Την ανάγκη εξεύρεσης των οικονομικών πόρων που θα επιτρέψουν να παρέχονται οι υπηρεσίες της λογοθεραπείας και της εργοθεραπείας στους μαθητές που τις χρειάζονται και μάλιστα μέσω των σχολείων τους από μικρή ηλικία, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, εγγράφοντας σχετικό θέμα προς συζήτηση. 

Όπως λέχθηκε, χθες, ενώπιον της Επιτροπής, το υπουργείο Παιδείας παρέχει λογοθεραπεία και εργοθεραπεία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες μόνο, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Για το σκοπό αυτό εργοδοτούνται 333 λογοθεραπευτές, που παρέχουν υπηρεσίες σε δημοτικά και ειδικά σχολεία, καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου 5.000 παιδιών, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 9% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Κι ενώ λογοθεραπευτές υπάρχουν σε σχολεία, η εικόνα είναι διαφορετική όσον αφορά στους εργοθεραπευτές. Σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται συνολικά 36 εργοθεραπευτές, αποκλειστικά στα εννέα ειδικά σχολεία που λειτουργούν παγκύπρια. 

Όσον αφορά περιπτώσεις παιδιών που προκύπτουν να χρειάζονται υπηρεσίες αυτών των κλάδων ή δεν αξιολογούνται σαν σοβαρά περιστατικά, οι γονείς πρέπει να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό οικογενειών, οι οποίες πρέπει να επωμίζονται ένα ακόμη σημαντικό κόστος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επ. Παιδείας: Ανάγκη επέκτασης λογοθεραπείας και εργοθεραπείας στα σχολεία

Στο πλαίσιο της συζήτησης, τόσο εκπρόσωποι των επαγγελματιών των δύο κλάδων, όσο και του υπουργείου Παιδείας συμφώνησαν στη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη παρέμβαση μέσω της οποίας προλαμβάνονται σοβαρά και εκτενή προβλήματα στο μέλλον. Εστίασαν ιδιαίτερα στην παρέμβαση σε παιδιά ηλικιών 0 έως 3 ετών λέγοντας πως εάν σε αυτές τις ηλικίες εντοπιστούν προβλήματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν και η κατάσταση να είναι πολύ βελτιωμένη στην πορεία ανάπτυξης των παιδιών. Η άμεση, δε, παρέμβαση δύναται να αντιμετωπίσει αισθητά και δυσκολίες στο γνωστικό επίπεδο των παιδιών αλλά και της συμπεριφοράς τους, όπως για παράδειγμα ο αναλφαβητισμός και η παραβατικότητα, αντίστοιχα.