Κραυγή βοήθειας για μητέρα μονογονιό τριών ανήλικων παιδιών από την οποία απέκοψαν παραμονή του Πάσχα το ΕΕΕ, απεύθυνε η δικηγόρος Άρτεμις Γιορδαμλή. Με επιστολή, στις 13 Απριλίου 2023, προς την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, η δικηγόρος εξηγεί ότι τόσο τη μητέρα όσο και τα παιδιά, περιμένουν για ακόμη μια φορά μαύρες μέρες και απευθύνει έκκληση προς την Υφυπουργό, όπως μεριμνήσει και αποκατασταθεί το επίδομα στην οικογένεια.

Όπως σημειώνεται, η υπόθεση αφορά 30χρονη Τουρκοκύπρια (ο «Φ» γνωρίζει τα στοιχεία της) με προβλήματα υγείας, η οποία μεγάλωσε και ζει στη Λεμεσό χωρίς οικογένεια από τότε που πέθαναν οι παππούδες της (επίσης κάτοικοι Λεμεσού). Σε πολύ νεαρή ηλικία συνήψε μια σχέση από την οποία απέκτησε δύο αγόρια, γεννημένα στη Λεμεσό. Πριν, όμως, γεννηθεί το δεύτερο παιδί, ο πατέρας τους εγκατέλειψε την οικογένεια και πήγε στα κατεχόμενα. «Επανήλθε τέσσερα χρόνια αργότερα, με προτροπή των συγγενών, σε μια προσπάθεια να τα βρει το ζευγάρι για χάρη των παιδιών. Σ’ όλο αυτό το διάστημα η μητέρα και τα δύο μικρά επιβίωναν χάρη στο ΕΕΕ και στη βοήθεια ιδιωτών».

Η προσπάθεια του ζευγαριού δεν απέδωσε, «ο συμβίος δεν εύρισκε δουλειά, το ζευγάρι χώρισε, αλλά προέκυψε ένα τρίτο παιδί, που γεννήθηκε ασθενικό και παρουσίασε προβλήματα από νωρίς». Παρόλο που οι γονείς ζουν χωριστά, ο πατέρας επισκέπτεται τα παιδιά του, τα παίρνει σχολείο, τους πηγαίνει συχνά στο νοσοκομείο. Ωστόσο, επιστέφει στα κατεχόμενα καθώς έχει ασθενούσα μητέρα.

«Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά 9 και 7 ετών, πάνε στο σχολείο της περιοχής και περίμεναν πως και πως να φθάσει το πασχαλινό επίδομα της μητέρας τους για ν’ αγοράσουν παπούτσια και σοκολατένια αυγά. Αντ’ αυτού, έμαθαν από το Γραφείο Ευημερίας ότι το επίδομα αποκόπηκε λόγω ύπαρξης συμβίου. Τούτο όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά έστω κι αν ήταν αληθές, η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει δηλώσει επισήμως προς το αρμόδιο Υπουργείο (Εργασίας) με επιστολή ημερ. 24.01.2020, ότι σε περιπτώσεις όπου επηρεάζονται παιδιά δεν μπορεί να γίνεται άμεση αποκοπή επιδόματος. Είναι υποχρέωση των αρμοδίων να ειδοποιήσουν το ενδιαφερόμενο μέρος, να ζητήσουν εξηγήσεις και να βεβαιωθούν ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα βλάψει τα παιδιά».

Η δικηγόρος διερωτώμενη για το πώς θα επιβιώσουν αυτά τα τρία παιδιά με μητέρα ασθενούσα και πατέρα άνεργο, σημειώνει ότι η κατάσταση της 30χρονης έχει πλειστάκις εκτεθεί στους αρμόδιους λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας σε Λεμεσό και Λευκωσία με επιστολές που απέστειλε η ίδια. «Λειτουργοί επισκέφθηκαν το σπίτι, ο κοινοτάρχης της γειτονιάς βεβαίωσε κατ’ επανάληψη ότι η 30χρονη ζει μόνη. Τι άλλο πρέπει να κάμει για να το αποδείξει;».

Όπως υπογραμμίζει, η 30χρονη για χρόνια υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία. Της αποκόπτουν το επίδομα και αφού φτάσει το θέμα σε Υπουργό (σ.σ. σε αρκετές περιπτώσεις μερίμνησε η μ. Ζέτα Αιμιλιανίδου), «αποκαθίσταται και μετά από λίγο καιρό ξεκινά πάλι ο ίδιος εφιάλτης».

Μετά την καταγγελία ο «Φ» επικοινώνησε με το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εκπρόσωπος του οποίου ανέφερε ότι η υπόθεση θα εξεταστεί.