Ο Αντώνης Χατζηαντώνης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρόσφυγας από την Κερύνεια, γράφει για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Όταν ζούσα στην Ελλάδα, ένας συνάδελφος καθηγητής, μου είχε πει το εξής. Στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια οι καθηγητές προτρέπουν τους φοιτητές τους, αν θέλουν να γνωρίσουν το πιο απαρχαιωμένο σύστημα, ή δίκτυο σιδηροδρόμων, να επισκεφτούν την Ελλάδα. Από την άλλη, όταν ξεπουλάς δημόσιο πλούτο, έναντι πινακίου φακής, για να εξοφλήσεις τα δημόσια χρέη σου προς τους Ευρωπαίους, επόμενο είναι, να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα. Και κάποια στιγμή, τα αλυσιδωτά λάθη οδηγούν σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, που θα καταλήξουν σε τραγωδία. 

Για να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), που προτάθηκε στις 25/06 του 2015, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ,έθεσε το θέμα σε δημοψήφισμα. Οι Έλληνες, εκλήθησαν να ψηφίσουν ναι ή όχι, σε ένα μικρό κείμενο που αποτελείτο από δύο μέρη. 1) Reforms for the completion of current program, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις για τη συμπλήρωση του παρόντος προγράμματος και 2)Preliminary debt sustainability (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας). Το δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούλιο 2015 απερρίφθη, με 60,31%. Συνέβη αυτό, γιατί θεωρήθηκαν τα μέτρα σκληρά και ο λαός το απέρριψε. 

Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές, αλλά με τους όρους ενός τρίτου μνημονίου. Μέσα στο μνημόνιο αυτό, επωλήθησαν σε ξένους λιμάνια, δημόσια εισοδήματα ή δημόσια έσοδα και ο ΟΣΕ. Οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι, πουλήθηκαν το 2017, στην 3η σε μέγεθος ιταλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων, Ferrovie Dello Stato Italiane, στην εξευτελιστική τιμή των 45 εκατομμυρίων ευρώ! Ακολούθησαν από τότε άπειρες καταγγελίες από τούς εργαζόμενους στον ΟΣΕ, για αποδυνάμωση στις υποδομές, λανθασμένη διαχείριση, αλλά και μείωση προσωπικού. Να σημειωθεί εδώ, ότι ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παραιτήθηκε πριν έναν χρόνο, καταγγέλλοντας ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας. 

Θα τα ρίξουμε τώρα όλα σε έναν σταθμάρχη; Ναι… Ανθρώπινα λάθη γίνονται και φυσικά, θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον να γίνονται.. Ή θα αρχίσουμε να ζητάμε ευθύνες από τον σημερινό Έλληνα πρωθυπουργό; Η ιταλική εταιρεία, αλλά και ο ΟΣΕ, ενδιαφέρονταν  μόνο για κέρδη επί κερδών. Παραμελώντας την ασφάλεια. Φτάνοντας στο δυσάρεστο συμβάν που έγινε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, προς  1η Μαρτίου. Το να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο και άλλο εκείνη να σε πεθαίνει! 

Ας αφήσουμε όμως τις πολιτικές διαφωνίες στην άκρη και ας δούμε τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας. Γιατί δεν ευθύνεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για τα λάθη που έγιναν. Μέρος της ευθύνης φέρει και η σημερινή κυβέρνηση, που δεν ολοκλήρωσε όλα εκείνα που όφειλαν να είχαν γίνει, μέσα στην τελευταία 3ετία,στην ρύθμιση των σηματοδοτών και άλλων τεχνικών θεμάτων. Κρίμα στα νέα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα…