Ο αποκλεισμός ατόμων με ακουστική αναπηρία από τα προγράμματα της τηλεόρασης, δηλαδή από την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, καταγγέλθηκε, χθες, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Οι άνθρωποι αυτοί, σημειώθηκε, ήταν ξεκομμένοι από τις οδηγίες και τα διατάγματα που αφορούσαν τον κορωνοϊό, βιώνοντας μεγάλη ανασφάλεια και άγχος. Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατό να παρακολουθούν τα προεκλογικά ντιμπέιτ, ενώ δεν τους προσφέρονται αθλητικά, ψυχαγωγικά και άλλα προγράμματα. Το θέμα εξετάστηκε μετά από εισήγηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη, ενώ συμμετείχε και διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας. Η Επιτροπή, ζήτησε από την διεύθυνση του ΡΙΚ όπως στείλει εντός 15 ημερών υπόμνημα με ενέργειες που δεσμεύεται ότι θα γίνουν έως το τέλος του 2023. Ξεκαθαρίστηκε ότι το θέμα θα επανέλθει το φθινόπωρο, για να εξεταστούν οι όποιες βελτιωτικές ενέργειες υλοποιηθούν.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κωφών Κύπρου και με τη βοήθεια διερμηνέα, η Δέσποινα Ιωάννου κατήγγειλε ότι δεν αρκούν τα βήματα που γίνονται για την πρόσβαση των κωφών ατόμων. «Στη διάρκεια του 2020 υπήρχαν τόσες ενημερώσεις για την covid-19, δημοσιογραφικές διασκέψεις, διαγγέλματα. Έπρεπε να αιτούμαστε κάθε φορά να βάλουν και διερμηνέα της νοηματικής. Ο κόσμος ήθελε να γνωρίζει τι συμβαίνει και τι είναι υποχρεωτικό. Αναγκάστηκα και έφτιαξα με δική μου πρωτοβουλία, μια σελίδα μόνο για τους κωφούς». 

Από τον περασμένο Ιούλιο, είπε, τους υπόσχονται από το ΡΙΚ αλλαγές. «Δεν έγινε τίποτα. Είπαμε τι θέλουμε να διορθωθεί. Για χρόνια είναι ίδια τα αιτήματα. Έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί. Τα δικαιώματα των κωφών τι γίνονται; Πάμε στα σκουπίδια; Έχουμε αγανακτήσει. Υπάρχουν κωφοί που δεν γνωρίζουν νοηματική και κωφοί που δεν ξέρουν να διαβάζουν υπότιτλους. Δεν έχουμε πρόσβαση σε αθλητικά και θρησκευτικά θέματα ή σε εκπαιδευτικές εκπομπές. Βλέπουμε μόνο ειδήσεις».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Κωφών Κύπρου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι κάθε φορά που αλλάζει ο διευθυντής του ΡΙΚ αλλάζουν και οι προσαρμογές για τους κωφούς. Επίσης, είπε, μίκρυναν το παράθυρο της νοηματικής παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει να καλύπτει το μισό της οθόνης. Ζήτησε, δε, να έχουν και εκείνοι λόγο για τα προγράμματα στα οποία θα μπαίνουν υπότιτλοι. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε να υπάρχει πρόσβαση στο 5% των προγραμμάτων ψυχαγωγίας. 

Με βάση τις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, τις οποίες εξέφρασε λειτουργός του γραφείου της, θα έπρεπε να λαμβάνονται κάποιες πρόνοιες ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα οπτικοακουστικά μέσα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται υποτιτλισμός προγραμμάτων, χρήση νοηματικής γλώσσας, ακουστική περιγραφή και περιγραφικός υποτιτλισμός. 

Από την πλευρά της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, αναφέρθηκε η πρόθεση προς το τέλος του έτους να εξεταστούν οι ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι σταθμοί. Η Αρχή δεν θα διστάσει να αποστείλει επιστολές προειδοποιώντας ακόμη για πρόστιμα, αναφέρθηκε και διευκρινίστηκε ότι η προηγούμενη προειδοποίηση έχει σταλεί το 2019. Πάντως, η Αρχή είπε ότι εκφράζονται δυσκολίες από τους ιδιωτικούς σταθμούς, οι οποίες άπτονται και στο οικονομικό και στις προσφερόμενες τεχνολογίες. 

Εκ μέρους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), σημειώθηκε ότι γίνονται προσπάθειες για παρέχουν πρόσβαση και ότι είχαν συνάντηση με επηρεαζόμενους, όπου κατέγραψαν τις ανάγκες τους. Προσπαθούν, αναφέρθηκε, να επεκταθεί η παροχή νοηματικής γλώσσας στα προγράμματά τους. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτος επιθυμούν μέσω ειδικού προγράμματος να έχουν υπότιτλους σε όλες τις εκπομπές.