Ο Μάριος Χριστοφίδης σχολιάζει την ανακοίνωση για σύσταση Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και θεωρεί πως χρειάζονται διευκρινίσεις για το πώς αυτό θα λειτουργεί.
Η σύσταση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου με τακτές συνεδρίες των δυο Υπουργικών Συμβουλίων πιστεύω πρόκειται περί πολιτικής γκάφας (υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας) και είναι και «χάβρα των Εβραίων» διότι θα αποτελείται από:
1. Από Ελλάδα 70 πρωθυπουργός/ υπουργοί/ υφυπουργοί / Γ. Γραμματείς υπουργείων.
2. Από Κύπρο 18 υπουργοί/ υφυπουργοί συν κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δηλαδή θα συνεδριάζουν τουλάχιστον 90 σύνεδροι για να αποφασίζουν στρατηγική/ τακτική. «Όπου έσιει πολλούς πετεινούς αρκεί να ξημερώσει». Σίγουρα τέτοιος μεγάλος αριθμός συνέδρων πολύ δύσκολα θα έχει σοβαρό αποτέλεσμα. Εκτός της πολιτικής γκάφας, θα υπάρχουν και παρά πολλά έξοδα μεταφοράς, ξενοδοχεία, διατροφή, per died όλων των ανωτέρω αξιωματούχων Ελλάδας – Κύπρου.
Για να μην υποσκάπτεται η κυριαρχία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς, αντί Συμβουλίου Συνεργασίας με κοινές συνεδρίες των δυο Υπουργικών Συμβουλίων θα έπρεπε να ανακοινωθούν Τακτικές Συναντήσεις Εργασίας του πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών Εξωτερικών και ανάλογα με το θέμα με συμμετοχή του υπευθύνου Κύπριου και Ελλαδίτη υπουργού. Μια τέτοια συνεδρία με ολιγομελή εκπροσώπηση αξιωματούχων οπωσδήποτε θα είχε πιο εποικοδομητικά και χρήσιμα αποτελέσματα από την πολυπληθή των 90 συνέδρων, πλείστων ίσως άσχετων με το θέμα που θα συζητείται από τα δυο Υπουργικά Συμβούλια. Ελπίζω να καταλάβουν το λάθος τους (εάν το θεωρήσουν τέτοιο) και να εξηγήσουν τι εννοούν με τις κοινές συνεδρίες των δυο Υπουργικών Συμβουλίων, διότι η εντύπωση που έδωσαν με τη σχετική ανακοίνωση πιστεύω είναι αρνητική και όχι θετική εξέλιξη και δίνει και όπλα στην τουρκική προπαγάνδα. Γνώμη μου ότι και εάν αξίζει. Αναμένονται, βέβαια, διευκρινίσεις αυτού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου.