Ραντεβού θανάτου εντός και εκτός γηπέδων δίνουν οι χούλιγκαν με την Πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα για πάταξη του φαινομένου της βίας που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Ο Νίκος Λοϊζίδης πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος – Ισότητα, δεν έμαθε να μασά τα λόγια του. Ασκεί κριτική στην ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά και στην Υπουργό Δικαιοσύνης γιατί δεν είναι δίπλα στον αστυνομικό της πρώτης γραμμής, υποστηρίζει ότι το μόνο που πέτυχαν είναι να χωριστούν σε δύο αστυνομίες, την αστυνομία του Αρχηγείου και την Αστυνομία των αστυνομικών διευθύνσεων. Χαρακτήρισε γελοία τα μέχρι σήμερα μέτρα (ποινές δικαστηρίου) που θέλουν τους χούλιγκαν που παρεκτρέπονται να βλέπουν τον αγώνα της ομάδας του σε αστυνομικούς σταθμούς.
Καταγγέλλει ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μετά τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Κυριακής σε καλαθοσφαιρικό αγώνα δεν είναι εφαρμόσιμα, αλλά ούτε και ρεαλιστικά. Υποστήριξε ακόμα ότι οι χούλιγκαν των ομάδων δίνουν ραντεβού θανάτου και πάνε στο γήπεδο με μοναδικό σκοπό να σκοτώσουν, έχοντας στην κατοχή τους μολότοφ, πιστόλια με φωτοβολίδες, σίδερα, ξύλα και μαχαίρια. Έρχονται στο γήπεδο να εκτονωθούν, επισημαίνει, με την Αστυνομία να μην έχει τη δυνατότητα να καταστείλει τη βία με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη. Ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος – Ισότητα Νίκος Λοϊζίδης ασκεί έντονη κριτική για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και καταθέτει δημόσια τις δικές του εισηγήσεις αφού όπως υποστηρίζει ουδέποτε τους ζητήθηκαν από την ηγεσία της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
-Που ήσασταν την ώρα των επεισοδίων;
-Την ώρα των επεισοδίων ήμουν εκτός καθήκοντος και στο κινητό μου λάμβανα συνέχεια μηνύματα και τηλεφωνήματα από το στάδιο Ελευθερία που είχε μετατραπεί σε πεδίο της μάχης. Συναδέλφοι που βρίσκονταν εκεί μου μετέφεραν τι πραγματικά συνέβαινε.
-Τι ένοιωσες εκείνη την ώρα;
-Να πούμε την πιο τραγική ιστορία. Δέχθηκα τηλεφώνημα από μία συνάδελφο. Την είχαν «απαγάγει» οι χούλιγκαν, αποκόπτοντας την από την υπόλοιπη ομάδα της Αστυνομίας. Με τη βία της πήραν το κράνος, το ρόπαλο και την ασπίδα. Όταν πληροφορήθηκα αυτό το γεγονός αντιλήφθηκα το πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα. Από εκεί και πέρα έρχονταν συνεχώς τα μηνύματα από τους τραυματίες συναδέλφους για το πώς εξελισσόταν η κατάσταση και κανένας δεν ήξερε πως θα κατέληγε. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το πράγμα, δεν είναι η πρώτη φορά που μας μεταφέρουν δεκάδες συνάδελφοι εικόνα από το πεδίο μάχης. Τα ίδια έγιναν και πριν 2 χρόνια στα επεισόδια στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πάρκο στου Κολοκάση. Τα ίδια και από το συγκρότημα Σίγμα, και από το Απόλλων- ΑΠΟΕΛ πριν λίγο καιρό.
-Όπως βλέπουμε, κάθε φορά μετά από επεισόδια υπάρχουν βολές εναντίον της Αστυνομίας, που δέχεται τις περισσότερες επικρίσεις. Ποιοι είναι οι λόγοι που γίνονται τα επεισόδια και τρέχει εκ των υστέρων η Αστυνομία να τα καταστείλει;
-Οφείλονται σε δύο παράγοντες. Η παιδεία που έχει αποτύχει, όπως και ο θεσμός της οικογένειας που έχει δημιουργήσει όλες αυτές τη μη υγιείς δραστηριότητες των νεαρών. Η νομοθεσία είναι ελλιπής. Η κάρτα φιλάθλου χρήζει τροποποίησης, έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι σύνδεσμοι φιλάθλων έχουν καταντήσει πλέον οτιδήποτε άλλο από αυτό που δηλώνουν. Υπάρχει αδυναμία του δικαστικού συστήματος, η έλλειψη ισχυρής νομοθεσίας σε θέματα ποινών για να τιμωρηθούν κάποιοι παραδειγματικά. Μια από τις ποινές δικαστηρίου σε χούλιγκαν είναι την ημέρα που παίζει η ομάδα τους να έρχονται σε αστυνομικό σταθμό και να παρακολουθούν τον αγώνα από εκεί. Αν αυτό το γελοίο μέτρο είναι αποτρεπτικό το αφήνω στους πολίτες να το διαπιστώσουν.
-Μπορούσε να προβλεφθούν τα επεισόδια στον καλαθοσφαιρικό αγώνα στο Ελευθερία μεταξύ των ομάδων Απόλλων – Ανόρθωση ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα;
-Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ξεκάθαρο επιχειρησιακό πλάνο, αυτό και μόνο είναι ένδειξη της αποτυχίας μας. Δεν μπορεί σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, σε μια εκδήλωση, να μην γνωρίζουμε ποιος έχει το γενικό πρόσταγμα ή ποιος έχει την ευθύνη για την καταστολή των επεισοδίων. Δεν μπορώ να έχω την αιχμή του δόρατος, τη ΜΜΑΔ και ταυτόχρονα να έχω από τις επαρχίες μη μόνιμες αντιοχλαγωγικές. Όλο αυτό το σύστημα, όλο αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει. Εμείς το λέμε εδώ και αρκετό καιρό. Η ΜΜΑΔ να αναλαμβάνει την καταστολή των οχλαγωγιών ή να συγκροτηθούν μόνιμες αντιοχλαγωγικές στις επαρχίες, έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε καθαρό τρόπο επιβολής της τάξης, αλλά και καθοδήγηση στη συγκεκριμένη στιγμή της οποιαδήποτε εκδήλωσης ή αγώνων.
– Τι άλλο;
– Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν αφήνουν τους αστυνομικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Τα «δεμένα χέρια» των αστυνομικών προκύπτουν:
Πρώτο, από τις ψευδείς καταγγελίες προς την ΑΑΔΙΠΑ από χούλιγκαν και ανθρώπους του υποκόσμου. 60%-70% των αστυνομικών της πρώτης γραμμής είναι φορτωμένοι με πειθαρχικές επιθέσεις.
Δεύτερο, η έλλειψη στήριξης από την ηγεσία μας και την πολιτειακή ηγεσία διαχρονικά. Η ηγεσία μας πρέπει να κατέβει στη βάση, να πει δημόσια ότι είναι δίπλα στους αστυνομικούς αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν ανάλογη πάντα βία.
-Τι πήγε λάθος την περασμένη Κυριακή;
– Όσον μικρή και αν είναι η σημασία του αγώνα, όσο μικρός και αν είναι ο αριθμός των ατόμων που τον παρακολουθούν, αυτοί θέλουν να βρουν τον τρόπο να ξεσπάσουν, να καταστρέψουν, να σκοτώσουν. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θέλουν να σκοτώσουν όταν κρατούν μολότοφ, πιστόλια με φωτοβολίδες, μαχαίρια. Δεν νομίζω ο σκοπός τους να είναι οτιδήποτε άλλο από το να σκοτώσουν συνάνθρωπό τους.
Υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ δύο Αστυνομιών, του Αρχηγείου και των επαρχιών. Ποιός αποφασίζει το βαθμό επικινδυνότητας ενός αγώνα; Ποιος αποφασίζει πόσα άτομα θα σταλούν για επιτήρηση, υπάρχουν εκπαιδευμένα σε μόνιμες αντιοχλαγωγικές ομάδες για να βρίσκονται εκεί; Ποιος αποφασίζει αν θα βγει ο Αίαντας αφού υπάρχουν τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα; Δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο επιχειρησιακό. Αυτό το μίγμα ο καθένας να αναλαμβάνει το κομμάτι του αλλά να είμαστε ταυτόχρονα υπεύθυνοι – ανεύθυνοι, φέρνει αυτό το αποτέλεσμα που έχουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλη μια σύλληψη για τα επεισόδια στο «Ελευθερία»
-Το αντιοχλαγωγικό όχημα της Αστυνομίας Αίαντας γιατί δεν βγήκε στα επεισόδια;
-Υπάρχει πρωτόκολλο που λέει ότι αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας του αγώνα, τότε βγαίνει από τη ΜΜΑΔ να προσέλθει στο σημείο. Υπάρχει σύγχυση. Άλλοι αποφασίζουν το βαθμό επικινδυνότητας. Δεν μπορώ να αντιληφθώ από τη στιγμή που υπήρχαν 90 αστυνομικοί σε καθήκον σε κάποιο παιχνίδι πως να μην υπάρχει ο Αίαντας… Θεωρώ ότι όπως είναι ο αντιτρομοκρατικός ουλαμός ανά πάσα στιγμή έτοιμος, το ίδιο θα έπρεπε να είναι και ο Αίαντας. Να είναι ετοιμοπόλεμος να ξεκινήσει ακόμα και αν δεν έχει προβλεφθεί ότι θα γίνουν επεισόδια.
-Είναι αλήθεια ότι μετά τα επεισόδια με την εκδήλωση των Ως Δαμέ οι αστυνομικοί που συμμετείχαν ένιωσαν ότι αφέθηκαν εκτεθειμένοι και αποφάσισαν να αποφεύγουν να εμπλέκονται οι περισσότεροι στην καταστολή βίας;
-Αφέθηκαν εκτεθειμένοι από όλους. Η φυσική μας ηγεσίας ζήτησε η ίδια να μπουν ποινικοί ανακριτές να ερευνήσουν αστυνομικούς. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι σήμερα οι αστυνομικοί να εμπιστευτούν ή αν θέλετε να νιώθουν ότι στηρίζονται από την ίδια ηγεσία που ζήτησε να διοριστούν ποινικοί ανακριτές εναντίον τους για τη συγκεκριμένη μέρα.
Tρομοκρατικές οργανώσεις είναι όχι σύνδεσμοι φιλάθλων
-Ποια η άποψη σας για τον τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων και την ανοχή που επιδεικνύουν προς αυτούς πολιτειακοί αξιωματούχοι;
-Οι σύνδεσμοι φιλάθλων είχαν ξεκινήσει με ένα αγνό σκοπό. Αυτή τη στιγμή όμως αυτό δεν ισχύει. Ο τρόπος που μπορεί να ελεγχθούν οι σύνδεσμοι είναι να υπάρξει καταρχάς κατοχύρωση σύμφωνα με το νόμο ενός συνδέσμου, δηλαδή το ΔΣ του κάθε συνδέσμου να καταχωρήσει τα συγκεκριμένα έγγραφα που χρειάζεται για να θεωρείται επίσημος. Να υπάρχει ονομαστικός κατάλογος των μελών και για να μπορέσουν να ονομάζονται σύνδεσμοι φιλάθλων στο μέλλον πρέπει το συγκεκριμένο μητρώο να εναρμονίζεται με την κάρτα φιλάθλου, αλλιώς δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε κανένα αγώνα της ομάδας τους. Είναι γελοίο να είσαι σε σύνδεσμο φιλάθλων και να μην έχεις κάρτα φιλάθλου σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αυτοί δεν είναι σύνδεσμοι αλλά τρομοκρατικές οργανώσεις, από τη στιγμή που κατέχουν αποδεδειγμένα μολότοφ, πιστόλια με φωτοβολίδες, μαχαίρια, μπουνιαδόρους, ρόπαλα, και κουκούλες. Στον υγιή αθλητισμό δεν έχουν θέση όλα αυτά τα στοιχεία που παραπέμπουν σε εγκληματικότητα και παραβατικότητα.
