τότε θα προβούμε σε ανακοινώσεις.
Οι Κεντρικές Φυλακές αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με κύρια αυτό των γερασμένων κτηρίων, του υπερπληθυσμού και του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων. Πώς θα προχωρήσετε;
Όπως σας έχω πει και πιο πάνω, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον σχεδιασμό μας. Όσον αφορά το θέμα της απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων ο υπουργός Μεταφορών έχει ήδη τοποθετηθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει την υφιστάμενη σύμβαση, από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο πέραν του δεδομένου πως επεξεργαζόμαστε τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο, πάντα στο πλαίσιο που προνοεί η νομοθεσία, με τον οποίο θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα.
Βλέπουμε αποτελέσματα μετά τα επεισόδια
Ερωτηθείσα για το θέμα της βίας στα γήπεδα, η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχουμε ήδη τοποθετηθεί πως στόχος μας είναι ο περιορισμός του φαινομένου και τα μέτρα που έχουμε ήδη εξαγγείλει αποτελούν την απόδειξη πως τέτοιες πράξεις δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτές. Είναι με ικανοποίηση που βλέπουμε πως ο τρόπος διαχείρισης των επόμενων αγώνων από την Αστυνομία, αμέσως μετά τα επεισόδια, έχει φέρει αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ωστόσο πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση και πως κάθε αγώνας θα πρέπει να αξιολογείται χωριστά και να εκπονείται και το ανάλογο επιχειρησιακό πλάνο.
Έχουμε ακούσει και τους αστυνομικούς, προσθέτει, είχαμε συναντήσεις, παραλάβαμε τα αιτήματα και αναγνωρίζουμε τα θέματα που θέτουν, ειδικότερα για το θέμα των κακόπιστων καταγγελιών κατά αστυνομικών. Κατ’ ακρίβεια, τα εννέα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει αποτελούνται μεταξύ άλλων από μέτρα που δίνουν στην Αστυνομία τη δυνατότητα να εφαρμόσει το επιχειρησιακό της πλάνο καλύτερα, να κάνει τη δουλειά της πιο αποτελεσματικά προς την επίτευξη του στόχου της πάταξης της βίας. Παράλληλα, έχουμε ξεκαθαρίσει πως είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε ευθύνες, εάν υπάρχουν, όταν προκύπτουν προβλήματα, για αυτό και όπως γνωρίζετε είχα ζητήσει τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στον καλαθοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα».