Ο μαλλιαρός Άροου και η ναζιάρα Αθηνά, δύο καθαρόαιμα γερμανικά ποιμενικά κουτάβια, τρέχουν να μας προϋπαντήσουν. Από το βάθος γρυλίζει ο Θορ της ίδιας ράτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτό τον χώρο υπάρχει ένας άγρυπνος φύλακας. Πέρα από το τσιπ, ο σκύλος αυτός έχει πιστοποιητικό γενεαλογίας/πεντιγκρί (δηλαδή αναλυτικό ιστορικό των προγόνων του) καθώς και καταχωρημένο DNA σε βάση δεδομένων. Πρόκειται για τα σκυλιά του Ανδρέα Χειμωνή, κάτοχου του εκτροφείου Vom Chimonis Haus που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Νέα Υόρκη.
Με αφορμή την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο κ. Χειμωνής μίλησε στον «Φ» για άλλη διάσταση της κυνοφιλίας, υπογραμμίζοντας πως τα καθαρόαιμα σκυλιά καθώς και ο κυναθλητισμός, μπορούν με πολλαπλούς τρόπους να συμβάλουν στον τερματισμό της εγκατάλειψης σκύλων και κατ’ επέκταση να βάλουν οριστικό τέλος στα ασφυκτικά γεμάτα καταφύγια.
Το να διατηρούνται καθαρόαιμοι σκύλοι και συγκεκριμένες ράτσες, εξηγεί ο κ. Χειμωνής, μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο κάθε κάτοχος σκύλου θα αποκτήσει το σωστό, για τις ανάγκες του, τετράποδο. «Δεν ταιριάζουν όλες οι φυλές σε όλους τους ανθρώπους. Άλλες ράτσες δημιουργήθηκαν για να κυνηγούν, άλλες για συντροφιά».
Σε έναν καθαρόαιμο σκύλο, εξηγεί, μπορείς από κουτάβι, ακόμη, να ξέρεις τι να περιμένεις. «Τι χαρακτηριστικά θα αναπτύξει και σε μεγάλο βαθμό ποια θα είναι η συμπεριφορά του. Πριν να αποκτήσει κάποιος σκύλο θα πρέπει να κάνει έρευνα και να δείξει υπομονή. Να αποφασίσει με βάση το χώρο που διαθέτει και με το πρόγραμμά του ποια ράτσα ταιριάζει στη ζωή του. Αν οδηγηθεί σε λάθος ράτσα, σίγουρα θα κουραστεί. Σε αυτή την περίπτωση, αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει αντοχές, δεν αποκλείεται να τον εγκαταλείψει».
Πέρα από την εκ των προτέρων σωστή επιλογή σκύλου, ένα άλλο μέτρο για τον περιορισμό των αδέσποτων, υπογράμμισε ο κ. Χειμωνής, είναι να πάψουν οι μη καταγεγραμμένες γέννες. «Να δηλώνεται η γέννα και να μπαίνει τσιπ στα σκυλιά». Μια άλλη καλή πρακτική είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων DNA, όπως εφαρμόζει και η Γερμανία. Η λήψη DNA, διευκρίνισε, είναι απλή διαδικασία και μπορεί να γίνεται μαζί με τη σήμανση. Αυτή η πρακτική θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ξανά αγνώστου ταυτότητας σκύλος. «Με ένα δείγμα αίματος θα ξέρεις ποιος σκύλος είναι και από πού προέρχεται. Ακόμη και αν υπάρχει κάποιο αρχικό κόστος για μια τέτοια βάση, στην πραγματικότητα λύνεις μακροπρόθεσμα το πρόβλημα των αδέσποτων και την ανάγκη καταφυγίων». Τόσο η σήμανση όσο και η βάση DNA σκύλων, σημείωσε, θα μπορούσε να γίνει πόρτα – πόρτα σε κοινότητες και δήμους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόστιμα φωτιά για ιδιοκτήτες σκύλων – Εξώδικα έως €4.000
Ως προς τα πιστοποιητικά γενεαλογίας/πεντιγκρί, σημείωσε, ότι πέρα από τη λεπτομερή αναφορά στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σκύλου, γίνεται και γονιδιακός έλεγχος που λειτουργεί ως ιατρικό ιστορικό του ζώου. Ο ίδιος, εξήγησε, έχει πρόσβαση σε δεδομένα προγόνων δικού του σκύλου από το 1960.
Σχετικά με τη νομοθεσία, ο κ. Χειμωνής είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη πέρα από τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των κατόχων σκύλων. «Στη Γερμανία μπορώ να μπω σε πολυκατάστημα με το σκύλο μου και στο αεροδρόμιο με προέτρεψαν να τον έχω έξω για να μην είναι εγκλωβισμένος στο κουτί του για ώρες. Στην Κύπρο γίνεται ακριβώς το αντίθετο». Προέτρεψε όπως εξασφαλίζεται το δικαίωμα εισόδου σε όλους τους χώρους, αν ο σκύλος έχει περάσει από τεστ συμπεριφοράς.

Τέλος, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας για εκείνους που κάνουν ποιοτική και ελεγχόμενη εκτροφή, δηλαδή έως δύο γέννες το χρόνο. «Ζητούν, μεταξύ άλλων, η εκτροφή να γίνεται σε γεωργική ζώνη. Όμως, ο σκύλος πρέπει να μεγαλώνει στην οικογένεια και δεν πρέπει να είναι μαζικής παραγωγής». Εξάλλου, είπε, ο σκοπός του εκτροφέα «δεν είναι να παράξει κουτάβια, αλλά να βελτιώσει και να αναδείξει τη φυλή που μεταχειρίζεται».
Το νούμερο 34 στην παγκόσμια κατάταξη
Η σχέση του κ. Χειμωνή με τα γερμανικά ποιμενικά σκυλιά ξεκινά από την παιδική του ηλικία, καθώς ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους αστυνομικούς της Κύπρου που εκπαιδεύτηκε στην Αμερική στην αντιτρομοκρατία με σκύλους.
«Μετά τις σπουδές μου θέλησα να αποκτήσω τον δικό μου σκύλο. Ήθελα να ασχοληθώ με τα γερμανικά ποιμενικά, όμως ο σκύλος που αγόρασα είχε πρόβλημα στα πόδια και του έλειπε ένα δόντι, πράγμα που με απέκλειε από όλες τις κυνοφιλικές δραστηριότητες, όπως είναι οι αγώνες μορφολογίας. Έτσι, αποφάσισα να αρχίσω ο ίδιος την εκτροφή».
Το 2013, μετά από έρευνα δύο ετών, βρήκε την Οσάκα. Το 2016 έκανε το πρώτο του ζευγάρωμα στην Γερμανία από το οποίο «προέκυψε ο Kastro Vom Chimonis Haus, ο οποίος είναι το νούμερο 34 στην παγκόσμια κατάταξη και επίσης πρωταθλητής Ολλανδίας και Ελλάδας». Ακολούθησαν, έπειτα, και άλλα σκυλιά και επιτυχίες.
Το Vom Chimonis Haus που είναι εγγεγραμμένο στον Παγκόσμιο Κυνολογικό Οργανισμό (FCI), πέρα από την Κύπρο εκτρέφει σκυλιά μέσω συνεργασίας και στη Νέα Υόρκη. «Στόχος να διαγωνίζομαι συχνά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γερμανικών Ποιμενικών, καθώς μέσα από τη διαδικασία αναδεικνύεται και η καλή εκτροφή».