-Κάποιες δηλώσεις σας ενόχλησαν το σύνδεσμο φιλάθλων του Απόλλωνα και με ανακοίνωση του στρέφεται προσωπικά προς το άτομό σας.
-Αν νομίζουν ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ότι ο οπαδισμός είναι το νόημα της ζωής ή ότι ο νόμος πρέπει να κάνει εξαίρεση στους συνδέσμους φιλάθλων, αυτό να το βγάλουν από το μυαλό τους. Η ανοχή και η εύνοια που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και η οργάνωση που είχαν πίσω από μια ασπίδα που ονομάζεται σύνδεσμος ομάδας, το μόνο που κάνει είναι να αμαυρώνει την ιστορία της ομάδας. Νομίζω ότι μαθήματα αθλητισμού, είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στον οποίο πρέπει να κάνουν. Ο αθλητισμός δεν είναι επιχείρηση, και ο νοών νοείτω. Θα επιτεθούν σε κάποιον που αγγίζει τα κάρβουνα. Έχει πολλά χρόνια να ακούσω από σύνδεσμο φιλάθλων να επιτίθεται ονομαστικά.
Αναποτελεσματικά τα μέτρα για την πάταξη της βίας
Ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος χαρακτήρισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για πάταξη της βίας μακροπρόθεσμα, μη ρεαλιστικά, ενώ σημείωσε ότι κάποια υπάρχουν ήδη, αλλά δεν εφαρμόζονται. Υπογράμμισε ότι δεν λήφθηκαν αποφάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την μετακίνηση οπαδών. Ο ίδιος εξηγεί τις θέσεις της συντεχνίας για την πάταξη του φαινομένου βίας στα γήπεδα,
«Είχαμε θέσει την εξής ιδέα στο τραπέζι. Σε περίπτωση μετακίνησης οπαδών σε άλλη επαρχία, πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός εισιτηρίων. Να δίνεται μόνο σε κατόχους εισιτηρίων διαρκείας και 24 ώρες προηγουμένως να αποστέλλεται ονομαστικός κατάλογος των ατόμων της φιλοξενούμενης ομάδας στην Αστυνομία».
ΑΝΟΙΞΕ ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Oι αντιδράσεις και παραστάσεις του Ν. Λοϊζίδη μετά τις δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης έφεραν αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε από την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας να ανταλλάξουν απόψεις και εισηγήσεις κάτι που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής. «Τέθηκαν όλα επί τάπητος και ξεκαθάρισαν οι όποιες παρερμηνείες. Θεωρούμε- δήλωσε ο κ. Λοϊζίδης στο «Φ»- ότι άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας με Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό, για επίλυση των προβλημάτων στα Σώματα Ασφαλείας και κατά συνέπεια αναμένεται θετικός αντίκτυπος, στην ασφάλεια και ευνομία του τόπου». Περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη η Υπουργός ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση των μέτρων κατά της βίας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα ζητηθεί να καταθέσουν εισηγήσεις και προτάσεις όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους αστυνομικούς για τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Θα συνεχιστεί ο διάλογος με αντικείμενο τις εργασιακές συνθήκες των αστυνομικών.

Με δανεικό εξοπλισμό στο μεροκάματο
Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, ιδρύθηκε σαν συντεχνία το 2021 μετά από 60 σχεδόν χρόνια μονοφωνίας στα συνδικαλιστικά των σωμάτων ασφαλείας. «Δώσαμε – λέει ο κ. Λοϊζίδης – μια νέα πνοή η οποία θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι εργασιακές απαιτήσεις του επαγγέλματος του αστυνομικού». Σήμερα μετά την επίτευξη των στόχων του συνταξιοδοτικού που ταλάνιζε τόσα χρόνια τα σώματα ασφαλείας, παλεύουμε να επιτευχθεί η επαναφορά των επιδομάτων και των υπερωριακών σε Κυριακή και δημόσια αργία, όπως επίσης έγινε κατορθωτή η αναβάθμιση κλιμάκων, όπου υπογραμμίζει ότι οι λιγότερο κερδισμένοι ήταν οι παλιοί αστυνομικοί και οι ειδικοί αστυνομικοί. «Αυτό είναι ένα θέμα που μελετούμε με τους νομικούς μας συμβούλους για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα ώστε να μπορέσουμε και σε αυτούς τους συναδέλφους να δώσουμε τα εφόδια για οικονομική αντιστοιχία», αναφέρει.
Από εκεί και πέρα, συμπληρώνει, «έχουμε την αφυπηρέτηση των αστυνομικών όσο το δυνατό σε πιο νεαρή ηλικία, Αυτό που ζητούμε είναι όταν συμπληρώνονται τα χρόνια υπηρεσίας να έχει την επιλογή χωρίς κόστος ή συνέπειες ο αστυνομικός να αφυπηρετεί». Επιπλέον χαρακτηρίζει σημαντικό το επίδομα επικινδυνότητας στην πρώτη γραμμή και αναφέρεται στην τροποποίηση του νόμου της ΑΑΔΙΠΑ για τις ψευδείς καταγγελίες εναντίον των αστυνομικών. «Έχουμε τη μη ασφάλιση εν ώρα καθήκοντος των αστυνομικών, το απλήρωτο on call, τις συνθήκες εργασίας, την τροποποίηση των κανονισμών προαγωγών, των καταθέσεων και των πειθαρχικών κανονισμών. Τα καθήκοντα τα οποία είναι μη αστυνομικής φύσεως τα οποία πρέπει να φύγουν από την Αστυνομία (επιμελητές ανηλίκων και ψυχιατρικής νοσηλείας) και γενικά οτιδήποτε πρέπει να γίνει για να μπορέσει ο αστυνομικός να αποδώσει στο 100% των δυνάμεών του. και η Αστυνομία σαν οργανισμός να δώσει στον πολίτη αυτά τα οποία η Πολιτεία μας έχει ορίσει, δηλαδή την ευταξία, ασφάλεια και την επιβολή του νόμου», συμπληρώνει ο κ. Λοϊζίδης. Όπως καταγγέλλει παρόλο που η Αστυνομία έχει προϋπολογισμό €270 εκατ. αυτή τη στιγμή τα κράνη, οι ασπίδες και μάσκες δεν υπάρχουν ως ατομικά εξοπλισμό για τον καθένα, αλλά αναγκάζονται να τα αλλάζουν μεταξύ τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψάχνουν το λάθος με την αστυνόμευση στο «Ελευθερία»
Σημειώνει, επίσης πως δεν υπάρχουν αντιοχλαγωγικά οχήματα, αλλά ούτε και κτιριακές εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να δουλέψουν τα άτομα που απαρτίζουν το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων ή των αστυνομικών σταθμών ή οποιοδήποτε άλλων υπηρεσιών. «Ο καθένας στο τμήμα που δουλεύει γνωρίζει τις ατέλειες τις αδυναμίες και τις ελλείψεις».
«Μας έχουν χωρίσει σε δύο Αστυνομίες»
Το χάσμα μεταξύ σας και της ηγεσίας της Αστυνομίας ολοένα και εκτείνεται τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι ούτε και σήμερα με τη νέα κυβέρνηση έχουν γίνει βήματα προς επίλυση των προβλημάτων που αναφύονται συνεχώς σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει το ερώτημα, πόσες Αστυνομίες υπάρχουν;
Έχουμε χωριστεί σε δύο Αστυνομίες. Έχουμε χωριστεί στην Αστυνομία του Αρχηγείου, δηλαδή των υπηρεσιών που βρίσκονται στο Αρχηγείο και στην Αστυνομία των αστυνομικών διευθύνσεων. Αυτό το κλίμα, αυτή τη ψευδαίσθηση προς τους συναδέλφους, την έχουν δώσει οι νοοτροπίες των τελευταίων δεκαετιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αστυνομίας, είναι γιατί δεν καταλαβαίνουμε όλοι ότι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι, στον ίδιο Οργανισμό που ονομάζεται Αστυνομία, από όποιο τμήμα και αν υπηρετούμε. Αυτά τα έχει δημιουργήσει η αναξιοκρατία, η υπερφόρτωση καθηκόντων σε κάποια τμήματα και η αδυναμία κάποιων άλλων τμημάτων να δικαιολογήσουν την ύπαρξη και την παρουσία τους. Χρειάζεται ανανέωση και ανανέωση δεν θα έρθει μέσα από εισηγήσεις αγγλικού οργανισμού ή οποιοδήποτε άλλου. Ανανέωση θα έρθει μέσα από τις εισηγήσεις των μελών της βάσης που ζουν καθημερινά όλα τα προβλήματα της πρώτης γραμμής.
Προέχει η αλλαγή του οργανογράμματος
-Πόσοι αστυνομικοί υπάρχουν σήμερα και πόσοι από αυτούς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή;
-Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Αστυνομίας που υπάρχει στην πρώτη γραμμή βρίσκονται περίπου 1.800 αστυνομικοί από τους συνολικά 5000 περίπου. το οργανόγραμμα θέλει αλλαγή. Χρειάζεται κάποια τμήματα να κλείσουν, σε άλλα χρειάζεται να μεγαλώσει ο αριθμός που υπηρετούν σε αυτά. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα και έχει αλλάξει τρόπο τόσο το έγκλημα, όσο και η παραβατικότητα. Η μη αστυνομικής φύσεως δουλειά πρέπει να μην αφορά τους αστυνομικούς. Να απαλλαγούν πλήρως από αυτή. Από εκεί και πέρα υπάρχει τρομερό πρόβλημα και ανάγκη σε κτιριακά, σε εξοπλισμό, και είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν ένα Οργανισμό να ξεχωρίζει για τον επαγγελματισμό του, δηλαδή τα εφόδια που δίνεις στους υπαλλήλους του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην εργασία του.
Στα σώματα ασφαλείας υπάρχουν τρεις συντεχνίες. Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥΚ και ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος Ισότητα. Εμείς στις τάξεις μας έχουμε περίπου 1.500 – 1.600 μέλη τα οποία ως επί το πλείστο είναι απλοί αστυνομικοί της πρώτης γραμμής. Από τις 5.000 αστυνομικούς, με τους αριθμούς που έχουμε μπροστά μας, θεωρούμε ότι ένα 20% δεν συνδικαλίζεται γιατί είναι απογοητευμένο από τις μέχρι σήμερα συνθήκες.
-Νιώθετε απογοήτευση από τη στιγμή που δεν σας στηρίζει η ηγεσία της Αστυνομίας;
-Νιώθουμε απογοήτευση γιατί θεωρούμε ότι είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Αν χάσουμε αυτό το αίσθημα τότε αντιλαμβάνεστε ότι ο καθένας θα κοιτάζει το δικό του χώρο, το δικό του τοπίο χωρίς να ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα της Αστυνομίας.
-Ποια είναι η άποψη για τον αστυνομικό που ήταν μέσα στο λεωφορείο και τέθηκε σε διαθεσιμότητα;
-Έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα ξεκαθαρίσει τόσο η δική του θέση, όσο και οι συνθήκες που βρέθηκε εκεί. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που ζητούμε για τον οποιοδήποτε να υπάρχει ξεκαθάρισμα, προθέσεων, ενεργειών και πράξεων ή παραλείψεων, γιατί θέλουμε να υπάρχει κρυστάλλινη εικόνα προς τα έξω για όλο το αστυνομικό σώμα.