Το μήνυμα να μην επιστρέψει στο Υπουργείο Άμυνας στην περίπτωση που εξασφαλίσει εκ νέου υπουργικό θώκο, έστειλε στον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, Συνταγματάρχης Χρίστος Ψαράς.
«Αν έχετε πρόθεση να συνεχίσετε να πολιτεύεστε, σας συμβουλεύουμε για το όφελος της Υπηρεσίας αλλά και το δικό σας, όχι στο Υπουργείο Άμυνας» τονίζει στην επιστολή του προς τον κ. Φωκαΐδη, ημερομηνίας 19/1/2018. Παράλληλα, ο κ. Ψαράς καταλογίζει στον Υπουργό Άμυνας «βαρύτατες ιστορικές και εθνικές ευθύνες» διότι, όπως καταγγέλλει, αποδέχθηκε την ουσιαστική απουσία των στρατιωτικών από τις διαπραγματεύσεις στο εθνικό μας ζήτημα με αποτέλεσμα η τουρκική πλευρά να κόβει και να ράβει στα κεφάλαια του εδαφικού, της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της απόσυρσης στρατευμάτων.
Ειδικότερα, επ’ ευκαιρία της λήξης της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών προέβη σε αξιολόγηση – απολογισμό του έργου του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη. «Η ίδια η αποστολή του Στρατιωτικού επιβάλλει τον απολογισμό έργου, μετά από κάθε δραστηριότητα και, πολύ περισσότερο, με την ολοκλήρωση ενάσκησης διοικητικών καθηκόντων. Πέραν της αυτοκριτικής, ο κύριος Υπουργός Άμυνας, ως πολιτικός προϊστάμενος μετά από τέσσερα χρόνια, δεν θα τύχει καμίας προνομιακής εξαίρεσης. Η βελτίωση επιτυγχάνεται με την αποφυγή επανάληψης του λάθους και με την ανάληψη ευθύνης» τονίζει, στην επιστολή του ο κ. Ψαράς.
Οι επιτυχίες
Στις επιτυχίες του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών καταγράφει τα εξής επί λέξει:
>> Πέτυχε σωρεία διακρατικών συμφωνιών, κάποιων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, με γειτονικές και άλλες χώρες.
>> Πραγματοποίησε ουκ ολίγες εκατέρωθεν επισκέψεις, φιλοφρονητικές και μη, με ομολόγους του τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
>> Μείωσε άμεσα τη στρατιωτική θητεία των οπλιτών, από 24 σε 14 μήνες, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των ίδιων και των γονέων τους.
>> Προσέλαβε άνδρες και γυναίκες ΣΥΟΠ (συμβασιούχους οπλίτες) στις τάξεις της Ε.Φ. μειώνοντας το ανεργιακό πρόβλημα.
>> Αξιοποίησε και πρόβαλε το έργο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και του Κέντρου Διαχείρισης «ΖΗΝΩΝ».
>> Προώθησε, έστω και την υστάτη, τους Κανονισμούς των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών στη Βουλή για ψήφιση.
>> Μερίμνησε προσωπικά για την επιλογή και αποστολή Στρατιωτικών Ακολούθων σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
>> Ανέπτυξε στοχευμένες συνεργασίες της Ε.Φ. με συγκεκριμένα πανεπιστήμια και άλλους φορείς.
>> Απέδωσε τιμές σε Εθνοφύλακες, Εφέδρους και Οπλίτες, προσδίδοντας πανηγυρικό χαρακτήρα για διάφορους λόγους.
>> Πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων εορτών και τελετών στις πόλεις και σε χωριά της ελεύθερης Κύπρου.
Οι αποτυχίες
Οι αποτυχίες του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη καταγράφονται σε έναν μακροσκελέστατο κατάλογο στην επιστολή του Προέδρου του Συνδέσμου Αξιωματικών Χρίστου Ψαρά, με την επισήμανση ότι «κύριε Υπουργέ αποτύχατε, είστε εκτός αποστολής, δεν μας πείσατε για τις προθέσεις – κίνητρά σας». Σύμφωνα με τον κ. Ψαρά, η αποτυχία του Υπουργού έγκειται στο ότι:
1. Η Ε.Φ. ακολουθεί φθίνουσα πορεία και αυτό οι εκ των έσω το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.
2. Όσο το «ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος – Κύπρου» δεν μετουσιώνεται σε πράξη, οι όποιες άλλες συμφωνίες ή μνημόνια που υπογράφονται καθίστανται δευτερευούσης σημασίας.
3. Του διαφεύγει, ότι ο ισχυρότερος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ως εκ τούτου, ο αμυνόμενος την ευθύνη προετοιμασίας και αντιμετώπισης του πιθανότερου τρόπου ενεργείας του εχθρού. Σύμφωνα με τον κ. Ψαρά, ο Υπουργός έπρεπε να γνωρίζει ότι η προκεχωρημένη γραμμή άμυνας δεν επανδρώνεται από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ή από το ΚΣΕΔ με τα άοπλα πλοία επιτήρησης. Άλλο οι επιχειρησιακές δυνατότητες, άλλο οι προθέσεις και άλλο οι πολιτικές εξαγγελίες, τονίζει.
4. Η αναδιοργάνωση εξυπακούει σειρά προϋποθέσεων, δεν υλοποιείται σε μια νύχτα με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε και με δηλώσεις υπό μορφή «surprise». Η μείωση της θητείας εν αγνοία του ΓΕΕΦ, η απόσυρση οπλικών συστημάτων χωρίς την αντικατάστασή τους, το κλείσιμο στρατοπέδων και οι εκπτώσεις των σχεδίων ενόσω η εχθρική απειλή παραμένει αμετάβλητη, στη στρατιωτική ορολογία αποκαλείται «σταδιακή παράδοση άνευ όρων». Αλλάζουν ή κλείνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις ενώ οι στρατοί αναβαθμίζονται, εξοπλίζονται, ενισχύονται και προσαρμόζονται ανάλογα με την εχθρική διάταξη. Εις την χειροτέρα των περιπτώσεων, εάν όντως είναι πολιτική η απόφαση, όφειλε ο κ. Φωκαΐδης, τουλάχιστον για λόγους αξιοπρέπειας να ενημερώσει το προσωπικό, τονίζει ο κύριος Ψαράς.
5. Με την ανοχή ή και τη συγκατάθεσή του και παρά τις έντονες παραστάσεις του Συνδέσμου Αξιωματικών, προφορικώς και γραπτώς, ο Υπουργός Άμυνας αποδέχθηκε την ουσιαστική απουσία των στρατιωτικών από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αντίθετα, η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Ψαρά, με γνώστες επιτελείς του επιχειρησιακού περιβάλλοντος της Κύπρου έκοβαν και έραβαν στα κεφάλαια εδαφικό – ακτών, ασφάλειας, εγγυήσεων και απόσυρσης στρατευμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη και τις διαχρονικές επιδιώξεις της Τουρκίας, που δεν είναι άλλες από τον στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρου του νησιού, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών καταλογίζει βαρύτατες ιστορικές και εθνικές ευθύνες στον κ. Φωκαΐδη.
6. Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις των ΣΥΟΠ για την αναπλήρωση του κενού που προέκυψε από τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Ψαράς υποδεικνύει στον Υπουργό, ότι κατά προτεραιότητα εξασφαλίζονται πρώτα οι υπηρεσιακές ανάγκες και ύστερα ικανοποιούνται τα προσωπικά ή κοινωνικά προβλήματα. Χωρίς την ύπαρξη κριτηρίων πρόσληψης και τοποθέτησης, απλά ο Υπουργός αναφέρετε σε αριθμούς εισερχομένων – εξερχομένων που εξυπηρετούν όλους τους άλλους σκοπούς πλην των υπηρεσιακών, τονίζει.
7. Η δήθεν προσωρινή, αλλά στη πράξη μόνιμη απουσία των στελεχών σε βάρος της μειωμένης επάνδρωσης για τις ανάγκες του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ένδειξη της εσφαλμένης αντίληψης περί δομής ιεραρχίας, πειθαρχίας και λειτουργίας της Ε.Φ. «Με το ίδιο σκεπτικό, εύλογα, τα στελέχη εύχονται όπως μη προκύψουν αντίστοιχες ανάγκες και στο Υπουργείο Γεωργίας», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών, τονίζοντας, ότι το ηθικό αποτελεί βασικό συντελεστή ισχύος ενός οργανωμένου στρατεύματος.
