Ο Νίκος Τινής αναφέρεται σε περιστατικά από τη δική του μακροχρόνια εμπειρία για τον χώρο του ποδοσφαίρου και θέτει τις εισηγήσεις του.

Είναι η ανώτατη ποδοσφαιρική Αρχή της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1934 από τα τότε αθλητικά και ποδοσφαιρικά σωματεία για προώθηση τόσο του δημοφιλούς αθλήματος του ποδοσφαίρου, όσον και για την άθληση των μελών των στο στίβο. Δυστυχώς παράλληλα άρχισε να ριζώνει ο πολιτικός παρεμβατισμός με τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και εντάθηκε στην Κύπρο, όταν κόμματα αποφάσισαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κάποια σωματεία. Ιδρύθηκαν σε κάθε χωριό και μεγάλες γειτονιές, λαϊκές οργανώσεις και εθνικόφρονα σωματεία για να βολευτούν και να εξυπηρετούνται όλοι.

Αλλαγή λοιπόν εκλογής της προεδρίας της ΚΟΠ, μακριά από τα σωματεία, ίσως ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς τη συμμετοχή των ποδοσφαιρικών σωματείων, για να αποφευχθεί το φαινόμενο που παρουσιάστηκε από το 1973-84 όταν η Ομόνοια πήρε 11 συνεχόμενα πρωταθλήματα, και γ.γ. της ΚΟΠ ήταν εκπρόσωπος του σωματείου.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ – «Εν τη χειρί και ούτω σφυρίξωμεν» και έτσι έπεσε άφθονο χρήμα, τα σωματεία έχουν άδηλους πόρους εσόδων και εξόδων, κλέβοντας την κάθε κυβέρνηση, εξαγοράζοντας  ποδοσφαιριστές, σωματεία, συνειδήσεις, για ένα πρωτάθλημα ζημιάρικο, και είσοδο στα ευρωπαικά σαλόνια του ποδοσφαίρου, έτσι τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να ακολουθήσουν το χρήμα, πού πάνε οι επιχορηγήσεις, οι επιδοτήσεις, οι εισφορές των μελών, ίσως και να απαιτήσουν την αλλαγή των καταστατικών, για ίδρυση των σωματείων και των συνδέσμων φιλάθλων. Το χρήμα έφερε το φανατισμό, ο φανατισμός το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στα γήπεδα. Άρχισε ένας φαύλος κύκλος εξουσίας, και οι μεγαλομέτοχοι να ασκούν έλεγχον στα αδύνατα οικονομικά σωματεία, στις αποφάσεις ομοσπονδιών π.χ. ΚΟΠ.

ΓΗΠΕΔΑ – Κατάλληλα εξοπλισμένα όπως ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί, και προειδοποίηση των φιλάθλων ότι για ρίψη αντικειμένων ή καπνογόνων για διακοπή ή μη έναρξη των αγώνων από τον διαιτητή, να μάθουν οι φίλαθλοι να μην προπηλακίζουν τους διαιτητές. Οι ύβρεις να απαγορευτούν εντός του γηπέδου, τα λάβαρα του Γρίβα, και παλαιότερα του ΤΣΕ καθώς και τα εθνικά σύμβολα. Σε τοπικούς αγώνες οι επιτηρητές να ελέγχουν τις κερκίδες για τυχόν αντικείμενα πριν την είσοδο των φιλάθλων, και να προσέχουν (βλέπουν) τους φιλάθλους και όχι τον αγώνα, περισσότερες πόρτες εξόδου. Κανείς παράγοντας ή Αστυνομία να μην εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο έστω και αν υπάρχουν διαπληκτισμοί μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ- Όχι στην ένοπλη αστυνόμευση αλλά στη διακριτική παρουσία της. Ναι στην επιτήρηση εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα και τροχαίας εκτός. Αποφυγή κάθε προκλητικής συμπεριφοράς και κλείσιμο εισόδου ένα τέταρτο πριν την έναρξη του αγώνα.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ –Συνεχής επιμόρφωση και επιλογή του IQ από ειδικούς. Έλεγχος σωματειακής προέλευσης, μάθημα ψυχολογίας και να είναι ακεραίου χαρακτήρος, δοκιμασμένος σε μεγάλα παιγνίδια.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ – Οι ποινές για εκτρεπόμενους ποδοσφαιριστές και παράγοντες δεν πρέπει να είναι χάδι, αλλά βαριές για αποτροπή σε νέα αντιαθλητικά γεγονότα.