Μετά τα αποκαΐδια και τις ολοκληρωτικές καταστροφές σε σχολεία, οι οποίες σημειώθηκαν, κατά την τέλεση του εθίμου της λαμπρατζιάς, οι αρμόδιοι σπεύδουν να βρουν λύσεις που θα βάλουν οριστικό τέλος στους βανδαλισμούς στις εκπαιδευτικές μονάδες. Όπως πληροφορείται ο «Φ», τις ερχόμενες ημέρες οι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης θα εξετάσουν τη μάστιγα της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία καθώς και μέτρα που δύναται να ληφθούν. Ανάμεσά τους η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, η εντατικοποίηση της φρούρησης με αναδιαμόρφωση του ωραρίου των φυλάκων, η στενότερη συνεργασία με την Αστυνομία και τις τοπικές αρχές.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι απέστειλαν επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, μέσω της οποίας ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των βανδαλισμών. Οι γονείς ζητούν να προχωρήσει το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις λαμπρατζιές και αυτές να απαγορεύονται εντός των σχολικών μονάδων.

Επιπλέον αιτούνται προγράμματα για τη διαχείριση παραβατικής συμπεριφοράς στους νέους, την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε εξωτερικά σημεία των σχολικών μονάδων, οι οποίες να ενεργοποιούνται μετά και από τις απογευματινές δραστηριότητες στα σχολεία, την αύξηση του φωτισμού στους ανοικτούς χώρους των σχολείων, ώστε να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία. Επίσης ανάμεσα στα αιτήματα είναι η μόνιμη παρουσία ιδιωτών φρουρών ασφάλειας σε 24ωρη βάση, η ην έντονη παρουσία της αστυνομίας με περιπόλους, η επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους προβαίνουν σε βανδαλισμούς σε σχολικές μονάδες και η τάχιστη αποκατάσταση ζημιών, χωρίς χρονοτριβή. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, σημείωσε στον «Φ» ότι ο θεσμός της φύλαξης από αδειούχες εταιρείες ή/και άτομα, ως επί το πλείστον λειτουργεί πολύ σωστά. «Είδαμε με εμπειρικό τρόπο, ότι οι φύλακες απέτρεψαν κλοπές, βανδαλισμούς και εμπρησμούς σε σχολικές μονάδες. Όταν, όμως, έχουμε ένα – δύο φύλακες είναι λογικό να μην μπορούν να ανταποκριθούν μπροστά σε μια αγέλη ατόμων, τα οποία ενδεχομένως να είναι και υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών». Σε τέτοια περίπτωση, σημείωσε οι φύλακες θα πρέπει να καλούν την Αστυνομία. «Εάν η Αστυνομία ειδοποιηθεί ότι εντός της μονάδας είναι μεγάλος ο αριθμός ατόμων που σκοπό έχουν τους βανδαλισμούς, τότε θα πρέπει να ανταποκρίνεται το συντομότερο για να διαλύσει τον όχλο που εισήλθε για να προκαλέσει καταστροφές».

Ειδικά για το περιστατικό στο Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου, σημείωσε ότι δεν μπορεί να εκφέρει άποψη, εφόσον δεν έχει ενημερωθεί από όλες τις πλευρές. Πάντως, υπογράμμισε, ο θεσμός με τους φύλακες στα σχολεία είναι αποτελεσματικός για την αποτροπή κακόβουλων ενεργειών. Ένας ακόμη τρόπος για να προστατευθούν οι σχολικές μονάδες από τους επιτήδειους, είπε, είναι να διασφαλιστεί ότι σε αυτά θα υπάρχει κόσμος το απόγευμα και το βράδυ. Ότι, δηλαδή, θα γίνονται δραστηριότητες και ότι θα αξιοποιούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα). Βεβαίως, στην αποτροπή κακόβουλων ενεργειών συμβάλουν οι περιφράξεις και ο φωτισμός.

Η τοποθέτηση καμερών, αντιθέτως, δεν αποτελεί μέρος της λύσης τους προβλήματος για τον κ. Έλληνα. Όπως εξήγησε, ως Σχολική Εφορεία Λεμεσού είχαν τοποθετήσει και ενεργοποιήσει συστήματα με κάμερες. Όμως, δεν πρόσφεραν κάτι, καθώς όπως εξηγεί οι επιτήδειοι φορούσαν κουκούλες και έπειτα έκοβαν τα καλώδια. «Σίγα σίγα τις απενεργοποιήσαμε», ανέφερε και εξήγησε ότι προηγήθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.