Οι υπουργοί Χάσικος, Μητσόπουλος και η έρευνα
Προκειμένου να προλάβει τις όποιες κατηγορίες για ανάμειξη του ιδίου ή του Συνδέσμου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές λόγω της παραπάνω κριτικής που ασκείται στον Υπουργό Άμυνας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών Χρίστος Ψαράς τονίζει στην επιστολή του τα εξής προς τον κ. Φωκαΐδη: «Για την αποφυγή δημιουργίας «άλλοθι» και την κατάρριψη «άτοπων δικαιολογιών» περί σκοπιμοτήτων, σας ενημερώνουμε ότι η περίοδος «Κληρίδη – Χάσικου» χαρακτηρίστηκε ως «η χρυσή εποχή της Εθνικής Φρουράς» και οι μετρημένες ημέρες του προκατόχου σας, μ. Τάσσου Μητσόπουλου, ως «σημείο αναφοράς και ελπίδας».
Το γεγονός, ότι εξακολουθεί να λειτουργεί η Ε.Φ. κάτω από αυτές τις συνθήκες, να γνωρίζετε ότι οφείλεται στην ευσυνειδησία του
προσωπικού και στο φιλότιμο του Έλληνα στρατιώτη. Εάν έχετε πρόθεση να συνεχίσετε να πολιτεύεστε, σας συμβουλεύουμε, για το όφελος της υπηρεσίας αλλά και το δικό σας, όχι στο Υπουργείο Άμυνας». Με τον κ. Ψαρά να αξιώνει τα εξής: «Με πλήρη επίγνωση
των ευθυνών μας και πέραν των πιο πάνω, για πράξεις και παραλήψεις οι οποίες δεν είναι ανακοινώσιμες για ευνόητους λόγους, εισηγούμαστε την εμπλοκή εμπειρογνωμόνων, στρατιωτικών και μη, προς διερεύνηση των ισχυρισμών μας. Εμείς κρατάμε τον λόγο μας».
Βολεμένοι Στρατιωτικοί Ακόλουθοι
Στην επιστολή του προς τον Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών τον κατηγορεί για βόλεμα ημετέρων και ότι αρέσκεται σε δημόσιες δηλώσεις, φέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη καταγγελία στρατιώτη εναντίον του διοικητή της μονάδας του για ξυλοδαρμό, την οποίαν ο Υπουργός υιοθέτησε χωρίς καμία έρευνα, θέτοντας αδίκως τον εν λόγω ανώτερο Αξιωματικό σε διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα, ο κ. Ψαράς υποδεικνύει τα εξής στον Υπουργό Άμυνας: «Οι πρόσφατες προαγωγές, μεταθέσεις και αποστολές Στρατιωτικών Ακόλουθων στο εξωτερικό, όπου τελευταία γίνεται ιδιαίτερος λόγος, σας υπενθυμίζουμε ότι
αποτελούν προσωπικές σας επιλογές. Το σύνολο των στελεχών ανέκαθεν διαχώριζε τη θέση του από την «ατζέντα» των μονίμως περιφερόμενων στο Υπουργείο, οι οποίοι, ούτε καν γνωρίζουν κατά που πέφτουν οι Μονάδες. Αναμενόμενο ήταν ότι θα προέκυπταν τέτοιου είδους παθογένειες. Προσδοκούσαμε ότι η έγνοια του Υπουργείου Άμυνας θα ήταν η απρόσκοπτη εξασφάλιση πηγών ενίσχυσης της Ε.Φ. προκειμένου να καταστεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.
Οι εορτές, οι τηλεοπτικές κάμερες, οι υποσχέσεις και τα ευχολόγια δεν αντισταθμίζουν την αναλογία δυνάμεων. Υποτιμήσατε τα στρατιωτικά θέσμια και τον Αξιωματικό εν γένει και δεν επιδείξατε το ίδιο ενδιαφέρον για το αθωωτικό πόρισμα του Διοικητού Μονάδος στη Λεμεσό, όπως πράξατε με τη διαθεσιμότητή του». Με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αξιωματικών να τονίζει, παράλληλα, στον κ. Φωκαΐδη ότι «οι έννοιες “ηγεσία” και “management” διαφέρουν. Για εμάς αντικειμενικός σκοπός δεν είναι το “ταξίδι” αλλά τα κατεχόμενά μας εδάφη. Όσο υπάρχει έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης στον Πενταδάκτυλο, η πορεία που χάραξε ο Νικηταράς, ο Αυξεντίου και ο Τ. Μάρκου παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Αυτό αποτελεί μήνυμα – υπόσχεση προς πάσα κατεύθυνση».