Δυο ημικρατικοί οργανισμοί, αλλά και αριθμός εταιρειών στην Κύπρο ήταν στη λίστα των επιθέσεων συγκεκριμένων χάκερ με έδρα πρώην ανατολική χώρα. Ωστόσο, η Αστυνομία κατάφερε να εξασφαλίσει τον σέρβερ τους και αποκάλυψε τον μακρύ κατάλογο όσων είχαν στο στόχαστρο τους.
Όπως ανέφερε χθες στον «Φ» ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέας Αναστασιάδης, από την ανάλυση των δεδομένων του σέρβερ των δραστών, φάνηκε ότι είχαν στο στόχαστρό τους 60.000 εταιρείες ή οργανισμούς, οι οποίοι θα ενημερωθούν από την Europol, ώστε ν’ αυξήσουν την ασφάλεια των σέρβερ τους. Οι οργανισμοί στην Κύπρο έχουν ήδη ενημερωθεί από την Αστυνομία για να λάβουν περισσότερα μέτρα ασφάλειας των συστημάτων τους.
Ο σέρβερ των δραστών, αποκτήθηκε, κατά την εξέταση των επιθέσεων στο Κτηματολόγιο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Αστυνομία γνωρίζει, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη σε ποια χώρα βρισκόταν ο σέρβερ και από πού έγιναν οι κυβερνοεπιθέσεις. Πρόκειται για ευρωπαϊκή χώρα, αλλά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνονται ενέργειες για εντοπισμό των δραστών σε συνεργασία με τις αρχές της χώρας αυτής, ωστόσο αυτό είναι κάτι δύσκολο, αφού εκτιμάται ότι θα έχουν καλύψει τα ηλεκτρονικά τους ίχνη.
Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, το ηλεκτρονικό έγκλημα χρειάζεται χρόνο για να εξιχνιαστεί αφού διαφέρει από τα άλλα εγκλήματα. Χρειάζεται παρακολούθηση, υπάρχουν περίπλοκες διαδικασίες και απαιτείται επίπονη εργασία για να φέρει αποτελέσματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υποθέσεις με τις κακόβουλες επιθέσεις κατά του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κτηματολογίου προχωρούν πολύ καλά, σε αντίθεση με αυτήν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο όπου οι δράστες κινούνται στο σκοτεινό δίκτυο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Στα χέρια της Αστυνομίας λίστα με στόχους των χάκερ
- Ζητούν λύτρα από ΑΠΚΥ οι χάκερς για τα δεδομένα
- Μέτρα προστασίας από τους χάκερς, προς επιχειρήσεις
- Ο γνωστός χάκερ των ΗΠΑ ύποπτος για απάτη bitcoin στη Λεμεσό
Είπε ακόμα ότι το “medousa” το οποίο προσέβαλε τα συστήματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι ένα ευρέως διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό. Η διαφορά του κακόβουλου συστήματος που «κτύπησε» το Κτηματολόγιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με αυτό του Ανοικτού Πανεπιστημίου, εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, είναι πως το μεν πρώτο μπλοκάρει τα συστήματα, ενώ το δεύτερο διεισδύει στα συστήματα και υποκλέπτει στοιχεία.
Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν έκρυψε την αγωνία του για το κατά πόσον οι δράστες πίσω από το κτύπημα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα υλοποιήσουν τις απειλές τους αφού προειδοποίησαν πως αν σε δυο ημέρες δεν πάρουν €100.000 σε bitcoin θα δημοσιοποιήσουν μέρος των προσωπικών δεδομένων φοιτητών του πανεπιστημίου. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πληρώνονται τα λύτρα που ζητούν οι χάκερς, αφού ουδείς γνωρίζει αν δεν θα έρθουν με νέες απαιτήσεις. Υπήρχαν, είπε, περιπτώσεις εταιρειών που πλήρωσαν και οι δράστες ήρθαν με νέες απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ξεπλέξεις.