Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε με απόφασή του την ποινή φυλάκισης 10 ετών που του επέβαλε το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, για βιασμό, επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης και βία στην οικογένεια.

Πρόκειται για Αιγύπτιο ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για 11 βιασμούς της εν διαστάσει συζύγου του και επιθέσεις εναντίον της και του γιου τους. Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, επειδή η δασκάλα της κόρης του στην Αίγυπτο, επέμενε να της γίνει κλειτοριδεκτομή, ο εφεσείων, μαζί με την οικογένειά του, εγκατέλειψαν την Αίγυπτο και στις 29/12/2019 ήλθαν στην Κύπρο, όπου υπέβαλαν αίτηση ασύλου. Πρόθεση του εφεσείοντα, ο οποίος τελούσε σε διάσταση με την παραπονούμενη 3 με 4 χρόνια προηγουμένως, ήταν να παντρευτεί Κύπρια, ώστε να νομιμοποιήσει την παραμονή του.

Ο Αιγύπτιος με έφεσή του παραπονέθηκε ότι η καταδίκη του σε 10ετή ποινή φυλάκισης ήταν υπερβολική και πως δεν λήφθηκαν υπόψη οι προσωπικές του περιστάσεις. Το Εφετείο στην απόφασή του ανέφερε ότι στην προκειμένη περίπτωση, το Κακουργιοδικείο, επεσήμανε ότι ο εφεσείων ασκούσε υπέρμετρη σωματική βία στην παραπονούμενη, εν διαστάσει σύζυγο του, εξαναγκάζοντας την να συναινέσει, ώστε να έλθει σε παράνομη συνουσία μαζί του, κτυπώντας την στη πλάτη, στο χέρι, στο πόδι και τραβώντας την, γεγονότα που διαδραματίζονταν στην παρουσία των παιδιών τους, αλλά και απειλώντας την ότι θα προέβαινε σε ενέργειες προς το Τμήμα Μετανάστευσης ώστε αυτή και τα παιδιά τους να επιστρέψουν στην Αίγυπτο, ως και ότι θα πληροφορούσε τους δικούς της στην Αίγυπτο ότι αυτή διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 καταγγελίες την ημέρα για βία στην οικογένεια

«Όλα αυτά ορθά κρίθηκαν από το Κακουργιοδικείο ως σοβαροί επιβαρυντικοί παράγοντες για τον εφεσείοντα, όπως και το γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά του ήταν επαναλαμβανόμενη και μακράς διάρκειας, αφού σε διάστημα ενός έτους (μεταξύ 1/6/2020 και 21/6/2021) βίασε την παραπονούμενη σε 11 διαφορετικές περιπτώσεις και ημερομηνίες, στοιχείο που αποτελεί περαιτέρω επιβαρυντικό παράγοντα», σημειώνει το Δικαστήριο.

Το Εφετείο απέρριψε τη θέση του Αιγύπτιου ότι δεν είχε την αντίληψη ότι διέπραττε έγκλημα, ισχυριζόμενος ότι στη χώρα του δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα ο βιασμός μεταξύ συζύγων, αφού κάτι τέτοιο το απέσυρε κατά τη δίκη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως οι σεξουαλικές επαφές που είχε με την παραπονούμενη ήταν και με τη δική της συναίνεση. Τέλος το Ανώτατο βρήκε ότι η επιβληθείσα ποινή δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε καν αυστηρή, γι’ αυτό και επικύρωσε την καταδίκη του σε 10 χρόνια φυλάκιση.