Ο Ιωάννης Σιεκέρσαββας, πρόεδρος του σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια», γράφει για το εθνικό μας πρόβλημα.
Ως πρόσφυγες και εκτοπισμένοι στέκουμε στο Κυπριακό, όχι μόνο διότι η λύση του μας αφορά άμεσα, αλλά και διότι η επιμονή σε συνέχιση της διαχείρισης του Κυπριακού στην ίδια χειραγωγημένη από τα ξένα συμφέροντα βάση, προεξοφλεί ότι και στα άλλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας θα συνεχίζει η ίδια κατάσταση.
Και εξηγούμαι: Δόθηκαν και επαναλαμβάνονται διαβεβαιώσεις προς τα ξένα δυτικά συμφέροντα, νονούς του Κυπριακού ότι και η νέα κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη, τοις κείνων σχεδιασμών πειθόμενη: «Λύση του Κυπριακού να γίνει η παρούσα κατάσταση των κατοχικών δεδομένων και των παραγώγων της, η οποία πρέπει να νομιμοποιηθεί στη βάση συμφωνημένου, τάχα πλαισίου, με λύση ΔΔΟ». Ποιος συμφώνησε τέτοιο πλαίσιο; Ο λαός, σίγουρα όχι. Καταψήφισε αυτή τη βάση λύσης το 2004 με το «όχι» του στο Σχέδιο Ανάν. Τόσο η νέα κυβέρνηση, όσο και οι ηγεσίες των διζωνικών κομμάτων της Κύπρου συνεχίζουν την επικοινωνιακή ρητορική παραπληροφόρησης, με την οποία η συνθηκολόγηση την οποία προωθούν, να καλύπτεται με μανδύα αντικατοχικό, με στόχο την αλλοίωση του «όχι» του λαού και «τσιμέντωμα» του «ναι».
Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο έγινε και η διαχείριση της τελευταίας επίσκεψης της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΟΗΕ ώστε να δίδεται και το ανάλογο «κύρος» στα σενάρια συνθηκολόγησης, όπως εξάλλου είναι συμφωνημένο από το 1956 μεταξύ της Βρετανίας και της Τουρκίας όταν, «δημοκρατικώ τω τρόπω» σχεδίασαν τη διχοτόμηση της Κύπρου. Η διχοτομική λύση να προβάλλεται και να στηρίζεται από τον ΟΗΕ για να έχει δυνατότητες να περάσει στον λαό και να την εγκρίνει.
Η κα. Ντι Κάρλο ήλθε, είδε άκουσε και απήλθε, όπως άλλοι τόσοι πριν από αυτή. Ποιους όμως άκουσε; Άκουσε τους ίδιους θιασώτες της λύσης ΔΔΟ. Μάλιστα, για κερασάκι στην τούρτα, είδε μας λένε και από την κοινωνία των πολιτών, γυναίκες και νέους. Ποιοι άραγε να είναι αυτοί; Άραγε να μην ήταν και αυτοί κομματικά παρακλάδια των διζωνικών κομμάτων; Εμάς πάντως, αν και το ζητήσαμε και πάλι γραπτώς, ούτε τους άλλους πρόσφυγες και εκτοπισμένους, δεν μας είδε και δεν μας άκουσε. Έφυγε, λοιπόν, η κα. Ντι Κάρλο για να μεταφέρει στον ΟΗΕ ότι, η νέα κυβέρνηση της Κύπρου όπως και η κοινωνία των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζουν όσα γίνονται για νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση δεν σημαίνει αλλαγή, αλλά συνέχιση της κατάπνιξης της λαϊκής βούλησης που καταγράφηκε το 2004 στο δημοψήφισμα.